Przepis

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki zaczynu – 150g mąki i 150ml wody mieszamy z 1,2g drożdży instant. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 6-8 godzin. Temperatura wyrastania ma kluczowe znaczenie – im cieplej, tym zaczyn będzie szybciej wyrastał. Wyrośnięty zaczyn powinien być pełen dziurek i pęcherzyków, ale nie powinien być zapadnięty.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy elastyczne, dosyć luźne ciasto. Na tym etapie może być lekko klejące. Jeśli dobrze przygotowaliśmy zaczyn i ciasto, zmieni się to na późniejszym etapie.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Ciasto na bagietki na zaczynie pszennym przykrywamy szczelnie i pozostawiamy do wyrośnięcia. W czasie wyrastania rozciągamy i składamy ciasto dwa lub trzy razy w równych odstępach czasu.
formowanie
10 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Dzielimy na tyle równych części, ile bagietek chcemy upiec. Z podanych proporcji otrzymamy 2 duże bagietki idealne na kanapki lub 3-4 mniejsze. Rolujemy delikatnie ciasto formując podłużne bagietki.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
5. Uformowane bagietki na zaczynie pszennym układamy złożeniem do dołu na oprószonej mąką ściereczce oddzielając każdą z nich fałdem materiału. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Pod koniec tego czasu rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni C z blachą piekarnikową lub kamieniem wewnątrz.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Wyrośnięte bagietki przenosimy delikatnie na rozgrzaną blachę piekarnikową lub kamień. Nacinamy ostrym nożem i pieczemy około 20 minut lub do odpowiedniego zarumienienia się.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Smakowita Gold
Wariant GOLD z dodatkiem masła to nowy mix, którego przyjemny, maślany smak płynie z połączenia olejów i tłuszczów roślinnych oraz masła.
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej