Chrupiące holenderskie bułeczki to tak zwany „tiger bread”, nawiązujący do motywu tygrysa z powodu charakterystycznej popękanej skórki (choć dla mnie wygląda to bardziej na panterkę). Bułeczki mają tak niezwykłą, chrupiącą skórkę przez użycie grubej warstwy dodatkowego ciasta, opierającego się głównie na mące ryżowej. Są idealne do kanapek, z którymi można eksperymentować ile dusza zapragnie!
Jak zrobić pastę ryżową?
Proszę czytać ze zrozumieniem 🙂
4. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki na chrupiącą warstwę. Mieszanina powinna być gęsta, przypominająca śmietanę. Na 20 minut przed końcem czasu wyrastania, posmaruj bułeczki grubą (na ok. 1 cm) warstwą masy na chrupiącą skórkę, najlepiej używając pędzelka i znowu odłóż w ciepłe miejsce.
mąki ryżowej (pasta ryżowa) 120 g
letniej wody (pasta ryżowa) 120 g
suszonych drożdży instant (pasta ryżowa) 6 g
i jeszcze pytanie, czy z innej mąki niż pszenna też się udają?
Orkiszowa jasna 🙂
Czym można zastąpić drożdże? Jestem na nie uczulona.
Będę niezmiernie wdzięczna. Przepisy robią wrażenie. Dziękuję za inspiracje.
Proponuję zacząć piec na zakwasie https://smakowitychleb.pl/porada/zaczac-piec-chleb-zakwasie/ 🙂
Bułeczki wyszły pyszne 🙂 pomimo zrobienia ciasta ryżowego troszkę „na oko” 🙂
Cieszę się i zachęcam do dalszych wypieków:)
Ile to jest gram „1 filiżanka”?
Dzień dobry.
1 filiżanka to mniej więcej 125g mąki, ale najlepiej użyć do wszystkiego filiżanki jednej wielkości to wtedy uzyskamy właściwe proporcje:)
Pozdrawiam
Wyglądają cudnie – jutro kupuję mąkę ryżową i spróbuję wypieku 🙂