Przepis

wyrabianie
60 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy puree z dyni, cukier, sól i drożdże. Powoli wlewamy lenie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
5 min
formowanie
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej z nich robimy wałeczek o długości 30 cm. Bierzemy koniec wałeczka, zawijamy ciasto, tak aby jego fragment wystawał spod spodu. Zawijamy dłuższy koniec i przekładamy go pod spodem ciasta, przekładając otwór. Przekładamy jeszcze dwa razy, tworząc supełek kwiatek z wystającą końcówką ciasta w środku.
wyrastanie
30 min
wyrastanie
3. Tak uformowane kajzerki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni. Przed pieczeniem skrapiamy je oliwą, pieczemy przez ok. 15 minut. Upieczone kajzerki studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Agata 19 września 2021 o 08:25

    Dzień dobry. Ile gram musu z dyni należy dodać do przepisu? Mam dużą dynię i mus z całej, to może być za dużo.

  • Marzena 16 grudnia 2016 o 21:19

    Przepyszne, zdecydowanie najlepsze bułeczki jakie udało mi się upiec. Dziękuję za super przepis.

  • Maria 1 listopada 2016 o 12:47

    Wyglądają apetycznie☺️

    • Tosia 2 listopada 2016 o 09:26

      Zachęcam do upieczenia 🙂

      • Barbara 3 listopada 2016 o 21:44

        Można je upiec bez puree dyniowego ?

        • Tosia 4 listopada 2016 o 10:52

          A czy Pani już przypadkiem nie zadawała tego pytania? Bo odpowiedziałam poprzednim razem 🙂
          Dzień dobry,
          Można dać puree ziemniaczane, ale bez dodatku musu zaburzą się niestety proporcje. Już prędzej proponuję wykorzystać przepis na np. bułki maślane i ja tak uformować niż kombinować z tą recepturą :)”

  • asia 16 stycznia 2015 o 16:21

    Wyszły pyszniutkie robiłam je już dwa razy,,tylko mąkę dałam pół na pół z razową pszenną.
    Pozdrawiam

    • Tosia 17 stycznia 2015 o 16:22

      Z razową to świetna modyfikacja, pod warunkiem, że będzie też trochę jasnej mąki, aby kajzerki były mimo wszystko puszyste, a nie zbite, dlatego 50/50 to najlepszy pomysł 🙂

  • Milan 22 listopada 2014 o 06:06

    Vynikající a chutné.Díky moc za znamenitý recept.

  • Apetycik 19 listopada 2014 o 09:43

    Wyglądają bardzo bardzo apetycznie i bez wątpienia tak smakują 🙂 Pozdrawiam

    • Tosia 19 listopada 2014 o 10:56

      Zachęcam do skorzystania z przepisu 🙂
      Pozdrawiam

      • Barbara Nowak 2 listopada 2016 o 12:15

        Witam , a czy można je zrobić bez puree dyniowego ?

        • Tosia 2 listopada 2016 o 13:32

          Dzień dobry,
          Można dać puree ziemniaczane, ale bez dodatku musu zaburzą się niestety proporcje. Już prędzej proponuję wykorzystać przepis na np. bułki maślane i ja tak uformować niż kombinować z tą recepturą 🙂

  • Grażyna 14 listopada 2014 o 20:07
    Ocena:

    Dzisiaj robiłam bułeczki, są przepyszne,ja dodałam jeszcze na wierzch marmoladki,mało tego że wyglądają ładnie,to są bardzo,bardzo pyszne

  • Anita 17 października 2014 o 17:04

    Zrobiłam. Bułeczki są pyszne!!!!!! 🙂

  • Ania 3 października 2014 o 22:21

    Pytanko mam-czy mąkę pszenną można zastąpić orkiszową?

    • Tosia 4 października 2014 o 08:40

      Mąką orkiszową jasną (typ 700) można spróbować zastąpić, razową niestety nie.
      W przypadku tego przepisu wymieszałabym ją jednak z mąką pszenną, ponieważ cały urok bułeczek polega na tym, że ciasto jest plastyczne i można je formować. Dlatego musi być przygotowane z mąki jasnej.
      Pozdrawiam serdecznie.

      • Ania 6 października 2014 o 21:10

        To znowu ja 🙂 dziękuję za odpowiedź,spróbuję z mąką orkiszową jasną bo chciałabym kompletnie zrezygnować z jedzenia innych typów mąki.A odnośnie puree-jakoś specjalnie się je robi?Mieli,gniecie,czy coś takiego?Jakie powinno być,aby było dobre? 🙂 Przepraszam,ale wolę teraz być dociekliwa,bo jak się zabiorę za pieczenie,to za późno na korespondencję 😛 Pozdrawiam 🙂

        • Tosia 7 października 2014 o 22:00

          Ja dynię kroję na kawałki, układam na blasze, polewam oliwą i piekę przez 30 minut w 200 stopniach. Następnie obieram ze skórki (w przypadku dyni hokkaido nie trzeba), a następnie miksuję z odrobiną oliwy lub wody. Do puree można dodać od razu soli lub cukru czy innych przypraw, ale nie jest to konieczne, bo ciasto później będzie jeszcze przyprawiane 🙂

  • aneta 3 października 2014 o 16:52
    Ocena:

    po prostu śliczne 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej