Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Do misy przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z kaszą manną, drożdżami, solą i cukrem. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2.Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat (nie podsypujemy mąką). Wyrabiamy krótko ciasto, formując długą i cienką bagietkę. Przekładamy ją na blachę, a boki wykładamy wałeczkami ze ściereczki lub folii aluminiowej, tworząc \\\\\\\"ścianki\\\\\\\" podtrzymujące rosnącą bagietkę. Ciasto przykrywamy ściereczką. Stawiamy w cieple.
pieczenie
pieczenie
4.Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Usuwamy \\\\\\\"ścianki\\\\\\\" podtrzymujące bagietkę i wkładamy ją na blasze do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut. Przed krojeniem studzimy.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min