Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. W garnuszku gotujemy mleko, aby było letnie. Mąki łączymy ze sobą. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy mleko, cały czas wyrabiając ciasto łyżką lub mikserem. Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej mieszamy. Po kilku minutach przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Misę z ciastem na chleb bezglutenowy stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie

3. Następnie wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem (u mnie okrągła, ale może być keksówka). Zwilżamy wodą dłonie i wygładzamy powierzchnię ciasta. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jeszcze 45 minut.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Chleb bezglutenowy pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 35-45 minut. Chleb będzie gotowy w momencie, aż skórka się zarumieni, a po wbiciu w ciasto wykałaczki, będzie ona sucha. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy przez podaniem.

Ocena czytelników: 4.92 z 12 ocen

Wasze komentarze

  • Róża 11 października 2024 o 13:46

    Witam , a ile powinno dać się tego cukru? W składnikach nie ma w ogóle go podane. A w przepisie jest tylko ogólnie że łączymy składniki i wsypujemy cukier.

  • Aleksandra 1 listopada 2023 o 20:32

    Czy wiadomo ile taki chleb zawiera białka (dieta niskobiałkowa)?

  • Zielona w kuchni 7 stycznia 2019 o 09:04

    Witaj, w podanych składnikach nie ma cukru, w opisie wykonania jest, przepraszam, robię pierwszy raz i nie wiem czy powinien być a jeśli tak to ile?
    Dziękuję, pozdrawiam.

    • Ilona 20 września 2022 o 15:12
      Ocena:

      Dziś zrobiłam chlebek bezglutenowy z waszego przepisu , wyszedł rewelacyjnie
      Chrupiący w środku sprężysty , mięciutki, po prostu pycha

    • to ile tego cukru dziendobry? 30 września 2023 o 21:11

      czesc
      wiemy ile tego cukru?

      • Małgosia 1 października 2023 o 07:36

        Można dodać łyżeczkę jeśli w domu jest chłodno, lub by przyspieszyć pracę drożdży. Dodatek cukru nie jest jednak niezbędny, ja nigdy nie dodaję.

  • Ewelina 2 lipca 2018 o 17:35

    Witam. Chlebek robiłam już kilka razy . Jest pyszny tylko u mnie ten chleb daje się przelać a nie wyrobić wszystko robię j.w tylko dodaje świeże drożdże

    • Tosia 3 lipca 2018 o 12:40

      Czyli prawdopodobnie zaczyn za długo rośnie, albo zaburzają się przez to proporcje, bo jest zbyt płynny. Zaczyn to dodatkowy płyn, czyli trzeba zmniejszyć ilość wody/mleka z ciasta, aby wszystko się zgadzało.

  • Kasia 14 stycznia 2018 o 12:04

    Chleb bardzo suchy i stanowczo za słony. Nie smakował mi.

    • Tosia 14 stycznia 2018 o 19:06

      Chleby bezglutenowe są specyficzne, zależy też jak dobierzemy mąki, nie każdemu będą smakować tak jak klasyczny chleb.

  • Aurelia 11 stycznia 2018 o 12:21

    Witam,

    Chcialabym sprobowac przepis , czy mozna dodac drozdze swieze? Jesli tak to jakie proporcje?

    Pozdrawiam

    • Tosia 11 stycznia 2018 o 16:39

      To będzie 10 g świeżych drożdży, czyli 1/10 klasycznej kostki. Trzeba z nich zrobić jeszcze zaczyn 🙂

  • Lu 20 października 2017 o 11:16

    Witam,
    A czy ma Pani może przepis na chleb/bułki bez mąki pszennej (żaden rodzaj nie wchodzi w grę)drożdży i orzechów?
    Byłabym bardzo wdzięczna,ponieważ wszystko bezglutenowe jest dla mnie ok,Ale mam alergię na drożdże (i suszone i świeże),a to już kłopot. Pozdrawiam

  • Ilona 10 września 2017 o 22:50

    Nie wyszedł 🙁 Przed przelaniem masa była dość płynna, przywarł do brytfanki, poza tym po ukrojeniu kromki kromka ta się rozwala… A jak to jeszcze ma ktoś posmarować?
    Następnym razem spróbuję ziemniaczany, może bedzie lepszy?Aha, Dałam mleko ryżowe, nie może być laktozy, a soi staramy się używać jak najmniej…

    • Tosia 11 września 2017 o 11:45

      Przykro mi, że nie wyszło, większość czytelników chwali sobie ten przepis od lat 🙂
      To może z ziemniaczanym się uda.
      A formę warto pergaminem wyłożyć lub tłuszczem posmarować.
      Dała Pani na pewno drożdże?

  • Kasia 27 kwietnia 2017 o 10:53

    Witam. A ja mam synka 9 miesięcznego uczulonego na gluten i laktozę. Czy zamiast mleka mogę dodać coś innego? A może jest przepis na chlebek bez laktozy i glutenu? Będę wdzięczna za odpowiedź bo nie wyobrażm sobie,że nie będzie mógł spróbować chleba. mam nadzieję,że mu to jakoś minie ….. pozdrawiam.

  • Katarzyna 27 marca 2017 o 12:24

    a jak mam przerobić ten przepis, żeby powstał chlebek bez: glutenu, żyta, pszenicy, ryżu, owsa, jaja, mleka, drożdży, orzechów, migdałów?… Może być kukurydza, proszek do pieczenia, strączkowe… Ratujcie…

  • Ada 28 lutego 2017 o 15:37

    Witam, już nie muszę szukać przepisów na chleby w internecie bo tu mam chyba wszystkie możliwe i do tego sprawdzone. Jestem zachwycona przepisami 😀 ten bezglutenowy trochę mi przywarł do blaszki, ale konsystencja była może za płynna a nie czytałam wpisów przed zrobieniem 😛 mimo to jest pyszny i wielkie dzięki za przepisy 😀

    • Tosia 1 marca 2017 o 09:12

      Wystarczy keksówkę wyłożyć pergaminem, wtedy chleb nie przywiera 🙂
      Ciesze się i zachęcam do korzystania z całego działu z wypiekami bezglutenowymi, bo to była pierwsza bezglutenowa receptura na blogu, a teraz są znacznie lepsze i bardziej dopracowane 😉

  • Mama Piotrusia i Lilianki 17 grudnia 2016 o 23:35

    Pani Tosiu! Jesteśmy z Lilianką na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Czy jest jakieś pieczywo, które możemy sobie upiec i bezpiecznie zjeść?
    Pozdrawiamy,
    Wyprowadzony całkiem z alergii Piotruś oraz bezmleczne i bezglutenowe obecnie mama Ania i niespełna trzymiesięczna Lilianka

    • Tosia 19 grudnia 2016 o 13:31

      Dzień dobry!
      Tutaj znajdzie Pani dział z wypiekami bezglutenowymi, większość jest bezmleczna, a w razie czego mogę podpowiedzieć, że twaróg można zastąpić tofu, a mleko krowie – mlekiem kokosowym.
      Na pewno znajdzie Pani coś odpowiedniego 🙂
      Pozdrawiam i smakowitych wypieków!

  • Joanna 25 lutego 2016 o 20:25
    Ocena:

    Robiłam w Thermomix (ostatnie ciasto ręcznie zarabiałam 8 lat temu 🙂 ) Po dolaniu mleka do mąk zrobiła się woda… Nadgoniłam mąką gryczaną „na słuch”. Wcześniej piekłam inne chlebki i starałam się uzyskać odpowiednią konsystencję. Od razu z Thermomix’a włożyłam ciasto do blaszki. Pięknie wyrosło po 30 min. Nie czekałam dalej i włożyłam chleb do piekarnika. Na dolną blachę w piekarniku położyłam naczynie żaroodporne z wodą. Wrażenia wizualne „10”. Doznania smakowe „pychota”. Dziękuję za przepis.

    • Tosia 25 lutego 2016 o 21:56

      Hm, to dziwne z tą konsystencją ciasta, a płyn dodawała Pani w ml czy g, bo czasem to potrafi zaburzyć proporcje.
      Radziłabym też jednak poczekać wymagany czas, bo ciasto może w trakcie pieczenia brzydko popękać, albo stać się inne rzeczy. Pieczenie chleba uczy cierpliwości 🙂
      Polecam też inne bezglutenowe przepisy, szczególnie ziemniaczany: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/
      Oczywiście cieszę się, że mimo wszystko chleb udany i smakowało 🙂

      • Joanna 5 marca 2016 o 12:41

        Mleko odmierzałam w ml. Właśnie zabieram się za pieczenie… Chleb pięknie się kroi i jest długo świeży.

  • monik 15 lutego 2016 o 17:42

    Witam moj 3,5 letni synek choruje na wrzodziejące, malo co chce jeść, nie wolno mu pszenicy, cukru i nabiału. Poszukuje przepisu na prosty chlebek i bułeczki pomocy
    czym więcej czytam tym mniej wiem,

  • Gosia 20 grudnia 2015 o 14:46

    A jaka konsystencja powinna byc przed uroscnieciem? Bo moje to gęste naleśnikowe, ale jeszcze nie placki, to ok?

    • Tosia 20 grudnia 2015 o 21:51

      Gęste tak, ale na pewno nie lejące 🙂 Można dosypać więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt luźne.

  • paula 16 października 2015 o 03:41

    Czy moge zastapic mleko-mlekiem ryzowym? 🙂

  • Natalia 30 lipca 2015 o 10:22

    Witam! Upiekła chlebek. Niestety nie wyrósł prawie wcale 🙁 mimo to po wystudzeniu był pyszny, natomiast na drugi dzień stał się bardzo 'mączny’. Co mogłam zrobić źle? Dziękuję za podpowiedź 🙂 p.s. Genialne przepisy 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Tosia 30 lipca 2015 o 22:14

      Dzień dobry.
      Czy piekła Pani już wcześniej chleby drożdżowe? Skoro ciasto zupełnie nie wyrosło to już na tym etapie poszło coś nie tak. Drożdże mogły być nieświeże i nieaktywne lub ciasto miało zbyt zimno. Mogło być też tak, że płyn był chłodny, więc drożdże nie miały szans się rozwinąć.
      Mączny posmak oznacza zazwyczaj, że wypiek jest zakalcem, czyli jest zbity, bo drożdże sobie nie poradziły z ciastem.
      Czy zależy Pani na wypiekach bezglutenowych? Mamy na blogu cały dział, na pewno znajdzie Pani coś dla siebie: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/
      Pozdrawiam 🙂

  • Sylwia 21 kwietnia 2015 o 14:15

    Witam 🙂

    przymierzam się do zrobienia tego chlebka dzisiaj … dam znać jak się uda 🙂 mam jednak pytanie czy zna Pani jakiś przepis na chleb bez jajek oraz czy mogę użyć mleka migdałowego lub bez laktozy do tego przepisu? Dziękuję za odp oraz pozdrawiam serdecznie. 🙂

    • Sylwia 21 kwietnia 2015 o 14:17

      zapominałam dodać , że nie mogłam znaleźć mąki z gryki czy mąka owsiana może być? Martwię się, bo wyczytałam, że może zawierać śladowe ilości glutenu :/

    • Tosia 21 kwietnia 2015 o 22:39

      Dzień dobry,
      Czy chodzi Pani o przepis bez jajek na chleb bezglutenowy czy po prostu chleb? Jeśli bezglutenowy to zachęcam do zapoznania się z działem https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/ znajdzie Pani tam przepis np. na bezglutenowy chleb ziemniaczany, albo ryżowo-bananowy, wszystkie bez jajek.
      Można użyć mleka migdałowego lub bez laktozy w tym przepisie 🙂
      Pozdrawiam serdecznie!

  • Aga 12 kwietnia 2015 o 22:31

    Witam,
    od dłuższego czasu piekę chleb z tego przepisu (bo jest najlepszy, jaki dotychczas znalazłam :)) i oczywiście eksperymentuję, także nie ma już mleka i cukru i jajka, ale są za to ziemniaki 🙂 Proporcje są idealne do mojej małej keksówki i chciałabym je zachować, ale tym razem zamiast drożdży użyć zakwasu ryżowego. Czy w ogóle to jest dobry pomysł? Jeśli tak, to jakie zastosować proporcje zakwasu do reszty składników? Dodam, że to mój pierwszy raz z zakwasem w ogóle 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za inspiracje!!!

    • Tosia 14 kwietnia 2015 o 11:01

      Dzień dobry,
      Niestety nie mam zbyt dużego doświadczenia z wypiekami z zakwasem bezglutenowym, dlatego nie chciałabym wprowadzać w błąd, mam za to spore z żytnim i pszennym, więc podpowiem jak bym postąpiła.
      Na 320 g mąki w przepisie, dałabym jakieś 80-100 g aktywnego zakwasu ryżowego i zmniejszyłabym ilość wody, aby konsystencja ciasta była gęsta, ale nie lejąca.
      Ciasto prawdopodobnie będzie potrzebowało ok. 5 godzin, aby się podnieść, czas pieczenia pewnie podobny.
      Trzymam kciuki, aby chleb się udał, chętnie zobaczę też zdjęcie, myślę, że byłoby pomocne dla innych czytelników zainteresowanych przepisami bezglutenowymi 🙂
      Pozdrawiam.

      • Aga 1 maja 2015 o 00:30

        Witam ponownie! Chleb wychodzi mi coraz lepiej, załączam zdjęcia: https://plus.google.com/photos/103983859627265222865/albums/6143651974040762145
        Myślę, że kluczowy jest dobry zakwas. Mój już za drugim razem urósł tak, że przeciekał przez zakręcony słoik, więc chyba jest dobry 🙂 Do 320g mąki wzięłam 2/3 zakwasu czyli ok. 100g (resztę zakwasu odstawiam do lodówki i jak wieczorem mam robić chleb to z rana go wyjmuję i dokarmiam 100g mąki+100ml wody) , po łyżeczce soli i cukru, 150-200g gotowanych ziemniaków i 270-290ml wody. Ciasto zostawiam na całą noc (z pewnością można krócej, ale jeszcze nie próbowałam piec w ciągu dnia), z rana przekładam do blaszki na 45-60min i piekę wg. powyższego przepisu.
        Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki! Jestem mega zadowolona i dumna z mojego chleba i już myślę, co by tu jeszcze upiec na zakwasie 🙂

        • Tosia 1 maja 2015 o 12:21

          Super, dziękujemy za komentarz, przepis może się okazać pomocny dla osób, które chcą upiec chleb bezglutenowy bez drożdży 🙂

  • eM 20 marca 2015 o 12:18
    Ocena:

    Upiekłam drugi raz 🙂 fantastyczny, połączyłam mąki ryżową, ziemniaczaną, gryczaną i jaglaną. Mniam! Proszę o więcej przepisów bezglutenowych 🙂

  • Kamila 12 marca 2015 o 21:27

    Witam,
    przymierzam się do upieczenia tego chleba,bo spodziewam się gości,wśród których jest osoba bezglutenowa.Czy zamiast mąki ryżowej mogę użyć mąki z ciecierzycy (taką akurat mam w domu) ?
    Pozdrawiam!

  • Joanna 22 stycznia 2015 o 23:30

    Mam kłopot. Chlebek wyrasta całkiem ładnie, (rośnie najpierw w misce a potem w blaszce). W blaszce rośnie, będąc już w letnim piekarniku (taki mniej niż 50 stopni). Jak wyrośnie, zwiększam gaz. I on po chwili opada. Nie wiem, dlaczego… Niby nie jest zły, ale dlaczego zachowuje się w ten sposób?

    • Tosia 23 stycznia 2015 o 09:40

      Nie można tak robić, jeśli w domu jest zimą chłodno to owszem, może wyrastać w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni, ale drzwiczki powinny być uchylone, inaczej zacznie się już piec. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy w takim przypadku z piekarnika, rozgrzewamy piekarnik do odpowiedniej temperatury i dopiero wtedy wkładamy, aby upiec. Zatem najważniejsza sprawa by wkładać ciasto dopiero do rozgrzanego pieca.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Mateusz 24 października 2014 o 14:10

    Witam ponownie,

    olśniło mnie już wcześniej, że…nie zrobiłem zaczynu ze świeżych drożdży, tylko radośnie wrzuciłem je do mąki…no mogło nie wyjść 🙂 A gdy robiłem za pierwszym razem, to w miarę wyrośnięte ciasto w formie przewiozłem samochodem do znajomych, by tam je upiec, i pewnie zmarzło i siadło, a potem już nie chciało ruszyć w górę. Zrobię zaraz obie wersje, z drożdżami świeżymi i suszonymi, i zobaczę jak wyjdzie. Tak na marginesie, to co wtedy się upiekło było całkiem dobre, jedyne o co mi chodziło to że nie wyrosło no i że ciasto było mokre. Nie używam wagi, tylko miarki, gdzie mam oznaczenie militry do wody, mleko jest pewnie cięższe, dlatego daję trochę mniej. Tak samo mąki mogą mieć różne wagi, a na miarce mam jedno oznaczenie, pewnie dlatego całość wychodziła taka rzadka. Wypróbuję jeszcze raz i zobaczymy jak wyjdzie, napiszę później.

    Tak czy siak bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź, obiecałem znajomym 5 chlebów na jutro, więc mam dzisiaj czas na testy 🙂

    Pozdrawiam

  • Mateusz 23 października 2014 o 13:44

    Witam,

    mam pytanie odnośnie tego chleba, bo robiłem na razie 3 podejścia, ale żadne nie zakończyło się pełnym powodzeniem (chociaż chleb wychodzi smaczny, to nie wyrasta):
    1) czy można użyć drożdży świeżych zamiast suszonych?
    2) czy w przypadku użycia mąki kukurydzianej zamiast gryczanej na pewno proporcja powinna być ta sama?
    3) i najważniejsze – czemu najpierw zostawia się ciasto na godzinę w misce, a potem przekłada i zostawia jeszcze na 45 minut w formie – czy nie powoduje to, że ciasto i drożdże 'siadają’? Nie można od razu włożyć do formy i zostawić, np. na godzinę-dwie? Jaką konsystencję powinno mieć wyrobione ciasto? Używając Pani proporcji, wychodzi mi ciasto wręcz płynne, na pewno bardzo mokre, które samo przelew się z miski do formy, podczas gdy Pani pisze o 'wygładzaniu powierzchni ciasta mokrymi dłońmi’ – u mnie nie ma czego wygładzać, bo ciasto przybiera samo kształt w formie i jest gładkie 🙂

    Proszę o odpowiedzi, może używam za dużo mleka, może kwestia rodzaju drożdży, a o ile ciasto wychodzi smaczne, to jest bardzo niskie, wręcz płaskie, więc coś gdzieś robię nie tak :]

    Pozdrawiam

    • Tosia 24 października 2014 o 09:44

      Dzień dobry.
      Ciasto często nie wyrasta, jeśli ma za zimno, nie sądzę, aby to była kwestia suszonych drożdży, ale tak, można je zamienić na drożdże świeże, z których wcześniej trzeba przygotować zaczyn.
      To będzie ok. 10-15 gram świeżych drożdży, czyli ok. 1/10 klasycznej kostki. Trzeba je pokruszyć, dodać odrobinę cukru i zalać ok. 50 ml letniej wody lub letniego mleka. Ilość płynu trzeba odjąć już z przepisu, aby potem ciasto nie było za luźne.
      Nie jestem pewna czy w przypadku użycia mąki kukurydzianej konsystencja będzie taka sama, może się trochę różnić, dlatego najważniejsze to kontrolować konsystencję.
      Przekładanie ciasta nie sprawia, że siada, ale może ono od razu wyrastać w formie.
      Ciasto powinno być gęste, ale nie płynne, czy używa Pan wagi kuchennej i miarki?
      Kolejna sprawa jest taka, że niestety wypieki bezglutenowe nie wyrastają tak spektakularnie jak pszenne, właśnie dlatego, że nie zawierają glutenu. Może zatem to kwestia za dużej foremki? 🙂
      Polecam Panu ten przepis: https://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty-chleb-bezglutenowy/ , bo z kategorii bezglutenowych jest zdecydowanie lepszy 🙂
      Pozdrawiam i życzę powodzenia!

  • Ania 11 czerwca 2014 o 12:33

    Po pełnoziarnistym nie zostało już nawet echa. Mąż podkrada mi moje chlebki. Tym razem zrobiłam wersję
    kefir 250 g
    sorgo 100 g
    amarantus 50
    skrobia ziemniaczana 50
    m.kukurydziana 100 g
    m. gryczana 200 g
    duża garść słoneczniku wcześniej zasmażonego i zmielonego ( lepiej wchłaniają się witaminy)
    300 ml letniej wody
    2łyżeczki drożdży instant
    łyżeczka cukru
    Te chlebki bezglutenowe na m. gryczanej jak mają więcej płynów, to lepiej wyrastają i nie są zbite. Nawet po kilku dniach można je śmiało zjeść. Ewentualnie wystarczy lekko podreanimować w microweli i gotowe 🙂 Z normalnymi chlebkami dla męża nie ma tyle zachodu.

    • Tosia 11 czerwca 2014 o 22:45

      Super, dziękuję za komentarz i za proporcje nowej wersji, na pewno komuś się przydadzą 🙂

  • Ania 2 czerwca 2014 o 22:15

    Upiekłam dzisiaj kolejny bezglutenowy chlebek. Tym razem zerknęłam na wasz przepis. Jednak po lekkim doświadczeniu dodałam ponad 300 ml ciepłej wody i szklankę kefiru, a z innego przepisu 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego, które zalewam wrzątkiem. Chlebek wyrósł jak oszalały. Nie ma mowy o zakalcu 🙂 Polecam PS. Moja ulubiona wersja : z prażonymi nasionami.

  • Ania 14 kwietnia 2014 o 19:32

    Czy mozna taki chleb upiec w maszynie do chleba?

    • Tosia 14 kwietnia 2014 o 19:40

      Tak, można. Dyskusja na ten temat znajduje się już w komentarzach.
      Składniki w automacie umieszczamy według takiej kolejności: woda, oliwa/olej/roztopione masło, sól, cukier, mąka, suszone drożdże.
      W przypadku tego przepisu: mleko, jajko, sól, cukier, mąki, suszone drożdże.
      Podobnie postępujemy z tym przepisem na bezglutenowy chleb wieloziarnisty: https://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty-chleb-bezglutenowy/

      • Ania 14 kwietnia 2014 o 19:50

        Super, dziekuje, czy tak samo moge zrobic chleb w maszynie z przepisu na CHLEB GRYCZANY?

        • Tosia 14 kwietnia 2014 o 19:57

          Niestety, podejrzewam, że chleb z samej mąki gryczanej wyszedłby za twardy i za suchy, gdyby został upieczony w automacie.

  • Gosia 30 marca 2014 o 22:06

    A ja mam pytanie z innej beczki. 100 gram maki jak sie przeklada na szklanki? Bo nie mam takiej wagi kuchennej malej a w internecie jest rozpietosc od 2 do 4 szklanek, takze … Moglby mi cheleb nie wyjsc:p

    • Tosia 31 marca 2014 o 09:55

      Niestety to wszystko też zależy od rodzaju mąki i jej typu. Razowa ma inną wagę niż bezglutenowa, czy pszenna chlebowa.
      Mogłabym sprawdzić teraz na szklanki, ale to zależy o jaką konkretnie mąkę Pani chodzi.

      • Gosia 31 marca 2014 o 15:41

        O wszystkie trzy:) bo jak mowie nie mam wagi a chcialabym proporcje dobre zachowac. Chyba bede musiala sobie taka mala wage sprawic;)

        • Gosia 31 marca 2014 o 18:00

          Tzn te trzy ktore sa w przepisie:)

        • Tosia 1 kwietnia 2014 o 09:34

          Koniecznie, wagę można kupić już za ok. 30 złotych, a to naprawdę ułatwia pracę w kuchni i sprawia, że chleby będą wychodziły perfekcyjnie 🙂
          Chciałabym pomóc, ale niestety nie mam w tej chwili mąki bezglutenowej w szafkach. Proponuję wykorzystać 2 szklanki i proporcje z przepisu i w czasie wyrabiania ciasta kontrolować jego konsystencję, dodając więcej mąki lub płynu.
          Oprócz gramatury, ważne jest też kontrolowanie konsystencji ciasta.
          Pozdrawiam!

          • Gosia 1 kwietnia 2014 o 10:34

            Tak zrobię:) dziekuję z apomoc:)
            i za wagami już się rozglądałam i rzeczywiscie są tanie, myslalam ze to wiekszy wydatek:)

          • Gosia 1 kwietnia 2014 o 19:30

            Chlebek wyszedł pyszny:) chrupiąca skórka i mięciutki w środku. Taki jak powinien byc:)
            Nastepnym razem musze tylko mniejszej formy uzyc, bo chcialabym zeby byl wyzszy:)
            Dziekuje za przepis:)

  • Ewa 15 marca 2014 o 15:17

    Bardzo fajny i smaczny 🙂 dosypałam jeszcze słonecznik łuskany – 5 łyżek 🙂

  • Ewa 14 marca 2014 o 17:42

    Jutro będę go robiła 🙂 zdam relację 🙂

  • Dagna 1 marca 2014 o 15:27
    Ocena:

    Wyszedł pyszny, dziękuję! Następnym razem pokombinuję z dodatkami typu zioła 😀

  • Magda 4 lutego 2014 o 13:10

    Witam, nie do końca rozumiem jak to jest z tymi drożdżami… Podobno świeżych trzeba dodać 2 razy tyle co suszonych. Czy więc świeżych trzeba dodać 4 łyżeczki, czy 2?

    • Tosia 4 lutego 2014 o 13:14

      Witam.
      Nie przeliczałabym na łyżeczki drożdże suszone na świeże. Lepiej zrobić to przy pomocy wagi, 2 łyżeczki suszonych drożdży instant to ok. 10 g świeżych, czyli 1/10 klasycznej kostki.
      Używając świeżych drożdży trzeba najpierw zrobić zaczyn.
      Pozdrawiam.

      • praktyk 3 października 2014 o 19:47

        Coś pani namieszała z tym przeliczaniem drożdży suchych na świeże 😉
        W praktyce wygląda to nieco inaczej – drożdże granulowane kupujemy zazwyczaj w saszetkach po 7g i przeznaczone są do wypieku ciasta z 500g mąki = drożdży świeżych na tę samą ilość mąki potrzeba 25g, czyli 1/4 kostki.

        • Tosia 3 października 2014 o 19:59

          Dzień dobry 🙂
          Przykro mi, ale nie zgadzam się z Pana opinią, ponieważ nie ma uniwersalnego przelicznika ilości drożdży na mąkę. A to dlatego, że są różne rodzaje ciasta drożdżowego. Inne proporcje drożdży w stosunku do mąki stosuje się w cieście drożdżowym z kruszonką, inne w focacci, chlebkach pita, czy bułeczkach. Wszystko zależy od tego jaką konsystencję i rodzaj ciasta chcemy otrzymać.
          A znanym przelicznikiem jest ilość drożdży suszonych x 2 = drożdże świeże.

  • Agnieszka 14 stycznia 2014 o 11:43

    Czy w przepisie chodzi o drożdże suszone? Ile dać w takim razie świeżych?

  • Emil 9 grudnia 2013 o 18:53

    Mój wnuczek jest bezglutenowcem, więc jest przymus pieczenia chleba.Dla tych, co nie chcą lub nie mogą używać drożdży, polecam chleb bezglutenowy na zakwasie. Jest bardzo dobry i moja żonka sobie go chwali. Oto przepis:

    ok 3,5 łyżki stołowej (1/2 szklanki) mąki (ryżowej, gryczanej z niepalonej gryki, 1 – 2 łyżki soku jabłko-
    wego lub soku z cytryny, woda1/2 szklanki – obowiązkowo gazowana i dużo ciepła ok 30 stopni. Wymieszać i pozostawić pod przykryciem. Może być słoik (nie zakręcony). Mieszać co 12godzin. Co dobę natomiast dolewam 1/2 szklanki wody gazowanej i dosypuję 1/2 szklanki mąki. Tak przez 5 dni. Równolegle w ten sam sposób robię zakwas z mąki ryżowej. Do pieczenia chleba używam pół na pół zakwasu gryczanego i zakwasu ryżowego.

    Teraz chleb.
    Do miski wsypuję 2 szklanki mąki gryczanej i 2 szklanki mąki ryżowej. Dodaję 1 łyżkę cukru, 2 łyżeczki soli. Wlewam ok. 2/3 szklanki zakwasu gryczanego i tyle samo ryżowego oraz szklankę papki z siemienia lnianego ( 2 łyżki siemienia lnianego mielonego zalewam 1 szklanką wrzącej wody i zostawiam do wystygnięcia, po czym miksuję blenderem)oraz 3 łyżki oleju i mieszam dodając wg. potrzeby wodę gazowaną. Ciasto nie jest zbyt gęste – daje się wlać do małej keksówki.Wlewam do połowy wysokości, może 1 cm. więcej. Zostawiam do wyrośnięcia nawet na całą noc, jeżeli ciasto wyrabiam wieczorem. Ważne, by między ostatnim dokarmianiem zakwasu, a wyrabianiem ciasta minęło 12 godzin. Wtedy „głodny” zakwas lepiej rośnie, co powoduje wzrost naszego chlebka. Jak chleb podwoi swoją objętość, to wstawiam do piekarnika, podpalam gaz i piekę w temperaturze 180 – 200 stopni C. ok 50 minut. To trzeba wypraktykować indywidualnie w zależności od piekarnika, konsystencji ciasta chlebowego, a nawet od właściwości użytej mąki. Sprawdzam patyczkem, czy jest upieczony. Chlebek po wyjęciu trzeba wyjąć z formy na kratkę, że odpoczął i nie był zbyt wilgotny.
    Uwaga! Można do chleba dodać 2 – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (wg. upodobań), to zapobiega opadaniu chlebka.

    Uwaga bezglutenowcy !
    Używana mąka musi pochodzić z pewnego źródła. Najlepiej samemu ją zemleć. Nie może też znaleźć się w pobliżu mąk glutenowych, bo chlebek może zawierać wówczas śladowe ilości glutenu.

    Smacznego

    • Tosia 9 grudnia 2013 o 19:12

      Dziękujemy za przepis. Na pewno znajdą się zainteresowani tematem, a Pana przepis przyda się wielu osobom.
      Pozdrawiam.

  • wege Danka 26 listopada 2013 o 17:26
    Ocena:

    Serdecznie dziękuję za przepisy na chlebki dla bezglutenowców. Wprost ratuje nam Pani życie. Cieszę się, że trafiłam na Pani blog

    • Tosia 26 listopada 2013 o 20:44

      Na zdrowie 🙂

      • Mariola_be 30 stycznia 2017 o 19:17
        Ocena:

        Witam ? bardzo mi przypadł pani przepis do gustu… jest prosty, szybki a produkty ogólnodostępne ?? ale mam pytanko czy chlebek bezglutenowy wg tego przepisu musi być kruchy czy bardziej wilgotny?? Bo mnie cały czas wychodzi taki wilgotny… i sama nie wiem czy robię coś nietak czy porostu chleb bezglutenowy ma tak wyglądać. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

  • Jacek 22 października 2013 o 01:46

    Pani Tosiu – bardzo dziękuję:-) Nie zwróciłem uwagi na dyskusję pod spodem. Pozdrawiam.

  • Jacek 21 października 2013 o 00:29

    Pani Tosiu, zobaczyłem nowy przepis z mąką orzechową, ale ostatnio podała Pani kolejność umieszczania składników w maszynie do wypieku chleba. Przepraszam, że marudzę, ale wiem, że to ważne. Jeszcze raz dziękuję za pomoc – Jacek.

  • Jacek 21 października 2013 o 00:17

    Witam Pani Tosiu, długo się nie odzywałem, ale tak życie szybko płynie:-) Przepraszam, może coś przeoczyłem, ale obiecała Pani w maju nowy przepis na chlebek bezglutenowy.. Jeżeli coś nowego wpadło Pani w ręce, czekam niecierpliwie i serdecznie pozdrawiam – Jacek.

  • Klementyna 20 października 2013 o 07:37

    wymieszałam składniki z Pani przepisu i wyszło mi ciasto konsystencji rzadkiej śmietany, wszystkie składniki odmierzałam na wadze, więc nie wiem czemu takie rzadkie wyszło, będę musiała chyba dosypać jakieś mąki

    • Tosia 21 października 2013 o 12:16

      Czy użyła Pani dokładnie takiej samej mieszanki mąk jak w przepisie? W wypiekach bezglutenowych można łączyć ze sobą różne gatunki mąk. Zdarza się jednak tak, że proporcje mogą się zaburzyć, wtedy należy słuchać swojej intuicji i dodać np. trochę więcej mąki, aby konsystencja ciasta była odpowiednia.
      Powodzenia!

  • dziadek 14 października 2013 o 09:22

    Tosiu POMOCY !!!

    Przez pół roku piekłem w automacie chleb pszenny ,przen-żytni i bułki drożdżowe wychodziły mi super.
    Teraz nastał czas na pieczenia bezglutenowego i tu PORAŻKA nie potrafie upiec chleb w y r o ś n i ę t y albo wychodzi zakalec albo zbity niewyrośnięty w smaku nawet dobry.
    Próbowałem różne receptury i składniki bez efektu.
    Maszyna ma 'pieczenie bezglutenowe’
    działa tak:
    czas pieczenia 2.50 start – miesza nie podgrzewa
    2.40 stop lekko podgrzewa do T-35 st.C
    2.35 znowu miesza i utrzymuje T- w zakresie 35-45 st.C
    2.25 koniec mieszania
    2.25 – 1.10 wyrastanie T- w zakresie 35-45 st.C
    1.10 zaczyna pieczenie T ~~ 120 st.C jak inne automaty

    Ostatni przepis:
    100 g maka gryczana
    200g mąka kukurydziana
    100g mąka ryżowa
    35g drożdży świeże
    10g proszek do pieczenia bezglut.
    1 mŁ cukru
    1 mŁ soli
    2 DŁ oleju

    Mąki mieszam ze soba ręcznie
    drożdze + troszeczkę maki i wody + cukier mieszam i zostawiam w cieple na ok. 5-10 min wlewam do foremki [na dwa mieszadła] i dodaję letnią wodę + mieszankę mąk – konsystencja jak np. budyń

    Kombinowałem z ilością 20g drożdży i 50g drożdży także bez proszku do pieczenia.
    Zmieniałem też skład mieszanki maki np.
    150g gryczanej
    150g kukurydziana
    100g ryżowa
    50g z aramantusa
    50g ziemiaczana

    Próbowałem też opuścić pierwszą fazę mieszania – rozpoczynałem od czasu 2.35 – wszystko na nic

    • Tosia 14 października 2013 o 10:58

      Witam serdecznie.
      Ta różnica w pieczeniu wynika z faktu, że wypieki bezglutenowe nie rosną tak jak te na mące pszennej. Wychodzą bardziej zbite, na pewno nie tak spektakularne jak klasyczne pieczywo.
      Nie chciałabym ingerować w nie mój przepis, który został tu podany. Nigdy nie piekłam na proszku do pieczenia bezglutenowego, ale w przypadku użyciu drożdży uważam, że nie będzie już potrzebny.
      Do automatu nie trzeba wlewać letniego płynu tak jak przy normalnych wypiekach, bowiem maszyna sama podgrzewa formę stwarzając dla ciasta odpowiednią temperaturę.
      Z mojej strony mogę polecić dwa moje przepisy, które co prawda są przeznaczone do piekarnika, ale wiem, że czytelnicy próbowali ich również w automacie. Zarówno ten przepis pod którym piszemy, jak i ten: https://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty-chleb-bezglutenowy/
      Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam i życzę powodzenia przy dalszych wypiekach.

  • Gosia 7 października 2013 o 12:25

    Witam Pani Tosiu,

    zastanawiam się co robię źle…ciasto za bardzo płynne, potem nie wyrasta, a po upieczeniu zakalec… Biedy mój mąż, który z konieczności choroby musi te moje wypieki kosztować. Przeczytałam Pani poradnik – co mogłoby pójść nie tak…, ale naprawdę wszystko robiłam wg przepisu. Patrząc po ilości udanych wypieków zaczęłam podejrzewać, że może moja waga lub miarka płynów mają jakiś defekt:) Ale dotychczas odmierzały wszystko ok:) Pozdrawiam!

    • Tosia 8 października 2013 o 09:39

      Witam serdecznie.
      A jakie mąki Pani wybrała? Bo nie musi to być koniecznie mąka ryżowa, ziemniaczana i gryczana. Ważne, aby były bezglutenowe i stanowiły ok. 320-350 g. Ciasto nie powinno być płynne, powiedziałabym, że raczej jak gęsta śmietana, albo nawet zbite ciasto (proszę zwrócić uwagę na zdjęcia). Proponuję Pani spróbować raz jeszcze, ale zamiast trzymać się gramatury, kontrolować konsystencję ciasta intuicyjnie, dodając np. mniej mleka.
      Tym, że ciasto nie wyrasta proszę się nie przejmować, chleby bezglutenowe nie rosną tak spektakularnie jak np. pszenne.
      Polecam też ten przepis https://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty-chleb-bezglutenowy/ , może sprawdzi się bardziej w Pani kuchni 🙂
      Pozdrawiam.

      • Basia 3 grudnia 2014 o 17:57

        Witam, co zrobić , jeśli już dodało się całe mleko , a ciasto wyszło takie właśnie lejące , trzeba dodać mąkę, aby było takie jak należy, jak na zdjęciu? Jakiej mąki najlepiej dodać ? Pozdrawiam

        • Tosia 3 grudnia 2014 o 19:07

          Tak, warto wtedy dodać więcej mąki, ciasto nie może być zbyt lejące. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia jakiej, może wybrać Pani dowolną bezglutenową 🙂
          Polecam przepis na wieloziarnisty chleb beglutenowy https://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty-chleb-bezglutenowy/, jest znacznie smaczniejszy od tego.
          Pozdrawiam serdecznie.

          • Basia 3 grudnia 2014 o 21:25

            Dziękuję za odpowiedź 🙂 Dodałam po trochu z każdej mąki, aż ciasto miało konsystencję jak te na zdjęciu. Chleby wyrósł bardziej niż się spodziewałam po przeczytaniu niektórych komentarzy. Smakuje bardzo dobrze, nie jest suchy w środku, nie wyczuwam ani smaku soli , ani cukru (jeśli można tak powiedzieć), chyba ich nie dodałam 😉 Ale w ten sposób można jeść chleb i na słono, i na słodko . Także mi odpowiada jak najbardziej 🙂 Pozdrawiam

  • Agnieszka 16 września 2013 o 21:12

    Pani Tosiu,

    czy temperatura pieczenia, jaką Pani podaje, jest z termoobiegiem ?

    Dziękuję za ciekawy przepis i pozdrawiam

    Agnieszka

    • Tosia 16 września 2013 o 22:26

      Pani Agnieszko.
      Temperatura pieczenia jest bez termoobiegu, gdyby było inaczej to podałabym taką informację. Chleb piekłam w trybie góra-dół.
      Mam nadzieję, że wypiek będzie smakował.
      Pozdrawiam serdecznie!

  • Ela 29 sierpnia 2013 o 00:03
    Ocena:

    Pani Tosiu, jestem zachwycona przepisem. Po wielu trudach w końcu natrafiłam na Pani genialny przepis. Dzisiaj spróbowałam swojego wypieku wg Pani przepisu i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że chleb bezglutenowy może mieć smak, dobry zapach, ładny kolor 🙂
    Chciałam dodać, że od siebie dorzuciłam jeszcze trochę mąki amarantusowej i gumy ksantanowej, żeby chlebek był bardziej pulchny. Jest na prawdę mięciutki. Ciekawe, czy będzie się kruszył, ale z oceną muszę poczekać do jutra!

    pozdrawiam, Ela

    • Tosia 29 sierpnia 2013 o 07:56

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu. Mam nadzieję, że dziś chleb nie będzie się kruszył i spełni Pani oczekiwania 🙂
      Pozdrawiam.

  • Jacek 4 czerwca 2013 o 23:57

    Witam Pani Tosiu, czy jakiś nowy przepis na chlebek przyszedł Pani do głowy? Może głupie pytanie, ale czy można wykorzystać ten chlebek ścierając go na tarce, by spanierować kotlety schabowe? Ciepło pozdrawiam – Jacek.

  • Monika 25 maja 2013 o 18:04
    Ocena:

    Witam Pani Tosiu
    właśnie upiekłam chlebek wg Pani wskazówek. Mojej córci (3 latka) tak zasmakował, że nie mogła się doczekać aż do końca wystygnie i zjadła kanapkę z samym masełkiem (w końcu zjadła pieczywo).
    Bardzo dziękuję za ten przepis.

    Pozdrawiam i proszę o więcej.

  • Ania 21 maja 2013 o 23:51

    Witam Pani Tosiu,
    Bardzo zainteresowal mnie Pani przepis, ale niestety oprocz nietolerancji glutenu, nie moge spozywac rowniez mleka, jajek i drozdzy 🙁 o ile z mlekiem i jajkiem nie byloby problemu, bo pojawilo sie kilka komentarzy jak zastapic te skladniki, o tyle nie zauwazylam, zeby ktos pytal o drozdze. Ma Pani jakis pomysl na zastapienie drozdzy w tym przepisie? Bede wdzieczna za pomoc.
    Pozdrawiam

    • Tosia 22 maja 2013 o 07:46

      Dzień dobry.
      Pani przypadek jest dosyć trudny, bo pozostaje mało opcji wypieku chleba, ale na pewno da się to zrobić!
      W przypadku tego przepisu zastąpienie drożdży jest praktycznie niemożliwe, dodanie proszku do pieczenia całkowicie zmieniłby przepis i wypiek. Ale może się Pani zainteresować tematem zakwasu ryżowego https://smakowitychleb.pl/zakwas-ryzowy/
      Jeszcze w tym miesiącu pojawi się na blogu przepis bez zakwasu i drożdży, za to z nasionami baby płesznik. Więcej szczegółów wkrótce!
      Pozdrawiam.

  • Dagmara 16 maja 2013 o 21:47

    Czy ze świeżych drożdży należy zrobić rozczyn? Ile drożdży wtedy potrzeba ?

    • Tosia 16 maja 2013 o 23:04

      Wykorzystałam tutaj drożdże suszone, ale mogą to być oczywiście także drożdże świeże ok. 10 g. Wystarczy je pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, zalać 50 ml letniego mleka (odjąć tę ilość już z przepisu). Składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut, a następnie rozczyn dodajemy do pozostałych składników według przepisu.

  • Aneta 12 maja 2013 o 00:39

    Kochani wszyscy, czytając te entuzjastyczne wpisy lżej robi mi się na sercu.trójka z czteroosobowej rodziny ma alergię ,wszyscy na gluten,dwoje na białko krowie, na białko kurze
    jedno na kukurydzę, ryż soję,fruktozę, o reszcie nie wspomnę
    czy da się z tego wyczarować jakiś chleb? najtrudniej ma 3-letnia córka, najwięcej uczulających produktów pozdrawiam i dziękuję

    • Tosia 13 maja 2013 o 09:29

      Ma Pani bardzo trudną sytuację, ale na pewno da się coś wyczarować dla dzieci. Czy chleb gryczany wchodzi w grę?
      W drugiej połowie miesiąca na blogu pojawi się przepis na „chlebek życia” bez mąki, a jedynie z ziarnami i płatkami. Wiem jednak, że nie wszyscy mogą jeść płatki owsiane, w takiej sytuacji zastępuje je się płatkami ryżowymi, ale w tym wypadku to również odpada.
      Proszę śledzić przepisy i dać mi znać, czy mąka gryczana i płatki owsiane wchodzą w grę. Pozdrawiam.

  • ania 3 maja 2013 o 20:30

    Zrobiłam chlebek, bo już mnie strasznie korciło żeby spróbować. Wyszedł marniutki 🙁 Słabo wyrósł i nie jest tak ładny jak na zdjęciu 🙁 Chleb piekłam w maszynie na programie bezglutenowym. Może to ten brak białka?

    • Tosia 4 maja 2013 o 09:48

      Chleb bezglutenowy ma to do siebie, że za bardzo nie wyrasta. W przeciwieństwie np. do chleba pszennego, ponieważ mąką pszenna zawiera sporo glutenu.
      Być może to dlatego, że był po prostu pieczony w automacie lub z powodu modyfikacji przepisu. Ale wyszedł mimo wszystko jadalny? 🙂
      Powodzenia przy kolejnych wypiekach.

  • ania 3 maja 2013 o 13:03

    czy jest szansa że chlebek wyjdzie jeśli zamiast mleka dam wodę i samo żółtko bez białka?

  • weronika 25 kwietnia 2013 o 10:09

    Wczoraj zrobiłam – rewelacja! Chleb bezglutenowy ze sklepu jest okropny w porównaniu do tego cuda.
    Pomnozylam skladniki x 1,5 i zrobiłam w keksowce 30×12 cm. Wyrósł na 6cm czyli optymalnie 🙂 nie kruszy sie, jest idealny!
    Ciekawa jestem czy mozna mleko zastąpić mlekiem sojowym?

  • Jacek 21 kwietnia 2013 o 19:33

    Pani Tosiu, zrobiłem chlebek wedle Pani przepisu, a drugi zrobiłem mnożąc składniki razy dwa:-) Chleb ważył 1,3 kg, a w instrukcji wypiekacza napisali, że chleb bezglutenowy nie powinien przekraczać 1 kg. Mam nadzieję, że jej nie zepsuję piekąc nieco większy:-)
    Mam jeszcze prośbę, czy zna Pani inne przepisy na bezglutenowe chlebki? Czy można dodać np. rodzynki, orzechy, bakalie, płatki? Słyszałem, że dodać można biały ser:-) Za dotychczasową pomoc ślę uściski, a proszę o jeszcze:-) Jacek.

    • Tosia 22 kwietnia 2013 o 16:24

      To dobra wiadomość, że chlebki się udały 🙂 Jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju dodatki do chlebów bezglutenowych w postaci bakalii, czy ziół, to jest to możliwe. Właściwie za każdym razem może Pan do tego samego chleba dodać inne dodatki, oczywiście pod warunkiem, że są wskazane w diecie bezglutenowej.
      Za jakiś czas przygotuję nowy przepis na chleb bezglutenowy. Proszę śledzić blog 🙂
      Pozdrawiam.

  • Katarzyna 20 kwietnia 2013 o 12:46

    Witam spodobała mi sę prostota przepisu jednak nie mogę korzystac z mleka ani jajek o soji czy jakimkolwiek nabiale to już nie wspomnę. Czy można zastapic mleko wodą, czy wpłynie to na jakość chleba? i co można dodać zamiast jajka?? Mój synek ma alergię, więc chciałam mu przygotować coś co moze jesć Pozdrawiam .

    • Tosia 20 kwietnia 2013 o 14:07

      Dzień dobry.
      Zamiast mleka można oczywiście dać wodę, może zmienić się przy tym trochę smak chleba.
      Wiem, że w przepisach wegańskich, jajka zamienia się na zmiksowane tofu, puree z ziemniaków, mus jabłkowy lub bananowy. Sama jednak nie próbowałam tej metody, więc nie ręczę za sukces.
      Pozdrawiam.

  • weronika 18 kwietnia 2013 o 18:27

    mam pytanie: jaka średnice miała foremka (tortownica)?

  • WIOLA 16 kwietnia 2013 o 08:04
    Ocena:

    Witam serdecznie,jestem mamą dwóch chłopców u których stwierdzono niedawno celiakię ,pieczemy chleb z podanych przez Panią składników ale mam jeden problem ,chlebek strasznie mi się kruszy,jeśli jest to możliwe to proszę o radę co mam zrobić aby się nie kruszył .bardzo mi zależy gdyż piekę go codziennie.pozdrawaiam

    • Tosia 16 kwietnia 2013 o 09:58

      Dzień dobry.
      Mąki bezglutenowe, użyte w tym przepisie mają niestety to do siebie, że wchłaniają bardziej wodę niż mąka pszenna. W efekcie chleby wychodzą mniej puszyste, a bardziej zbite i mogą się kruszyć. Aby temu zapobiec, można spróbować dodać do ciasta odrobinę więcej płynu (ok. 50 ml) i zobaczyć, czy to pomoże.
      Więcej o problemach z wypiekami chleba znajdzie Pani tutaj: https://smakowitychleb.pl/dlaczego-moj-chleb-sie-nie-udal-czesc-1/
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków, które będą smakowały chłopcom.

  • Jacek 5 kwietnia 2013 o 22:48

    Pani Tosiu, napisała Pani, że pomoże napisać kolejność wkładania składników potrzebnych do wypieku chleba bezglutenowego do wypiekacza chleba. Kupiłem takowy i teraz latam po internecie szukając przepisu na chleb, bo kupny jest strasznie drogi:-( Jeżeli jest to możliwe proszę Panią o pomoc (maszyna mimo, że może piec 1,5 kg, to w instrukcji piszą, że chleba bezglutenowego można zrobić tylko 1 kg). Serdecznie pozdrawiam i dziękuję – Jacek.

    • Tosia 6 kwietnia 2013 o 09:47

      Nie ma problemu, już piszę co i jak.
      Składniki w automacie umieszczamy według takiej kolejności: woda, oliwa/olej/roztopione masło, sól, cukier, mąka, suszone drożdże.
      W przypadku tego przepisu: mleko, jajko, sól, cukier, mąki, suszone drożdże.
      Może Pan powiększyć proporcje dwukrotnie. Wybór nastawienia programu zależy od automatu.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia!

      • Jacek 9 kwietnia 2013 o 10:39

        Pani Tosiu, serdecznie dziękuję za pomoc, dla mnie to zupełnie nowy temat, bo okazało się, że syn ma chorobę Duhringa. Kupno mąki urosło do problemu, gdyż każda jest do czegoś innego. Znalazłem w sklepie Marks&Spencer mąkę bezglutenową, ale nie wiem, czy nadaje się do wypieku chleba. Jeżeli nie sprawi Pani kłopot, by czasem zamieścić jakiś przepis, to byłbym bardzo zobowiązany. Jeżeli zawracam głowę na forum publicum, to proszę napisać, bo trochę się krępuję. Jeszcze raz dziękuję i ciepło pozdrawiam – Jacek.

        • Tosia 9 kwietnia 2013 o 14:40

          Nie ma problemu. W miarę możliwości będę zamieszczała od czasu do czasu nowe przepisy na pieczywo bezglutenowe.
          Na blogu oprócz tego wpisu, znajduje się też przepis na bułeczki bezglutenowe z mlekiem sojowym: https://smakowitychleb.pl/buleczki-bezglutenowe-z-mlekiem-sojowym/
          Jeśli chodzi o mieszankę mąki bezglutenowej, trudno mi powiedzieć, jeśli nie widzę składu, ale wydaje mi się, że powinna być ok. Ja w przepisie po prostu zmieszałam kilka rodzajów mąki, tworząc taką mieszankę samodzielnie. Wszystkie mąki kupiłam w markecie.
          Pozdrawiam.

          • Jacek 13 kwietnia 2013 o 23:42

            Pani Tosiu, zamówiłem wagę przez internet, by odmierzać Pani przepisy:-) Na początku tygodnia ruszę z wypiekami:-) Za wszystko dziękuję i pozwolę sobie niebawem podzielić się wynikami moich kulinarnych eksperymentów:-) Ciepło pozdrawiam – Jacek

            • Tosia 15 kwietnia 2013 o 11:37

              Czekam w takim razie na wyniki eksperymentów 🙂 W razie problemów z bezglutenowymi chlebami z automatu, postaram się przygotować przepis, ale być może uda się upiec z tych proporcji.
              Pozdrawiam.

  • Nina 25 marca 2013 o 08:42

    Witaj Tosiu,
    Jesteś błogosławieństwem dla mojego wnuczka bezglutenowca.
    Dzięki za przepis na chleb, zaraz go wypróbuję.
    Gotowe chleby w sklepach nie są zbyt smaczne.
    Jedno pytanie, użyć drożdży suchych, czy rozrobić tradycyjnie?
    Pozdrawiam serdecznie

    • Tosia 25 marca 2013 o 09:05

      Dzień dobry.
      Rzeczywiście, trudno o smaczne chleby w sklepach, szczególnie bezglutenowe.
      Jeśli chodzi o drożdże, to mogą być świeże. Nie ma znaczącej różnicy w smaku, czy w cieście. Według mnie suszone drożdże instant są przyjemniejsze w użyciu i łatwiej się je przechowuje.
      W przypadku wykorzystania świeżych, należy dać ich dwukrotnie więcej (w tym przypadku 10 g). Wcześniej przygotować z nich rozczyn, rozcierając z cukrem i zalewając letnim mlekiem, tak aby przykryło drożdże.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia.

  • Aneta 21 marca 2013 o 19:39

    Dziękuję za odpowiedź:))

  • Aneta 21 marca 2013 o 19:38

    Dziękuję bardzo za odpowiedź, jutro zabieram sie do pieczenia:))

  • Aneta 21 marca 2013 o 17:17

    Chciałam zapytać, jaką konsystencję powinno mieć ciasto po wyrobieniu?

    • Tosia 21 marca 2013 o 17:23

      Ciasto po wyrobieniu powinno być raczej dosyć gęste, trochę jak na placki lub podobne do konsystencji serka twarogowego.

  • ela 9 marca 2013 o 13:48

    Czekam na bułeczki sojowe i pozdrawiam

  • Małgorzata 23 lutego 2013 o 18:25

    chleb super,Użyłam mieszanki do wypieku chleba i dodałam bazylię

  • Grzegorz 21 lutego 2013 o 08:45

    Witam serdecznie. Przypadkowo trafiłem na te stronkę i pełen podziwu jestem dla Ciebie Tosiu. Mam malutkie pytanko jeśli chodzi o wypiek chleba bezglutenowego. Jestem facetem i nie za bardzo kucharzyć potrafię ale ze względu na celiakię muszę zacząć. Widziałem u kolegi wypiekacz do chleba, czy taki bezglutenowy chlebek można też w takim cudeńku zrobić ? Chciałbym kupić taki wypiekacz ale nie wiem czy można w takim piec też bezglutenowy chlebek. Wiesz może coś na ten temat ? Pozdrawiam serdecznie !

    • Tosia 21 lutego 2013 o 09:12

      Witam serdecznie.
      Dziękuję za miłe słowa.
      Przechodzę do odpowiedzi na pytanie. Wypiek chleba jest możliwy w automacie do pieczenia. Nawet według tego przepisu, tylko trzeba by zwiększyć proporcje składników i umieszczać je w odpowiedniej kolejności w formie maszyny (inaczej się dobrze nie wymieszają). Jeśli będzie taka potrzeba, to chętnie służę pomocą i napiszę jak to zrobić.
      Pozdrawiam.

      • Agnieszka 3 maja 2013 o 19:49

        Witam Cię Tosiu.
        Bardzo Cię proszę podaj mi co pokolei wkładać do automatu żeby upiekł się ten pyszny chlebek o ktorym tu piszecie. Synek jest na diecie bezglutenowej i nie ukrywam że bardzo się ucieszy z nowego chleba.
        Z góry dziękuję i pozdrawiam
        Agnieszka

        • Tosia 4 maja 2013 o 09:51

          Dzień dobry.
          Kolejność umieszczania składników podawałam już wyżej w komentarzach, więc pozwolę sobie skopiować tekst:
          „Składniki w automacie umieszczamy według takiej kolejności: woda, oliwa/olej/roztopione masło, sól, cukier, mąka, suszone drożdże.
          W przypadku tego przepisu: mleko, jajko, sól, cukier, mąki, suszone drożdże.
          Można powiększyć proporcje dwukrotnie. Wybór nastawienia programu zależy od automatu.”
          Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂
          Tosia.

      • Ewa 27 marca 2014 o 12:23

        Prosze o podanie ilości składników do wypieku w automacie. Czy używać programu do bezglutenowych chlebów?

        • Tosia 30 marca 2014 o 11:46

          Pod wpisem jest już taki komentarz:
          „Składniki w automacie umieszczamy według takiej kolejności: woda, oliwa/olej/roztopione masło, sól, cukier, mąka, suszone drożdże.
          W przypadku tego przepisu: mleko, jajko, sól, cukier, mąki, suszone drożdże.
          Można powiększyć proporcje dwukrotnie. Wybór nastawienia programu zależy od automatu.”
          Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂

  • ela 19 lutego 2013 o 06:55

    Tosiu . Zajmij się bezglutkami. Nam brakuje fajnego chrupiącego chleba, bułeczki, bagietek i chałek. Tylko takich, gdzie w składzie nie ma gotowych mieszanek z chemią. Masz do tego talent. Będziesz obdarzona dozgodną wdzięcznością dużej grupy bezglutków.
    Z góry dziękujemy i z niecierpliwością czekamy

    • Tosia 19 lutego 2013 o 09:00

      Na przyszły tydzień miałam plan przygotować bułeczki sojowe. Będę starała się uzupełniać bazę przepisów bezglutenowych.
      Proszę jeszcze chwilę poczekać 🙂
      Pozdrawiam.

  • Kaya 13 lutego 2013 o 20:33

    Mam pytanie. Czy ktos probowal zamiast drozdzy uzyc sody?.
    Troche by to uproscilo sprawe..
    Pozdro.

  • ela 13 lutego 2013 o 07:21

    Rewelacyjny przepis. Zamiast mleka dałam mleko ryżowe, a zamiast jajka – trochę kleiku ryżowego. Jem 3 dzień i nie kruszy się. Trochę tylko wysechł i ma formę sucharków .

    • Tosia 13 lutego 2013 o 10:13

      Bardzo się cieszę, że przepis jest udany, a chleb trzyma się kilka dni.
      Pomysł na wprowadzenie mleka ryżowego i kleiku ryżowego jest świetny.

  • Basia 11 lutego 2013 o 12:58

    Jestem uczulona na gluten, mleko i jaja. Jak upiec chleb bez jaja i mleka? Z góry dziękuję za pomoc, bo ufam , że jest jakiś sposób!

    • Tosia 12 lutego 2013 o 09:59

      Witam.
      Postaram się przygotować taki przepis z myślą o Pani i innych osobach z takim problemem.
      Pozdrawiam serdecznie.

  • Agnieszka 9 lutego 2013 o 18:02
    Ocena:

    Super przepis, ale mam pytanie do osób, któe go wypróbowały – czy którejś z was udało się zrobić smaczny chleb bezglutenowy, który NIE ZAWIERA MLEKA?? Od niedawna wiem, że musze obu tych rzeczy unikać i nie powiem, jest to duży problem na początku przygody z problemami zbożowo-mlecznymi;) Szukam czegoś co można zjeść powiedzmy ze smakiem, bo wafle ryżowe potrafią wyjść bokiem:(

    Z góry dzięki za odpowiedzi:)

    • Justyna 25 listopada 2016 o 13:43

      Spróbuj mleka sojowego 🙂 Ja zawsze zastępuję krowie sojowym i zawsze wypieki się udają.

      • Tosia 28 listopada 2016 o 13:59

        Tak, tak można śmiało zastąpić mlekiem kokosowym, sojowym, ryżowym, albo po prostu wodą 🙂

      • Ela 2 października 2017 o 10:26

        Sojowy napój (tzw mleko) nie jest wskazane przy chorobach tarczycy – jak i gluten. Jeśli mleka nie możesz pić z powodu laktozy to lepiej kupić krowie mleko bez laktozy – polskie 1 litr kosztuje ok 2,99 bo niemieckie są drogie (płaci się za markę firmy:)

  • Grażka 30 listopada 2012 o 19:26
    Ocena:

    świetny przepis!! zamiast mąki gryczanej dałam mąkę kukurydzianą. pozmieniałam też wartości mąki i 150g dałam mąki ziemniaczanej, 100g mąki kukurydzianej, a 70g mąki ryżowej.
    wyszło przepysznie 😀 no i w końcu smakuje w miare podobnie do normalnego chleba 😀
    mąż (ma problem z glutenem) będzie na pewno zadowolony!! 🙂
    jak już zjemy to spróbuje z mąką gryczaną zamiast ryżowej 🙂 trzeba urozmaicać, a co! 😉
    pozdrawiam i dziękuję 😉

  • Donata 14 listopada 2012 o 14:20

    W piątek będę sprawdzać ,bo mam klientkę ,której syn okazał się być chorym na celiakię i jeśli zasmakują bułeczki – bo to mam zamiar zrobić korzystając z tego przepisu, to ona kupi Thermomix ! Dam znać jak poszło !
    Donata

  • Pola 11 października 2012 o 01:30
    Ocena:

    Chleb zrobiony, po 20 min doszczetnie zjedzony przez wszystkich wspolokatorow! Super przepis! Zamiast kilku mak, uzylam mieszanki bezglutenowej i wyszedl chrupiacy i puszysty. Dzieki dziewczyny !

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej