Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy z drożdżami, pestkami dyni i solą. Powoli wlewamy oliwę oraz letnią wodę i wyrabiamy ciasto krótką chwilę, aż składniki się połączą i osiągną formę elastycznej kuli.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i dzielimy na 6 części, formujemy bułeczki i kładziemy na blasze. Przykrywamy na 30-40 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy pestkami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15-17 minut z 180 stopniach, aż będą rumiane.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Monika 16 października 2015 o 07:57

    Fajnych masz znajomych! Moi to raczej uznaliby za fanaberię pieczenie nie dość, że własnego pieczywa, to jeszcze z jakiejś mąki dziwnej 🙂 … w sumie to smutne 🙁
    Już wiem, do czego wykorzystam mąkę dyniową, która tak kusi w sklepie ze zdrową żywnością. Dziękuję.
    Pozdrawiam
    Monika

  • Beata 11 maja 2015 o 18:19

    Chętnie upiekłabym te bułeczki tylko nie wiem,gdzie można kupić taką mąkę-z pestek dyni?

    • Tosia 12 maja 2015 o 09:51

      Najlepiej w sklepach ze zdrową żywnością, chociaż widziałam ostatnio taką mąkę w markecie 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej