Bezglutenowe podpłomyki
Szybkie bezglutenowe pieczywo? Podpłomyki! Bezglutenowe mąki możecie ze sobą połączyć jak Wam pasuje: dziś wybrałam mąkę kukurydzianą, mąkę jaglaną i mąkę gryczaną. Warto dla sprężystości dodać również trochę siemienia lnianego. Są pyszne!
Jeśli szukacie więcej przepisów na pieczywo bezglutenowe zapraszam tutaj. Mogę polecić idealny przepis na chleb na zakwasie gryczanym (bezglutenowy). A dla zaangażowanych domowych piekarzy mam przepis na bezglutenowy zakwas na bazie mąki gryczanej, czyli zakwas gryczany. A jeśli coś wymaga wyjaśnienia – pytajcie w komentarzach.
Czy z samej mąki gryczanej też wyjdzie?
Wyjdzie, ale mąka gryczana jest bardzo specyficzna i intensywna w smaku stąd mieszanka w przepisie.
Chodziło mi oczywiście u suchość ciasta.
A czy suchości ziarna bardziej by nie zapobiegło mielone siemię lniane?
Można dać mielone siemię, owszem 🙂 Ale to będzie już zupełnie inna historia, bo jednak ziarenka nadają podpłomykom ciekawą strukturę.
czy można użyć tylko mąki kukurydziane?
Można tak zrobić 🙂
Jaką inną mąką mogę zastąpić kukurydzianą? Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Ryżowa, ziemniaczana, amarantusowa, orzechowa, gryczana, kokosowa, możliwości jest wiele 🙂