Chleb z kurkami i chilli
Chleb z kurkami i chilli na zakwasie ma smak! Uwielbiam kurki pod każdą postacią, więc kwestią czasu było wykorzystanie ich w chlebie. Kurki w tym roku pojawiły się wyjątkowo szybko, więc warto korzystać z chwili, póki są. Podsmażone z cebulką i papryczką chilli grzyby, dodałam do ciasta na zakwasie. Wyszedł z tego interesujący w smaku bochenek chleba – pikantny i grzybowy.
Lubicie grzyby? To proponuję jeszcze focaccię z kurkami w roli głównej i z pachnącym rozmarynem. I oczywiście klasyk świąteczny – drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami.
Inne przepisy na pieczywo z dodatkami
Dla fanów mocniejszych smaków mam przepis na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe. A może teraz skusicie się na słodki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem? Są słodkie i pyszne. Polecam też jako sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów. A jeśli lubicie fantazyjne kształty, to zróbcie te najpiękniejsze bułeczki dyniowe.
Dajcie znać w komentarzu, jak wyszły Wam wypieki! A jeśli macie jakieś pytania o domowe sposoby na pieczenie chleba – chętnie pomogę 🙂
Kochani, pyszne są wasze wypieki! Cudowna strona 🙂 Jutro planuję upiec chleb na kefirze i chleb z koperkiem oraz serkiem wiejskim.
Mam pytanie: czy można by zrobić pikantny chleb (np. wykorzystując papryczka chilli) lecz bez konieczności użycia zakwasu? Pozdrawiam serdecznie.
Oczywiście, można wprowadzić w każdym przepisie na wypiek drożdżowy taką modyfikację, że doda się papryczkę chilli zamiast lub w połączeniu z innymi składnikami. Proszę przejrzeć naszą bazę przepisów https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-pieczone-na-drozdzach-spozywczych/ , na pewno któryś wpadnie w oko i w razie pytań w jaki sposób do danego chleba dodać chilli – służę pomocą 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję bardzo za pomoc 🙂
w wagę na pewno zainwestuję, a narazie spróbuję odmierzyć zakwas tak jak Pani radzi.
Uwielbiam pieczywo, dlatego jestem zachwycona waszym blogiem, zawsze chciałam upiec swój chlebek. Jutro mój pierwszy zakwas będzie gotowy, zastanawiam się tylko jeszcze który przepis najpierw wypróbować 😉
Witam,
proszę o informację jak odmierzyć 200 g zakwasu jeśli nie mam odpowiedniej wagi? czy można odmierzyć zakwas np. lyżkami czy szklanką? proszę napiszcie jak to można zrobić żeby proporcje zakwasu były właściwe.
dzięki
Boya
Witam serdecznie.
Przyznam szczerze, że waga kuchenna jest jednym z najważniejszych atrybutów przy wypieku domowego chleba. Naprawdę warto w nią zainwestować, a taką najprostszą można kupić w marketach już za 20-30 złotych, bez tego łatwo o popełnienie błędu w przepisie.
Może Pani spróbować przeliczyć zakwas na łyżki – 1 łyżka aktywnego zakwasu powinna liczyć ok. 20-30 gram, ale już w tej kwestii trudno o precyzję. Można też spróbować z miarką na ml, czyli potraktować aktywny zakwas jak wodę 200g=200ml.
Pozdrawiam.
O mmm, to musiało smakować bajecznie 🙂 Też uwielbiam kurki, muszę poszukać i sobie taki chleb upiec 🙂