Gryczane bezglutenowe podpłomyki to propozycja dla bezglutenowców. Wypieki bezglutenowe nie są łatwe, często wychodzą zbite i suche, dlatego warto do ciasta dodać jakiś mokry dodatek np. ugotowaną kaszę. Spróbowałam ten patent w gryczanych podpłomykach. Wyszły delikatne i wilgotne, a z wierzchu chrupiące, bo posypałam je suchą kaszą. W trakcie smażenia podpłomyków na patelni ziarenka zamieniły się w chrupiącą posypkę.
Z przepisów na pieczywo bezlutenowe mogę też polecić ten chleb na zakwasie gryczanym (bezglutenowy), a dla zaangażowanych domowych piekarzy i piekarek mam przepis na bezglutenowy zakwas na bazie mąki gryczanej, czyli zakwas gryczany.
A jeśli macie pytania na temat pieczenia chleba w domu – zadawajcie je w komentarzach. Chętnie odpowiem na pytania, jak i przeczytam, jak smakowały Wasze wypieki!
Wasze komentarze