Przepis

przygotowanie siemienia
5 min
przygotowanie siemienia

1. Siemię lniane wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem do jego wysokości. Odstawiamy do ostygnięcia.

mieszanie składników
10 min
mieszanie składników

2. Mieszamy mąkę z suszonymi drożdżami i solą. Dodajmy wystudzone siemię lniane i powoli dodajmy wody rozpoczynając zagniatanie. Dodajmy tyle wody, aby ciasto stało się elastyczne i nie klejące. Ciasto o takiej konsystencji intensywnie zagniatamy jeszcze przez 5 minut.

wyrastanie
150 min
wyrastanie

3. Miskę wykładamy folią do żywności i posypujemy wnętrze mąką. Z masy formujemy kulę i wsadzamy do miski. Całość przykrywamy kolejną warstwą folii do żywności. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. koło lekko rozgrzanego palnika) na 2,5 godziny.

przygotowanie do pieczenia
2 min
przygotowanie do pieczenia

4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Delikatnie wyjmujemy chleb z miski i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Chleb pszenny z siemieniem lnianym pieczemy przez około 40 min., aż skórka zbrązowieje. Wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie.

Ocena czytelników: 4.25 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Eliza 14 września 2024 o 23:35
    Ocena:

    Już któryś raz robię ten przepis i zawsze chleb wychodził pyszny ale nie wyglądał tak jak na obrazie przy przepisie, dopiero teraz ogarnęłam że siemię lniane razem z wodą na ważyć 100 gramów. Teraz dałam mniej siemienia. Mąki zmieniam za każdym razem bo lubię bardziej zdrowe i zawsze wychodzi. I też piekę w blaszce żeby był ładny kształt przy czym wtedy muszę przepis dać podwójny

  • Ewelina 25 lutego 2024 o 21:44

    Czy ten chleb można upiec w maszynie do chleba?

  • Klaudia 19 sierpnia 2023 o 10:39
    Ocena:

    Wczoraj zrobiłam ten chleb i jest przepyszny! A tak poza tym ile kalorii ma ten chleb?

    • Małgosia 19 sierpnia 2023 o 12:48

      Cieszę się, że smakuje. Kaloryczność tego chleba nie różni się znacząco od innych chlebów z ziarnami. Cały bochenek ma około 1700kcal

  • Zuza 30 lipca 2022 o 15:58
    Ocena:

    Chleb wyszedł za słomy mimo zachowanych proporcji przepisu 🙁

  • Gosia 7 stycznia 2020 o 13:55
    Ocena:

    Bardzo fajny i czytelny przepis 😉 chlebek wyszedł pyszny, dodałam jeszcze czarnuszki i pestek dyni, pychotka 😉

  • Bożena 4 września 2019 o 12:11

    Chlebuś pychota !!!!!!! Dziękuję za przepis i będę korzystać z innych …udał się w 💯 procentach i polecam go 👍 pozdrawiam Tosiu 🌹

  • kinga 31 marca 2016 o 18:25

    Witam.A ja ciekawa jestem tych eksperymentow z wieksza iloscia siemienia (o ktorych pani pisze przed przepisem) jesli byly to gdzie znajde przepis?

  • Michal 23 września 2015 o 12:31

    Super pomysl ten chleb.
    Bardzo mi smakowal, gratuluje pomyslu.
    Brawo

  • Kataryna 11 maja 2015 o 08:58

    Czemu nie ma gwiazdek???! Właśnie miałam napisać, że pięć to za mało, a tu w ogóle nie ma! No to w takim razie daję dziesięć imaginarnych gwiazdek! Zrobiłam ten chleb z mąki orkiszowej, wodę zastąpiłam praktycznie w całości kefirem. Siemię lniane jest genialnym pomysłem, miąższ jest cudownie mięciutki i wilgotny. Chyba najlepszy chleb, jaki upiekłam z tej strony, a wypróbowałam z dobrych kilkadziesiąt. Moim zdaniem lepszy nawet od nocnych i tych na zaczynie (drożdżowych, bo na razie jestem na tym etapie).

    Jeszcze pytanko: czy te 220 stopni i długi czas pieczenia to ze względu na tę dodatkową wilgotność? Chodzi mi o to, czy jak bym dodała taką mazię z siemienia do jakiegoś innego przepisu, to wtedy mam piec dłużej i w 220 stopniach? Tak mnie to siemię urzekło, że najchętniej dodawałabym go do każdego następnego chleba!

    • Tosia 11 maja 2015 o 12:37

      O, to ciekawy komentarz, bo to jeden z pierwszych przepisów na blogu 🙂
      Wysoka temperatura nie ma nic wspólnego z siemieniem lnianym, jest jedynie po to, aby skórka wyszła rumiana i chrupiąca. Można śmiało zmniejszyć do 200 stopni, a czas pieczenia myślę, że na taki bochenek chleba wystarczy 40 minut, nawet przy niższej temperaturze. Starsze przepisy mają to do siebie, że czasem wymagają drobnej modyfikacji.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Ania 21 września 2013 o 09:53

    Chleb upiekłam w maszynie do pieczenia i wyszedł przepyszny. Stał się moim ulubionym chlebem 🙂

  • Mirka 9 sierpnia 2013 o 10:53

    Bardzo dobry ten chlebek.wczoraj go upiekłam. Na kilka dni mi starczy. Faktycznie dzięki temu siemieniu lnianemu utrzymuje wilgoć.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej