Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce wszystkie składniki oprócz mleka. Dokładnie wymieszaj, powoli wlewaj mleko i zacznij zagniatać ciasto. Gdy je zagnieciesz powinno mieć elastyczną, jednolitą konsystencję i nie kleić się do palców. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, miskę przykryj folią aluminiową i postaw w ciepłym miejscu (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z niego rulon i podziel na 8 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blaszkę przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania posmaruj każdą bułeczkę zimną wodą i posyp delikatnie sezamem. Piecz przez 20-25 minut aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 0.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • YvonneIC 29 maja 2020 o 14:23

    Moje bułeczki właśnie dorastają pierwszy raz… 🙂
    Również było dla mnie zbyt geste wiec dodalam wiecej mleka. Mam nadzieje , ze wyjda takie jak powinny

  • Monika 4 maja 2020 o 23:50
    Ocena:

    Hej, robiłam dzisiaj te bułeczki i wyszły beznadziejne. Coś jest nie tak z proporcjami bo od samego początku ciasto było mało elastyczne mimo ze dodałam więcej mleka (po dodaniu 180ml w ogóle mi się składniki nie połączyły). Potem bardzo słabo wyrosło mimo ze miało ciepło i wyrastało dłużej bo 2h. Szkoda ze wcześniej nie czytałam poprzedniego komentarza odnośnie proporcji, bo wybrałabym inny przepis.

  • Goalt 17 listopada 2012 o 16:36

    Hej, czy proporcje są prawidłowo podane: 0,5 szkl mleka na 2 szkl mąki?
    pozdrawiam

    • Śliwka 18 listopada 2012 o 13:23

      Robiłam te bułeczki jakiś czas temu, wtedy też spisałam przepis. Oczywiście mogło się zdarzyć, że się pomyliłam, ale wydaje mi się, że proporcje są odpowiednie. Docelowo ciasto ma mieć elastyczną, odchodzącą od rąk konsystencję. Jeśli takiej nie ma po wykorzystaniu tych proporcji, proponuję dolać więcej mleka, aby taką uzyskało. Pozdrawiam:)

  • Marci 22 października 2012 o 08:37
    Ocena:

    Witam, bułeczki wyglądają przepysznie. Jednak mam pytanie czy można użyć drożdży świeżych?? Jeśli tak to ile ma ich być??? Pozdrawiam

    • Śliwka 22 października 2012 o 13:52

      Dzień dobry,
      Proszę dodać ok. 25 g drożdży świeżych, wcześniej rozpuszczając je w części ciepłej wody przewidzianej do przepisu.

      Pozdrawiam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej