Chleb z prażoną cebulą na zakwasie
Czy zastanawialiście się, jak mały dodatek może całkowicie odmienić smak tradycyjnego chleba? Dziś chciałabym podzielić się z Wami pomysłem, który wyszedł mi trochę przypadkowo i okazał się naprawdę pyszny. A mianowicie przepisem na chleb z prażoną cebulą na zakwasie. Jest to połączenie, które z pozoru może wydawać się dziwne, ale kryje w sobie smak, którego warto spróbować.
Chleb z prażoną cebulą – aromatyczne cudo
Prażona cebula dodaje chlebowi nie tylko wyjątkowego aromatu, ale również sprawia, że jego smak staje się intensywniejszy. Wykorzystanie aktywnego, dokarmionego zakwasu – niezależnie, czy będzie to zakwas pszenny, żytni czy orkiszowy – tylko dodaje całemu wypiekowi charakteru. W przepisie wskazałam zakwas żytni, ale możecie oczywiście zrobić z takiego, jaki macie.
Inspiracje i eksperymenty
Zauważyłam, że dodając różne rodzaje mąki do zakwasu, mogę wpłynąć na teksturę i smak chleba. To doświadczenie zachęciło mnie do dalszych prób z innymi dodatkami, takimi jak np. słonecznik, który świetnie komponuje się z cebulą, nadając chlebowi jeszcze więcej chrupkości. Jak wiecie takich przepisów mam już więcej. Możecie wypróbować moje pomysły na chleb z papryką, grzybowy, z pomidorami albo śliwką. Możesz też spróbować odrywanego chleba z czosnkiem i pietruszką.
Domowe pieczenie – prostsze niż myślisz
Pieczenie chleba w domu może wydawać się skomplikowane, ale gwarantuję Wam, że kiedy już zaczniecie, to szybko odkryjecie przyjemność, którą daje to zajęcie. Aromat świeżo upieczonego chleba, którym możecie się cieszyć każdego dnia, jest świetną nagrodą za poświęcony czas. Poza tym domowe wypieki dają Wam pełną kontrolę nad tym, co jecie!
Wasze historie
Czy próbowaliście kiedyś dodać do swojego chleba prażoną cebulę? A może macie inne ulubione dodatki, które sprawiają, że Wasze bochenki są niepowtarzalne? Zachęcam Was do dzielenia się swoimi przemyśleniami i pytaniami w komentarzach. Razem możemy stworzyć piękną społeczność miłośników domowego pieczenia!
Ja na zachętę odsyłam jeszcze do kilku moich ulubionych przepisów: na drożdżowy chleb z kaszą, prosty chleb owsiany i chleb portugalski.
Chleb z prażoną cebulą na zakwasie:
skład m.in. mąka orkiszowa pełnoziarnista jaki typ?
Około 1850.
zrobiłam chlebek. Jest super, a zapach rozchodzący się w domu podrażnia kubki smakowe. Musiałam gonić domowników przed zjedzeniem jeszcze ciepłego. Szczerze polecam.
Dziękuję Tosiu za odpowiedź, włożyłam chleb od razu do foremki i pięknie wyrósł.
Super!
Trzymam kciuki za kolejne wypieki 🙂
dzień dobry,
czy można ten chleb od razu włożyć do keksówki i czekać aż wyrośnie? pozdrawiam
Można tak zrobić.
Życzę udanych wypieków.
Dzień dobry, czy można zastąpić mąkę pszenną na żytnią? Ile trzeba wtedy dodać wody? Pozdrawiam serdecznie!
Dzień dobry,
Niestety nie można, zmieni się absolutnie wszystko, bo mąka żytnia zachowuje się inaczej od pszennej. Proponuję skorzystać z wyszukiwarki na blogu, można wybrać jaką mamy bazę (zakwas czy drożdże) i jaka mąka nas interesuje: https://smakowitychleb.pl/kategorie-przepisow/ 🙂
Chlebek doskonały.Polecam.
che crosta meravigliosa questo pane!!!
grazie
Sandra
Dziękuję za dodanie chleba do wrześniowej listy. Wygląda pysznie i połączenie z cebulą jest świetnym pomysłem, pozdrawiam serdecznie Małgosia
prosze bardzo o przepis na zakwas do chleba ,z góry dziekuje bardzo i zycz emiłego wieczorku ,pozdrawiam:))
W tym dziale: https://smakowitychleb.pl/kategoria/zakwas/
Znajdzie Pani przepis na zakwas pszenny oraz zakwas żytni. Jest tam też wpis teoretyczny o tym jak zakwas działa.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam,
Swoją przygodę z wypiekiem chleba dopiero będę zaczynać. Póki co szukam przepisów sprawdzonych i smacznych 🙂 Mam tylko jedno pytanie, bo zamierzam kupić automat do chleba. Czy te przepisy, które nie znajdują się w kategorii „chlebów z maszyny”, oznacza, że nie można ich w niej zrobić?
Pozdrawiam,
Paulina
Witam serdecznie.
A czy na pewno automat jest Pani potrzebny? Jest dużo przepisów na wypieki z piekarnika, które wcale nie wymagają więcej uwagi niż te z automatu, a niestety jest znacząca różnica w smaku. Ten z maszyny nigdy nie będzie smakował tak jak z piekarnika.
Wiele klasycznych przepisów da się zmodyfikować i upiec w automacie. Wystarczy się trzymać zasad dotyczących odpowiedniej kolejności umieszczania w maszynie składników i dodatków.
Pozdrawiam 🙂