Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy mąkę pszenną, drożdże suszone i sól. Kapustę kiszoną odsącz na papierowym ręczniku i poszatkuj. Dodaj do mąki razem z grzybami. Zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj najpierw oliwę, następnie ciepłą wodę. Zagniataj aż ciasto będzie mieć jednolitą, elastyczną konsystencję. Od osiągnięcia tej konsystencji zagniataj jeszcze intensywnie 5 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto na bułeczki z kapustą i grzybami do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1,5-2 godz.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, posyp ciasto mąką i uformuj rulon. Rulon pokrój na 6 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia/folią aluminiową blaszce. Blaszkę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Wstaw bułeczki z kapustą i grzybami do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie będzie przyklejać się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Marta 16 grudnia 2012 o 19:45

    Witam.
    Dziękuję , na pewno wypróbuję. Pozdrawiam

  • Marta 16 grudnia 2012 o 14:22

    Witam.
    Jakie grzyby najlepiej użyć do tych bułeczek? Mam trochę grzybów suszonych i trochę zamrożonych, które będą lepsze, czy może nie ma znaczenia? Pozdrawiam.

    • Śliwka 16 grudnia 2012 o 16:12

      Ja użyłam gotowej mieszanki, już smażonej. Suszone grzyby się nie sprawdzą. Proszę więc rozmrozić grzyby, poszatkować je i podsmażyć (najlepiej z cebulką). Taką mieszankę proszę dodać do chleba. Pozdrawiam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej