Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Kurki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na łyżce masła podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz poszatkowane chilli. Po 2 minutach wrzucamy kurki i smażymy je przez 5 minut. Gdy grzyby puszczą wodę, przyprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. W dużej misie łączymy mąki, aktywny zakwas, sól i zawartość patelni z kurkami. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 6 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. .Po tym czasie zostawiamy je w misie, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy z ciasta okrągły bochenek i wkładamy go do koszyka do wyrastania chleba (obsypanego mąką/wyłożonego ściereczką). Koszyk przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
pieczenie
37 min
pieczenie
5. Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miskę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem przyszły chleb. Jego wierzch nacinamy ostrym nożem i wkładamy do pieca. Chleb podpiekamy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i nastawiamy temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 27 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Ania 8 sierpnia 2014 o 19:01

    Kochani, pyszne są wasze wypieki! Cudowna strona 🙂 Jutro planuję upiec chleb na kefirze i chleb z koperkiem oraz serkiem wiejskim.
    Mam pytanie: czy można by zrobić pikantny chleb (np. wykorzystując papryczka chilli) lecz bez konieczności użycia zakwasu? Pozdrawiam serdecznie.

  • Boya 22 lipca 2014 o 10:25
    Ocena:

    Dziękuję bardzo za pomoc 🙂
    w wagę na pewno zainwestuję, a narazie spróbuję odmierzyć zakwas tak jak Pani radzi.
    Uwielbiam pieczywo, dlatego jestem zachwycona waszym blogiem, zawsze chciałam upiec swój chlebek. Jutro mój pierwszy zakwas będzie gotowy, zastanawiam się tylko jeszcze który przepis najpierw wypróbować 😉

  • Boya 22 lipca 2014 o 08:16

    Witam,
    proszę o informację jak odmierzyć 200 g zakwasu jeśli nie mam odpowiedniej wagi? czy można odmierzyć zakwas np. lyżkami czy szklanką? proszę napiszcie jak to można zrobić żeby proporcje zakwasu były właściwe.

    dzięki
    Boya

    • Tosia 22 lipca 2014 o 09:07

      Witam serdecznie.
      Przyznam szczerze, że waga kuchenna jest jednym z najważniejszych atrybutów przy wypieku domowego chleba. Naprawdę warto w nią zainwestować, a taką najprostszą można kupić w marketach już za 20-30 złotych, bez tego łatwo o popełnienie błędu w przepisie.
      Może Pani spróbować przeliczyć zakwas na łyżki – 1 łyżka aktywnego zakwasu powinna liczyć ok. 20-30 gram, ale już w tej kwestii trudno o precyzję. Można też spróbować z miarką na ml, czyli potraktować aktywny zakwas jak wodę 200g=200ml.
      Pozdrawiam.

  • gin 21 lipca 2014 o 21:07
    Ocena:

    O mmm, to musiało smakować bajecznie 🙂 Też uwielbiam kurki, muszę poszukać i sobie taki chleb upiec 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej