Przepis

przygotowywanie farszu
5 min
przygotowywanie farszu
1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle (lub opcjonalnie na oliwie) na złoty kolor. Lekko studzimy.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy ziarna słonecznika, sól oraz drożdże suszone. Dodajemy usmażoną cebulę, jajko oraz wlewamy mleko. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto na drożdżowe wianuszki z cebulą i słonecznikiem.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Dobrze wyrobione ciasto na drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Zawsze stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów i pod przykryciem.
dzielenie ciasta
5 min
dzielenie ciasta
4. Gdy ciasto na drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem podwoi swoją objętość, dzielimy je na 8 części.
nakładanie farszu
5 min
nakładanie farszu
5. Każdą porcję ciasta na drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem wałkujemy na prostokąt i smarujemy go pastą Smakowita. Następnie rolujemy jak roladkę i sklejamy krawędź.
formowanie
5 min
formowanie
6. Końce roladki dokładnie sklejamy, aby powstało kółko. Nacinamy powstały obwarzanek do połowy do 2-3 cm i wykręcamy, jak na zdjęciu.
drugie wyrastanie
15 min
drugie wyrastanie
7. Powstałe cebulowe wianuszki ze słonecznikiem układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i odstawiamy na ok. 15-20 min. do napuszenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C.
pieczenie
15 min
pieczenie
8. Drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem przed włożeniem do piekarnika spryskujemy wodą i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w piekarniku przez 15-20 min. na złoty kolor.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z fasoli z jabłkiem i cebulą
Lubisz oryginalne, pełne smaku przekąski? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z cebulą i jabłkiem sprawdzi się idealnie.
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej