Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Świeży szpinak miksujemy z mlekiem na gładki koktajl.
wyrabianie
15 min
wyrabianie
2. Do dużej misy wlewamy zmiksowany szpinak z mlekiem. Dodajemy jajko, mąkę pszenną, drożdże instant, cukier oraz sól i zagniatamy elastyczne ciasto. Początkowo może wydawać się klejące, ale w miarę wyrabiania powinno stać się elastyczne i gładkie.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Ciasto na domowe bułeczki szpinakowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrastanie ciasta drożdżowego zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
formowanie
10 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na domowe bułeczki szpinakowe dzielimy na 8-10 części i formujemy okrągłe bułeczki.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Domowe bułeczki szpinakowe smarujemy mlekiem i oprószamy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej