Przepis

przygotowywanie zaczynu
15 min
przygotowywanie zaczynu
1. Do letniej wody wsypujemy lub wkruszamy drożdże. Dodajemy cukier i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą w wodzie. Pozostawiamy pod przykryciem, aż drożdże zaczną pracować.
Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
2. Do rozczynu drożdżowego dodajemy przecier pomidorowy, mąkę oraz sól i zagniatamy miękkie ciasto. Dodajemy olej i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Dobrze wyrobione ciasto na pomidorowe bułeczki hamburgerowe przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
formowanie
10 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy okrągłe bułeczki.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Uformowane pomidorowe bułeczki hamburgerowe układamy na blasze i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do napuszenia. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C i pieczemy przez około 20 minut lub do zarumienienia.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej