Uwielbiam bagietki przede wszystkim za ich kształt, ta podłużna okrągła bułka potrafi zawrócić w głowie. Kojarzy mi się z chrupkością skórki i bardzo miękkim miąższem.
Co do zasady, bagietki charakteryzują się tym, że są wąskie i długie. Dla mnie jednak istnieje inny rodzaj bagietki, coś bardziej rustykalnego i wiejskiego- gruba bagietka. Prawdziwie wiejska bagietka.
W związku z tym, bez wyrzutów sumienia formuje te podłużną bułkę i nie obchodzi mnie, czy rozrośnie się na boki. Przecież nie o to chodzi. Ważny jest smak. A jest pyszna.
Czy wpływ na wyrastanie chleba może mieć nieprzegotowana woda dodawana do zakwasu a potem do ciasta chlebowego?
Nie powinno mieć to żadnego wpływu. Sama dodaję za każdym razem nieprzegotowaną wodę z kranu, a chleb rośnie.
Pozdrawiam,
A moje chleby na zakwasie przestały rosnąć 🙁 od jakiegoś czasu żaden chleb mi nie wyrasta, wszystko robię tak jak wcześniej i nic, dokarmiam zakwas, po kilku godzinach jest aktywny, a mimo to chleb po zagnieceniu nie wyrasta:( nie wiem o co chodzi?!
Najbardziej prawdopodobną przyczyną takiej sytuacji jest temperatura wyrastania. Nie da się ukryć, że gdy lato minęło, w naszych domach zrobiło się chłodniej, choć nie zawsze jest to odczuwalne. Wobec tego właśnie w tym okresie najczęściej zdarza się, że zakwasy przestają rosnąć tak jak powinny. Proponuję poszukać innego miejsca do wyrastania, ja na przykład wkładam zakwas do nagrzanego wcześniej do 50 stopni piekarnika, wtedy temperatura jest odpowiednia.
To powinno pomóc:)
Pozdrawiam,