Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy, dodajemy suszone drożdże, oliwę i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut, aż będzie elastyczne
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Ciasto na bagietkę czosnkowo-ziołową zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie farszu
3 min
przygotowywanie farszu
3. W tym czasie do naczynia blendera wrzucamy miękkie masło, posiekany czosnek, zioła, sól i pieprz. Miksujemy na gładkie, zielone masło.
formowanie
5 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na na bagietkę czosnkową podsypujemy mąką i i składamy rozciągając górną część ku środkowi, odwracają ciasto o 180 stopni i znów rozciągając od góry ku środkowi. Czynność powtarzamy 4 razy. Następnie rolujemy długi wałek, z którego formujemy bagietkę.
wyrastanie
40 min
wyrastanie
5. Bagietkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, a po bokach kładziemy rulony ze ściereczek, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
przygotowywanie wierzchu
3 min
przygotowywanie wierzchu
6. Po tym czasie nacinamy z wierzchu bagietkę, tworząc \"przedziałek\". Smarujemy go masłem czosnkowo-ziołowym i wstawiamy blachę do rozgrzanego piekarnika.
pieczenie
17 min
pieczenie
7. Pieczemy przez 15-17 minut w 190 stopniach, aż bagietka czosnkowo-ziołowa będzie rumiana. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej