Przepis na drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem
Drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem to przepis na coś naprawdę wyjątkowego. Te aromatyczne, delikatne wianki to połączenie tradycyjnego ciasta drożdżowego z kuszącym dodatkiem cebuli i chrupiących ziaren słonecznika. A tajny składnik, który nadaje im niepowtarzalnego smaku? Smakowita pasta z cebulą i jabłkiem!
Każdy kęs tych wianków przeniesie Was do kulinarnego raju. Idealne na śniadanie, kolację lub jako przekąska na piknik. Już nie mogę się doczekać, abyście spróbowali tej domowej wersji i podzielili się ze mną swoimi wrażeniami. Czytajcie dalej, aby dowiedzieć się, jak krok po kroku przygotować te smakowite wianki. Podaję składniki, z których wypleciesz 8 wianków z cebulą i słonecznikiem.
Porady kulinarne, jak zrobić drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem
A tutaj kilka porad kulinarnych, które pomogą Wam upiec doskonałe drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem:
- Aktywacja drożdży: Jeśli używasz drożdży instant, możesz je bezpośrednio wymieszać z mąką. Jeśli jednak używasz świeżych drożdży, trzeba je najpierw aktywować w ciepłym mleku z odrobiną cukru i mąki, aż zaczną pienić. Jeśli potrzebujesz pomocy w temacie zaczynu z drożdży zajrzyj do mojego poradnika „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
- Cebula: jeśli nie masz czasu na smażenie cebuli, to dla ułatwienia możesz wykorzystać gotową prażoną cebulkę zamiast smażyć samodzielnie.
- Wyrośnięcie ciasta: Po wyrobieniu ciasta na wianki, pozostaw je w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość. Zadbaj, aby miejsce było wolne od przeciągów. Przykryj ciasto czystą ściereczką.
- Formowanie wianków: Gdy ciasto na drożdżowe wianki podwoi swoją objętość, podziel je na 8 równych części. Każdą część formuj w wianek, układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dodatki: Ziarna słonecznika – przepis zakłada zarówno posypanie, jak i dodanie do ciasta. Ale możesz tylko posypać wierzch wianków przed pieczeniem lub całośc wymieszać bezpośrednio z ciastem.
- Pieczenie: Piecz drożdżowe wianki z cebulą po spryskaniu wodą w uprzednio nagrzanym piekarniku, aż będą złociste.
- Przechowywanie: Drożdżowe wianki najlepiej smakują świeże, ale jeśli chcesz je przechować, trzymaj je to w szczelnym pojemniku przez maksymalnie 2 dni.
Jeśli masz dodatkowe pytania na temat domowego pieczywa – zadaj proszę w komentarzu.
Inne przepisy na smakowite wypieki
Wszystko zjedzone? Po więcej pysznych przekąsek zapraszam na stronę z bułeczkami. Dla fanów cebuli mam kolejny przepis na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe. Za to smak indyjskich bułeczek przeniesie Was do serca orientalnej kuchni. A może teraz skusicie się na słodki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem? Są słodkie i pyszne. Polecam też jako sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów.
Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?
Zawsze możecie zadać mi pytanie w komentarzu pod przepisem lub napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Wasze komentarze