Przepis

przygotowywanie zaczynu
10 min
przygotowywanie zaczynu
1. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru. Gotujemy mleko, aby było letnie. Drożdże zalewamy taką ilością mleka, aby je przykryła. Mieszamy rozczyn i odstawiamy na 10 minut.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałą łyżeczką cukru oraz sól. W rondelku gotujemy wodę z passatą pomidorową, a następnie studzimy. Do miski w mąką wlewamy rozczyn drożdżowy i chwilę miksujemy. Dalej powoli wlewamy na przemian letnią wodę z passatą i letnie mleko. Cały czas miksując składniki.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Po kilku minutach wyrabiania ciasto osiągnie formę elastycznej kuli (widocznej na zdjęciu). Wkładamy do oprószonej mąką misy i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok. 1-1,5 h).
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośniętą kulę z ciasta dzielimy na 9 porcji. Z każdej z nich formujemy kuleczkę i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki stawiamy w cieple na pół godziny.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy odrobinę wody i mieszamy widelcem. Masą jajeczną smarujemy bułeczki i posypujemy sezamem. Hamburgerowe bułeczki pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone bułki wyciągamy z piekarnika i studzimy lub podajemy od razu z burgerem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej