Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kawałeczki zimnego masła, mieszamy. Dodajemy jajko, cukier, posiekany rozmaryn, pokrojone w kostkę jabłko, sodę oczyszczoną. Mieszamy do połączenia składników.
formowanie
formowanie
2. Tak przygotowane ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.
formowanie
formowanie
3. Wycinamy kółka o średnicy 8 cm.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
4. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blasze, smarujemy z wierzchu białkiem i dekorujemy rozmarynem.
pieczenie
pieczenie
5. Scones wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż staną się rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 30 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 15 min