Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 6-8 godzin.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu pomieszaj zaczyn z resztą składników i zagnieć aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Z ciasta uformuj rulon i ułóż na blasze do pieczenia przytrzymując z dwóch stron zwiniętymi szmatkami (jak na zdjęciu). Odstaw do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Usuń szmatki z bagietki i wstaw ją do piekarnika. Piecz ok. 20 minut aż zbrązowieje.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 8 godz
Czas wyrastania: 7 godz 40 min
Czas wypieku: 20 min