Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Wszystkie składniki (poza dodatkowymi 250 g mąki) połącz ze sobą w misce i pomieszaj drewnianą łyżką.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykryj miskę materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 3 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3.Po upływie tego czasu dosyp dodatkową część mąki z zagniataj aż uzyskasz jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję. Podziel ciasto na dwie części i z każdej uformuj długi rulon. Ułóż na obsypanej mąką, materiałowej szmatce. Boki szmatki zroluj do środka, tak aby stworzyły \"przegródkę\" na bagietkę (zdjęcie powyżej). Całość przykryj jeszcze jedną szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Delikatnie zsuń bagietkę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wsadź do piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut aż zbrązowieje.
Ocena czytelników: 0 z 1 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej