Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, kurkumę, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem, stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. Miękkie masło miksujemy z posiekanym czosnkiem, ziołami, połową ugotowanego bobu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką stół. Ciasto wałkujemy na prostokąt o jednym znacznie dłuższym boku. Smarujemy je z wierzchu przygotowanym nadzieniem, zostawiając brzegi wolne. Posypujemy z jednej strony dodatkowo ugotowanym bobem. Ciasto zawijamy jak roladę.
formowanie
formowanie
5. Uformowaną roladę kroimy na 12 części. Każdą uformowaną bułeczkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
6. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
7. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 17 minut w 180 stopniach aż będą rumiane.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą Pajdą z grubo mielonym pieprzem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min