Domowy chleb żytni
Domowy chleb żytni ma głęboki, złożony smak oraz niepowtarzalną teksturę. Te cechy sprawiają, że warto zdecydować się na własne wypieki. Jednak sekret doskonałego chleba kryje się nie tylko w składnikach, ale przede wszystkim w procesie fermentacji, którego sercem jest zakwas. W poniższym przepisie prezentuję metodę przygotowania szybkiego zakwasu żytniego, który stanowi podstawę do wypieku wyjątkowego chleba żytniego.
Pierwszy etap przygotowywania tego chleba to przepis na szybki domowy zakwas żytni. Jego produkcja opiera się na bazie niewielkiej ilości drożdży i trwa 48 godzin. Przez to czas całkowity przygotowania chleba będzie mocno wydłużony. Oczywiście chleb można przygotować na swoim zwykłym zakwasie, ale uważam, że jest to ciekawa alternatywa, o której warto napisać. Taki eksperyment z procesem fermentacji, który otwiera drzwi do głębszego zrozumienia procesu fermentacji i jej wpływu na ostateczny produkt. Przygotowanie zakwasu na bazie drobnej ilości drożdży i pozostawienie go na 48 godzin to inwestycja w jakość i smak chleba, który z pewnością zostanie doceniony przez wszystkich domowników. Wyróżnia to też przepis wśród innych „żytniaków”, które są do siebie bardzo podobne.
Zapraszam do wypróbowania tej metody i delektowania się smakiem prawdziwego, domowego chleba żytniego. Czy to na bazie własnego, dojrzałego zakwasu, czy przy użyciu szybkiego startera z tego przepisu – każdy bochenek chleba niesie ze sobą cząstkę domowego ciepła i pasji do pieczenia.
Przepis opracowałam na foremkę o wymiarach 10 cm x 24 cm. Szybkiego zakwasy żytniego powinno starczyć na około 2 bochenki domowego chleba.
A gdyby ktoś z Czytelników chciał zgłębić temat zakwasu do wypieku chleba, to tutaj jest link do poradnika Zakwas. Jak to działa?
Więcej domowych chlebów
Dla fanów tradycyjnych chlebów mam przepis na bochenek ze starych odmian pszenicy, czyli chleb z płaskurki, jak i przepis na chleb z samopszy na zakwasie. Kto lubi chleb bogaty w ziarna, otręby i suszone owoce, temu zasmakuje chleb noworoczny z błonnikiem. Doskonałe połączenie smaku i zdrowia.
Innym, ale równie smakowitym wypiekiem jest miękki domowy chleb tostowy.
Pytania o domowe chleby
Jeśli macie pytania o domowy wypiek chleba żytniego, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Czy pozostały zakwas przechowywać i pielęgnować standardowo, czy z racji dodatku drożdży jednak inaczej?
Standardowo. Klasycznie przygotowany zakwas to też rodzaj drożdży.
Przepis świetny tylko pod spodem chleba pojawiły mi się czarne plamki i teraz nie wiem co to jest. Być może złe zrobiłam zakwas
Proszę zmienić foremkę. Ta, której Pani użyła zareagowała na kwaśny odczyn ciasta.
Przygotowanie zakwasu z tego przepisu wychodzi nie 48 a 56 godzin.
Przepis mówi że odstawiamy na 24h dodajemy ponownie mąkę i odstawiamy na kolejne 24h następnie znowu dodajemy składniki i to ma rosnąć co najmniej 8 h czyli wychodzi 56h
Po 48 godzinach zakwas jest gotowy, ale trzeba go uaktywnić przed dodaniem do ciasta. Stąd takie wyliczenie.
Dzien dobry,
a gdzie mozna kupic takie mieszadelko do wyrabiania tego chlebka ? Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio dosyć często pojawia się w różnych sklepach, trzeba szukać lub kupić w sieci. Występuje pod nazwą duńskie mieszadło lub duńska trzepaczka.
Co oznacza 1/8 łyżeczki drożdży? Może podać w gramach
Zakładając, że 1 łyżeczka o pojemności 5ml mieści około 4g drożdży instant, można przyjąć, że 1/8 łyżeczki to około 1/2g – ciężko to skutecznie zważyć w warunkach domowych stąd taka, a nie inna miara.