Prosty chleb owsiany
Prosty chleb owsiany ma wspaniały smak. Lubicie naturalny, lekko słodki smak płatków owsianych? Ten chleb owsiany zachwyci Was delikatnym smakiem i łatwością przygotowania! Dla wielbicieli takich smaków polecam jeszcze chleb pszenno-orkiszowy na owsiance. Jeśli macie ochotę wzbogacić swoje pieczywo o warzywne akcenty, to upieczcie ten pszenny chleb z papryką albo najpiękniejsze bułeczki dyniowe.
W jakim naczyniu upiec prosty chleb owsiany?
Ten chleb nie wymaga użycia naczynia do wypiekania, ale można, jak najbardziej wykorzystać i taką metodę. Najczęściej poleca się garnki żeliwne – w ich wnętrzu uzyskuje się najciekawsze efekty, ale wymagają dosyć długiego czasu wstępnego rozgrzewania (do 250 stopni C przez pierwszą połowę pieczenia). Można natomiast użyć naczyń metalowych z grubszymi ściankami innymi niż żeliwo, które dają niemal porównywalne efekty.
Wiele osób korzysta także z naczyń glinianych typu garnki rzymskie itp., a nawet naczynia żaroodporne, ale te ostatnie mają dosyć niski próg bezpiecznej temperatury, dlatego osobiście nie polecam. Najlepiej próbować z różnymi naczyniami i znaleźć najlepszy oraz najwygodniejszy dla siebie sposób pieczenia.
Jakie drożdże dodać do pieczenia chleba owsianego?
Drożdże są ważnym składnikiem prostego chleba owsianego. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Zapraszam do komentowania przepisu na chleb
Jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Chętnie pomogę. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Dzień dobry! Chlebek za każdym razem wychodzi pyszny!
Mam jednak pytanie – W jakim naczyniu najlepiej go piec?
Ten chleb nie wymaga użycia naczynia do wypiekania, ale można, jak najbardziej wykorzystać i taką metodę. Najczęściej poleca się garnki żeliwne – w ich wnętrzu uzyskuje się najciekawsze efekty, ale wymagają dosyć długiego czasu wstępnego rozgrzewania (do 250 stopni C przez pierwszą połowę pieczenia). Można natomiast użyć naczyń metalowych z grubszymi ściankami innymi niż żeliwo, które dają niemal porównywalne efekty. Wiele ludzi korzysta także z naczyń glinianych typu garnki rzymskie itp., a nawet naczynia żaroodporne, ale te ostatnie mają dosyć niski próg bezpiecznej temperatury, dlatego osobiście nie polecam. Najlepiej próbować z różnymi naczyniami i znaleźć najlepszy i najwygodniejszy dla siebie.
Dzień dobry szukam przepisu na chleb owsiany beż drożdży. Z góry serdecznie dziękuję.
Mamy na blogu chleb 100% owsiany, ale z dodatkiem drożdży. Proponuję zastąpić drożdże proszkiem do pieczenia i pominąć etap wyrastania ciasta. Efekt oczywiście będzie nieco inny, ale jeśli jest taka potrzeba, to można wprowadzić taką zmianę.
Witam,
Chcialabym spytac czy maka typ 650 jest normalnie dostepna w polskich sklepach? Nie moge jej znalezc a ze mieszkam poza granicami Polski szukam jej w polskich sklepach a takze online i bez pozytywnych rezultatow. Tutaj tez lokalnie nie ma takich typow maki. Najwyzszy typ jaki znalazlam to 550. Chleby z maka typu 650 wyszly by z maka typu 550? Bede wdzieczna za pomoc.
Pozdrawiam
A 750? Taka typowo chlebowa mąka pszenna? Powinna być dostępna.
Z 550 też wyjdzie, ale chleby będą lżejsze, nieco mniej sycące i może też być konieczność dodania mniejszej ilości wody/płynu.
Dziekuje bardzo za odpowiedz. Niestety takiego typu tez nie znalazlam a w innych krajach nie ma tez obowiazku podawania typu maki wiec latwe jej znalezienie nie jest niestety.
Dziekuje bardzo za wyjasnienie tego tematu. Nie znam sie zupelnie na tych typach wiec Pani pomoc jest mi bardzo pomocna.
Pozdrawiam serdecznie
Proszę użyć wobec tego mąki, która w opisie sugeruje, że nadaje się do wypieku chleba. Innym sposobem jest już chyba tylko zakup mąki w sieci z wysyłką z kraju, w którym taka mąka jest dostępna.
Bardzo dziekuje za pomoc
Dzień dobry, czy ten chleb owsiany mozna upiec w formie „keksówce”?
Można, jak najbardziej upiec w keksówce. Proszę użyć takiej około 30cm długiej.
Dziękuję za przepis! Moje ciasto wyszło bardzo klejące, pomimo dodania mąki jeszcze przy wyrabianiu, a i tak przy przekładaniu z koszyka na blachę był problem. Obsypałem koszyk obficie mąką przed przełożeniem do niej ciasta.
Używam mąki pszennej typu 650.
Dłuższe i skuteczniejsze wyrobienie ciasta powinno rozwiązać problem. Polecam też dodawać wodę do mąki stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji, różne mąki chłoną wodę w różnym stopniu.
Jaki koszyk będzie odpowiedni do tego przepisu?
Koszyk o średnicy około 22cm będzie idealny lub w przeliczeniu na wagę, będzie to wielkość 0,8-1kg.