Lato trwa w Polsce zdecydowanie za krótko, dlatego trzeba w pełni się cieszyć piękną pogodą, póki jest. I oczywiście produktami sezonowymi, które oferuje nam najcieplejsza pora roku.
Dawno nie piekłam bułeczek, więc nabrałam na nie ochoty. Chciałam, aby były to prostu bułeczki pszenne i takie też upiekłam. Tyle, że do ciasta dodałam jeszcze startą cukinię, która nadała im świeżości. Bułki ulepiłam obsypując ich wierzch kaszą manną. Dzięki temu ich skórka wyszła przyjemnie chrupiąca 🙂
W porzo bułki, piekłam je juz wiele razy, również jako bagietki, wychodzą mi stosunkowo zbite, ale poza tym dobre. Dzisiaj zamieniłam mąkę na wyższy typ i zrobiłam dwa chleby, bo nie ma chyba na blogu chleba na drożdżach z cukinią. Wyglądają i pachną bosko, więc spodziewam się, że w smaku też nie zawiodą. A może nawet przebiją bułki. 😉
Proszę mi napisać czy do bułeczek z cukinią, zamiast mąki pszennej może być ryżowa ,lub kukurydziana? bo nie mogę żadnego zboża,pszenicy itp i mam problem z dobrym pieczywem . . Pozdrawiam Dorota.
Niestety takich bułeczek się nie da, ponieważ z mąki bezglutenowej nie da się upiec takich puszystych bułeczek, ale na blogu mamy dział z wypiekami bezglutenowymi, coś Pani znajdzie dla siebie 🙂
https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/
To będą jedne z moich ulubionych bułeczek 🙂
Moje również były pyszne i szybko zniknęły. Na pewno powtórzę bo zaczyna się sezon na cukinię. Pozdrawiam.
Cieszę się, że są godne powtórki 🙂
Pozdrawiam.
Super przepis. Zrobiłam dzisiaj te bułeczki i nie mogłam się nimi najeść, są przepyszne. 😛
Super, miło mi to czytać, że smakowały 🙂