Kuchnia azjatycka to jedna z moich ulubionych. Ma ona tak wiele do zaoferowania, że trudno z niej wybrać tę najlepszą. Zazwyczaj, więc łączę różne produkty i przyprawy, które pochodzą z jej odłamów. Szczególnie z kuchni wietnamskiej, tajskiej, chińskiej i hinduskiej.
Kiedyś pokazywałam Wam już przepis na wietnamską bagietkę do kanapek banh mi. Jest bardzo puszysta, a przy tym dzięki dodatkowi mąki ryżowej ma chrupiącą skórkę. Wspaniale smakuje z grillowanym mięsem i azjatyckimi piklami.
Tym razem inspirując się tamtym przepisem, który często powtarzam w swojej kuchni, postanowiłam zrobić nową bagietkę. Miała to być bagietka orientalna z ulubionymi dodatkami kuchni azjatyckiej. Wyszła przepyszna i cudownie żółta, dzięki dodatkowi kurkumy. Przepis ten można lekko modyfikować, dodając inne przyprawy, jakie się ma pod ręką.
Witam. Czym można zastąpić mąkę ryżowa?
Mąką kukurydzianą lub ominąć 🙂