Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy. Dodajemy także mąkę ryżową. Mieszamy je z suszonymi drożdżami, cukrem i solą (w przypadku świeżych, rozpuszczamy je w małej ilości mleka). Mleko łączymy z wodą, wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż płyn będzie letni.

Wyrabianie ciasta
Wyrabianie ciasta

2. Powoli zaczynamy wlewać płyn i wyrabiać ciasto na bułkę paryską. Po kilku minutach zagniatania (mikserem lub ręką) ciasto osiągnie formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie

3. Przekładamy ciasto n aparyską bułkę do misy oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.

drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie

4. Po 45 minutach, przekładamy ciasto na bułkę paryską na blat. Wyrabiamy minutę i formujemy podłużną bagietkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pergamin przykrywamy folią aluminiową, na którą kładziemy ciasto. Z folii formujemy ścianki, które będą podtrzymywały bagietkę (widoczne na zdjęciu). Całość przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st C.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Bułkę paryską wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej