Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, szczyptę soli i drożdże. W jednym rondlu topimy masło i następnie je studzimy. W drugim rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Robimy w cieście wgłębienie, wbijamy jajko i zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo wlewamy na przemian mleko z topionym masłem i dalej wyrabiamy.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Po ok. 5 minut, ciasto przekładamy do misy posmarowanej masłem i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
5 min
formowanie
3.Białko ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy masło orzechowe, miód i powidła śliwkowe. Dodajemy posiekane drobno bakalie. Masę mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy długi wałeczek, który rozpłaszczamy. Na środku każdego z nich wykładamy farsz bakaliowy, zostawiając brzegi puste (patrz zdjęcie). Brzegi ciast zbieramy ku środkowi i tworzymy 3 wałeczki z farszem w środku. Zaplatamy z nich chałkę i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4.Przykrywamy ją ściereczką i zostawiamy na 40 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wierzch chałki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do pieca. Chałkę pieczemy przez 30 minut, następnie studzimy ją na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • M 19 grudnia 2021 o 17:53
    Ocena:

    Ta chałka to jest sztos. Przeczytałam, że z tych składników wychodzi bardzo duża, więc postanowiłam, że zrobię dwie małe, ale te małe to i tak były duże. I pyszne 🙂 10/10.
    Pytanie: gdzie ma być cynamon? Jest w składnikach, ale w opisie przygotowania już go nie ma, więc dopiero później odkryłam, że go nie dodałam (i tak było pycha). Czy ma iść do ciasta z innymi sypkimi składnikami?
    To jest moja ulubiona strona z przepisami na wypieki 🙂 To już któryś przepis, który świetnie wychodzi 🙂

    • Małgosia 20 grudnia 2021 o 09:40

      Przyznam szczerze, że nie piekłam jeszcze tej chałki i nie wiem jaki zamysł miała autorka co do cynamonu. Osobiście dodałabym do farszu bakaliowego pozostawiając samo ciasto neutralne.

  • basia 6 października 2018 o 20:26

    Witam ale chyba oślepłam w składnikach widzę tylko białko jaja natomiast w punkcie pierwszym mamy wbić jaja, tzn ile? cale czy samo żółtko czy samo białko. Pozdrawiam.

  • Natalia 6 kwietnia 2018 o 07:55

    czy w którymkolwiek przepisie (i tym również) moge drozdze suche zastapic świeżymi no i w jakich proporcjach?

  • Agnieszka 8 listopada 2017 o 17:34

    Hej jutro chce zrobic te chalke ale czytam w instrukcji ze dodaje sie miod jednak w skladnikach go nie ma. Ile tego miodu trzeba dodac?

    • Tosia 9 listopada 2017 o 09:28

      Hej,
      Łyżka miodu do nadzienia, ale można pominąć, jeśli powidła są wystarczająco słodkie 🙂

  • wiola 2 kwietnia 2017 o 22:42
    Ocena:

    Witam! Dzisiaj jechałam w odwiedziny do moich rodziców. Zawsze biorę ze sobą coś słodkiego. Chciałam zrobić coś szybkiego i tak oto trafiłam na to cudo. Chałka a właściwie chała! Bo wyszła dość pokaźnych rozmiarów, pychotka !!! Cudne nadzienie ,rozpływa się w ustach! Po prostu niebo w gębie! Pozdrawiam i dziękuję za przepis?

  • Marta 22 stycznia 2014 o 11:44

    Witam.
    Chałka wyszła wyśmienita, niespodzianka super pasuje do chałki. Dzisiaj upiekę drugą bo mam jeszcze składniki na farsz. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej