Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2.Wstaw ciasto do miski i odstaw na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3.Wyjmij ciasto z miski i uformuj rulon o takiej długości jakiej chciałbyś/chciałabyś mieć bagietkę. Ułóż taką bagietkę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Możesz przyblokować ją zwiniętymi szmatkami z dwóch boków, aby nie rosła wszerz, ja jednak chciałam, aby była nieco grubsza. Odstaw bagietkę w ciepłe miejsce jeszcze na ok 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bagietkę i piecz ok. 12 minut. Jest gotowa, gdy po włożeniu w nią drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto. Nie spiekaj zbyt mocno, przy dłuższym pieczeniu traci miękkość. Ostudź nieco. Najlepsza jest zaraz po upieczeniu.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 37 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 22 min