Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy płatki owsiane, drożdże suszone i sól. W jednym rondlu topimy masło i dodajemy je do suchych składników. W drugim rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Wlewamy je powoli do misy i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

2. Wyrobione ciasto na przytulone bułeczki owsiane zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem. Stawiamy w ciepłym miejscu.

formowanie
5 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 11 części, z każdej z nich formujemy kształtną bułeczkę.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Układamy bułeczki owsiane ciasno w okrągłej formie (posmarowanej masłem) i przykrywamy na 30 minut.

smarowanie wierzchu
5 min
smarowanie wierzchu

5. Wyrośnięte bułeczki owsiane posypujemy płatkami owsianymi.

pieczenie
30 min
pieczenie

6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. Pieczemy bułeczki przez 30 minut, aż będą rumiane.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Alicja 26 czerwca 2022 o 21:16

    Czy drożdże instant można zastąpić świeżymi? Jeśli tak to w jakiej ilości dodać świeże?

    • Małgosia 26 czerwca 2022 o 23:47

      Jak najbardziej można zastosować drożdże świeże. Zawsze stosujemy przelicznik x2, czyli w tym przypadku będzie to ok 14-15g. Należy jednak pamiętać o przygotowaniu rozczynu drożdży świeżych przed dodaniem do ciasta.

  • Tomasz 4 stycznia 2020 o 18:47

    Witam, jakie powinno być mleko tzn. ile zawierać tłuszczu

    • Tosia 7 stycznia 2020 o 11:38

      Jest to kwestia dowolna ile tłuszczu, a mleko wybrałam krowie, ale może być i kokosowe lub kozie i też bułeczki wyjdą jak należy.

  • Karolina 16 stycznia 2018 o 23:38

    Czy przepis wyjdzie na mące orkiszowej (też typ 650)?

    • Tosia 17 stycznia 2018 o 23:52

      Tak, mąkę orkiszową jasną można zamieniać z mąką pszenną, proporcje się nie zmieniają.

  • Nuta25 23 lipca 2017 o 18:32

    A jaka jest wielkośc tortownicy?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej