Przepis

mieszanie składników
3 min
mieszanie składników
1. Mąkę przesiewamy do misy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z cukrem. Podgrzewamy mleko z wodą, aby było letnie. Zimne masło siekamy tworząc wiórki i wrzucamy do misy. Powoli wlewając letni płyn mieszamy ze sobą składniki. Po połączeniu, przekładamy utworzone ciasto na oprószoną mąkę stolnicę.
formowanie
4 min
formowanie
2. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1-1,5 cm. Z foremek wykrawamy serduszka (lub szklanką kółka). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem.
pieczenie
15 min
pieczenie
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy białkiem, posypujemy wiórkami kokosowymi, pieczemy przez 15 minut. Przed podaniem studzimy krótką chwilę.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Małgorzata 2 września 2013 o 22:37

    dziękuję bardzo za ciepłe słowo 🙂 na pewno jeszcze spróbuję
    Pozdrawiam

  • Małgorzata 1 września 2013 o 11:05

    Witam serdecznie.dzisiaj z wielkim zapałem zabrałam się za te bułeczki,niestety chyba jestem takim beztalenciem,że mi nie wyszły.Ciasto było zbyt lejące i lepkie – może zbyt ciepła była woda i mleko dodawane.Powinnam zostawić po podgrzaniu do ostygnięcia do temp pokojowej.Hmm 🙁

    • Tosia 2 września 2013 o 08:18

      Witam serdecznie.
      Może w jakiś sposób, przez przypadek zaburzyły się proporcje i dlatego ciasto wyszło lepkie? Następnym razem, gdyby zdecydowała się Pani na powtórkę, proszę samodzielnie kontrolować konsystencję ciasta, zawsze można dodać trochę mniej płynu i słuchać swojej intuicji i wskazówek odnośnie konsystencji ciasta. Z takim lejącym to już trudno cokolwiek zrobić, ale jeśli jest po prostu trochę za lepkie, zawsze można podsypać dodatkowo mąką.
      Pozdrawiam i życzę kolejnych bardziej udanych wypieków 🙂

  • Kasia 31 lipca 2013 o 17:34

    czy mogę zastąpić mąkę pszenną zwykłą – mąką pszenną pełnoziarnistą? ewentualnie z nią wymieszać, w jakich proporcjach? z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

    • Tosia 31 lipca 2013 o 19:43

      Można wykorzystać mąkę pszenną pełnoziarnistą w takich samych proporcjach jak mąkę podaną w przepisie lub wymieszać je pół na pół. Bułeczki na pewno wyjdą pyszne, jednak ciasto będzie zupełnie inne, bardziej ciężkie i zbite niż lekkie i puszyste, ale za to zdrowsze.
      Powodzenia 🙂

  • Aśka 11 kwietnia 2013 o 20:10

    Szczerze mówiąc do wypróbowania tego przepisu skłonił mnie atrakcyjny wygląd bułeczek (niby wszystko można upiec w kształcie dowolnym, ale jak się już zobaczy coś konkretnego to się chce wypróbować). Bardzo nam smakowały, często je robię – ze względu na ekspresowe tempo przygotowania -max 15 plus pieczenie, o tak- o to rano chodzi 🙂 Do tego pięknie pachną, dostąpiły nawet zaszczytu 😉 zagoszczenia na wielkanocnym stole.

    • Tosia 12 kwietnia 2013 o 08:47

      To prawda, większość bułeczek można upiec w takim kształcie, ale dopiero jak oczy widzą, to chce się je bardziej zrobić 🙂
      Cieszę się, że smakowały i że często goszczą na stole.
      Pozdrawiam.

  • Robert 14 lutego 2013 o 08:39

    Pomysł był świetny i rozczulił domowników, że aż miło 🙂

    Ale co do ciasta, to chyba za dużo proszku do pieczenia, tak pół łyżeczki chyba wystarczyłoby… bo wyszedł zakalec..

    co nie zmienia faktu, że pomysł był super 🙂

    • Tosia 14 lutego 2013 o 09:45

      Do bułeczek scones często dodaje się jeszcze więcej sody/proszku do pieczenia, więc to nie ilość chodzi. U mnie nie było takiego problemu. Zakalec wychodzi np. gdy ciasto wyrabia się zbyt długo (podobnie jak na muffiny), wystarczy połączyć składniki.
      Cieszę się, że domownicy zachwyceni, to najważniejsze 🙂

      • Robert 14 lutego 2013 o 11:28

        Aaaaa.. no dobrze, to biorę to na siebie, bo wyrabiałem prawie tak długo jak chleb

        Ostatno musiałem na siebie wziąć sprawę jajek
        skubane były.. 15 minut gotowałem i ciągle były twarde 😉

  • Elżbieta 13 lutego 2013 o 16:13
    Ocena:

    Upiekłam dziś te pyszne bułeczki ,bo w Walentynki to ja wolałabym mieć podane śniadanko do łózka :)) na pewno jeszcze je upiekę, bo są bardzo dobre. Pozdrawiam 🙂

  • Robert 13 lutego 2013 o 00:48

    Dzięki Tosiu
    Chciałbym spróbować to zrobić. ale ponieważ będę robił pierwszy raz to powiedz proszę czy na pewno nie ma tam żadnych drożdży?

    • Tosia 13 lutego 2013 o 10:12

      Tak, na pewno w przepisie tym nie używa się drożdży, ponieważ są to angielskie bułeczki scones, które piecze się na sodzie oczyszczonej lub proszku do pieczenia.
      Trzymam kciuki za udany wypiek 🙂

  • Łucja 12 lutego 2013 o 17:18

    słodkie 🙂 już wiesz co będzie u mnie na śniadanie w Walentynki 🙂 p.s. ja również nie celebruję jakoś szczególnie tego dnia, ale miły gest w formie bułeczki mile widziany 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej