Przepis

przygotowywanie zaczynu
460 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 6-8 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu pomieszaj zaczyn z resztą składników i zagnieć aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
180 min
wyrastanie
3. Z ciasta uformuj rulon i ułóż na blasze do pieczenia przytrzymując z dwóch stron zwiniętymi szmatkami (jak na zdjęciu). Odstaw do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Usuń szmatki z bagietki i wstaw ją do piekarnika. Piecz ok. 20 minut aż zbrązowieje.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Simona 1 listopada 2013 o 03:38

    That is an interesting use of tahini. I can imagine it was difficult to stop eating the bread. And I like that you used some whole-wheat flour too. I wish I can have a slice now. Thank you so much for contributing to Panissimo.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej