Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1. Mąkę (150 g), 150 ml wody i szczyptę drożdży mieszamy energicznie trzepaczką. Przyszły zaczyn zostawiamy w miseczce, przykrywamy ją folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na 10 godzin.
wyrabianie
4 min
wyrabianie
2. Po tym czasie zaczyn łączymy z mąką, posiekaną drobną kapustą z grzybami oraz solą. Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto ok. 4 minuty (może być mikserem, ciasto będzie dosyć lepkie).
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich podsypujemy mąką, aby nie lepiło się do rąk i formujemy dwie bagietki. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem, kładąc złączeniem ku dołowi. Między bagietkami umieszczamy zrolowaną ściereczkę (widoczne na zdjęciu). Przykrywamy je ściereczką z wierzchu i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Bagietki pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczone bagietki przekładamy na kuchenną kratkę.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Anita 15 grudnia 2016 o 11:13

    A ja mam pytanie co do kapusty. Jaka na być. Czy przesmażona z grzybami? Czy kiszona czy świeża ?

    • Tosia 15 grudnia 2016 o 14:22

      Przesmażona z grzybami, taka jak farsz do pierogów, albo trochę bigosu, wspominałam o tym we wstępie. Chociaż tak naprawdę jeśli dodamy kiszoną to też fajnie wyjdzie 🙂

  • Ela 14 grudnia 2016 o 22:11

    Witam,
    Mam pytanie o ilość drożdży instant. Na początku jest, że 1 łyżeczka a potem w przepisie, że szczypta. Prośba o doprecyzowanie ?.

    • Tosia 15 grudnia 2016 o 14:19

      Dzień dobry,
      Problem polega na tym, że od niedawna Smakowity Chleb ma nową odsłonę, a ja przepisuję dawne przepisy i zdarzają się przez to takie pomyłki. Tutaj miało być 1/4 łyżeczki, czyli mniej więcej szczypta, zatem tak jak w tekście przepisu 🙂
      Dzięki za czujność i pozdrawiam.

  • a 26 maja 2014 o 15:22

    Przed pieczeniem wyjmujemy ściereczki? A wtedy bagietki się nie zlepią?

    • Tosia 26 maja 2014 o 22:10

      Dokładnie tak, przed pieczeniem wyjmujemy ściereczki, bagietki się nie zlepią w trakcie pieczenia, jeśli nie będą zbyt blisko siebie. W trakcie ich formowania, warto je z wierzchu posypać mąką, dzięki temu też ciasto się nie przylepi do ściereczki.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej