Na wielu wigilijnych stołach pojawi się zapewne kapusta z grzybami. Niektórzy robią ją z grochem, inni bigos, u mnie na pewno będą pierogi, a rok temu eksperymentowałam z kapuścianą tartą. W tym roku nie będę piekła pasztecików, ale wymyśliłam dla nich alternatywę – chrupiące, pszenne bagietki.
Zmodyfikowałam przepis J. Hamelmana na bagietki na zaczynie poolish. Do ciasta dodałam duszoną kapustę z grzybami, nadając jej świątecznego charakteru.
Taka bagietka będzie świetnie smakowała jako dodatek do wielu wigilijnych potraw i na pewno zaskoczy gości przy stole!
A ja mam pytanie co do kapusty. Jaka na być. Czy przesmażona z grzybami? Czy kiszona czy świeża ?
Przesmażona z grzybami, taka jak farsz do pierogów, albo trochę bigosu, wspominałam o tym we wstępie. Chociaż tak naprawdę jeśli dodamy kiszoną to też fajnie wyjdzie 🙂
Witam,
Mam pytanie o ilość drożdży instant. Na początku jest, że 1 łyżeczka a potem w przepisie, że szczypta. Prośba o doprecyzowanie ?.
Dzień dobry,
Problem polega na tym, że od niedawna Smakowity Chleb ma nową odsłonę, a ja przepisuję dawne przepisy i zdarzają się przez to takie pomyłki. Tutaj miało być 1/4 łyżeczki, czyli mniej więcej szczypta, zatem tak jak w tekście przepisu 🙂
Dzięki za czujność i pozdrawiam.
Dziękuję ?
Przed pieczeniem wyjmujemy ściereczki? A wtedy bagietki się nie zlepią?
Dokładnie tak, przed pieczeniem wyjmujemy ściereczki, bagietki się nie zlepią w trakcie pieczenia, jeśli nie będą zbyt blisko siebie. W trakcie ich formowania, warto je z wierzchu posypać mąką, dzięki temu też ciasto się nie przylepi do ściereczki.