Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu dodaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto. Powinno mieć jednolitą, lepką konsystencję.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
3. Zostaw ciasto w misce w ciepłym miejscu, pod przykryciem materiałowej szmatki na ok. 3 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj rulon. Rulon ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 minut. Wyjmij bagietkę i ostudź.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Boya 30 września 2014 o 14:37

    Czy wpływ na wyrastanie chleba może mieć nieprzegotowana woda dodawana do zakwasu a potem do ciasta chlebowego?

    • Śliwka 30 września 2014 o 14:50

      Nie powinno mieć to żadnego wpływu. Sama dodaję za każdym razem nieprzegotowaną wodę z kranu, a chleb rośnie.
      Pozdrawiam,

  • Boya 30 września 2014 o 11:45

    A moje chleby na zakwasie przestały rosnąć 🙁 od jakiegoś czasu żaden chleb mi nie wyrasta, wszystko robię tak jak wcześniej i nic, dokarmiam zakwas, po kilku godzinach jest aktywny, a mimo to chleb po zagnieceniu nie wyrasta:( nie wiem o co chodzi?!

    • Śliwka 30 września 2014 o 14:49

      Najbardziej prawdopodobną przyczyną takiej sytuacji jest temperatura wyrastania. Nie da się ukryć, że gdy lato minęło, w naszych domach zrobiło się chłodniej, choć nie zawsze jest to odczuwalne. Wobec tego właśnie w tym okresie najczęściej zdarza się, że zakwasy przestają rosnąć tak jak powinny. Proponuję poszukać innego miejsca do wyrastania, ja na przykład wkładam zakwas do nagrzanego wcześniej do 50 stopni piekarnika, wtedy temperatura jest odpowiednia.
      To powinno pomóc:)
      Pozdrawiam,

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej