Bułeczki „zebry”
Inspiracją dzisiejszego przepisu jest ciasto, które często jadałam w dzieciństwie. Najbardziej lubiłam „zebrę” polaną czekoladą i posypaną wiórkami kokosowymi.
Jakiś czas temu postanowiłam przygotować chlebek w ciemne i jasne pasy i nazwałam go na cześć tego ciasta. Tym razem przygotowałam ciasto w podobny sposób, ale zawinięty rulon podzieliłam na pasy, z których powstały bułeczki.
Wyszły puszyste i lekko słodkawe 🙂
Drożdże w bułeczkach
Drożdże są ważnym składnikiem bułeczek „Zebr”. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Inne przepisy na smakowite wypieki
Wszystko zjedzone? Jeśli macie ochotę na więcej drożdżowych wypieków, to polecam przepis na drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem. A dla wielbicieli słodkich wypieków mam brioszkę z czekoladą.
Pytania o domowe wypieki
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂