Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą mąkę pszenną, drożdże i sól. Powoli zacznij wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję ciepłej plasteliny. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na blat, uformuj z niego rulon i pokrój na 5 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i sklej je ze sobą ustawiając jedną na środku, a resztę w kwadracie dookoła. Odstaw sklejone bułeczki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W małej miseczce rozbełtaj jajko widelcem. Posmaruj mieszaniną każdą bułeczkę i obsyp ulubioną posypką. Piecz ok. 20 minut, aż zbrązowieją.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • sandra 27 czerwca 2013 o 22:50
    Ocena:

    calkowicie zapomnialam o ocenie jak dla mnie pycha i 5*

  • sandra 27 czerwca 2013 o 09:36

    witam serdecznie,
    pieklam juz 3 raz:) wychodza, są pyszne , jedyne co to ja na podwójna porcje daje 1 łyżeczkę soli bo jakbym dala 3 to bylo by za słone jak dla mnie. Mój chłopak po zjedzeniu tych bułek stwierdzil ze nie jadl nigdy takich pysznych:) jako posypkę użyłam kruszonych płatków kukurydzianych, papryki sypkiej slodkiej pestek dyni sezam słonecznik bylo pysznie, mam jedynie pytanie co zrobic by skorka bulek byla chrupiąca jeszcze na drugi dzien bo robiac je wieczorem skorka z gory jest jeszcze w miare chrupka ale od spodu juz nie tak.
    Bardzo dziękuję za przepis i za ewentualna podpowiedz:)
    PS Ja musialam dac do ciasta duzo wiecej maki i mniej wody( wydaje mi sie, ze jest to kwestia slabej maki,mieszkam w UK i uwierzcie badz nie ale maka tu jest beznadziejna widze to po pieczeniu ciast.)

  • patka 16 marca 2013 o 20:46

    Zaczynam wierzyć, że wreszcie bułeczki mnie polubiły, wyszły wprawdzie nie tak piękne jak na zdjęciu (tu niestety jeszcze brakuje dużo wprawy)ale są pyszne! Dotąd moje bułeczki wychodziły „gniotowate” ale wreszcie chybanocne pszenne odczarowały bo i piątki i szwedzkie bułeczki wyszły świetne i zostały „pożarte”do południa! Diękuję zapyszne przepisy i zabieramsię do kolejnych
    pozdrawiam
    patrycja

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej