Przepis

przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników

1. Cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i masłem, smażymy kilka minut. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy sól, pieprz, ocet balsamiczny i miód. Karmelizujemy jeszcze kilka minut, następnie studzimy.

wyrabianie
6 min
wyrabianie

2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, karmelizowaną i prażoną cebulę oraz sól. Powoli wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto na chleb z prażoną cebulą na zakwasie przez 5-6 minut.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

3. Ciasto na chleb z prażoną cebulą na zakwasie zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie

4. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, ciasto krótko składamy jak kopertę, następnie rozciągamy i formujemy podłużny bochenek, który przekładamy do keksówki (wcześniej można ją posmarować oliwą i posypać bułką tartą). Formę z ciastem przykrywamy i zostawiamy na 3 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Chleb z prażoną cebulą na zakwasie pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 40 minut. Następnie wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Kasia 6 czerwca 2024 o 10:31

    Chleb z prażoną cebulą na zakwasie:
    skład m.in. mąka orkiszowa pełnoziarnista jaki typ?

  • Małgosia 5 lutego 2019 o 11:01

    zrobiłam chlebek. Jest super, a zapach rozchodzący się w domu podrażnia kubki smakowe. Musiałam gonić domowników przed zjedzeniem jeszcze ciepłego. Szczerze polecam.
    Dziękuję Tosiu za odpowiedź, włożyłam chleb od razu do foremki i pięknie wyrósł.

  • Malgosia 20 stycznia 2019 o 20:49

    dzień dobry,
    czy można ten chleb od razu włożyć do keksówki i czekać aż wyrośnie? pozdrawiam

  • MILENA 27 grudnia 2017 o 20:37

    Dzień dobry, czy można zastąpić mąkę pszenną na żytnią? Ile trzeba wtedy dodać wody? Pozdrawiam serdecznie!

  • Stanisława 18 września 2016 o 14:53
    Ocena:

    Chlebek doskonały.Polecam.

  • sandra 2 października 2014 o 09:27

    che crosta meravigliosa questo pane!!!
    grazie
    Sandra

  • Małgosia z akacjowegobloga 29 września 2014 o 20:14

    Dziękuję za dodanie chleba do wrześniowej listy. Wygląda pysznie i połączenie z cebulą jest świetnym pomysłem, pozdrawiam serdecznie Małgosia

  • Barbara 15 września 2014 o 22:12

    prosze bardzo o przepis na zakwas do chleba ,z góry dziekuje bardzo i zycz emiłego wieczorku ,pozdrawiam:))

  • Paulina 13 września 2014 o 12:41

    Witam,

    Swoją przygodę z wypiekiem chleba dopiero będę zaczynać. Póki co szukam przepisów sprawdzonych i smacznych 🙂 Mam tylko jedno pytanie, bo zamierzam kupić automat do chleba. Czy te przepisy, które nie znajdują się w kategorii „chlebów z maszyny”, oznacza, że nie można ich w niej zrobić?
    Pozdrawiam,
    Paulina

    • Tosia 15 września 2014 o 10:03

      Witam serdecznie.
      A czy na pewno automat jest Pani potrzebny? Jest dużo przepisów na wypieki z piekarnika, które wcale nie wymagają więcej uwagi niż te z automatu, a niestety jest znacząca różnica w smaku. Ten z maszyny nigdy nie będzie smakował tak jak z piekarnika.
      Wiele klasycznych przepisów da się zmodyfikować i upiec w automacie. Wystarczy się trzymać zasad dotyczących odpowiedniej kolejności umieszczania w maszynie składników i dodatków.
      Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej