Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. Mąkę pszenną wsypujemy do miski, dodajemy kawałeczki zimnego masła, mieszamy. Dodajemy jajko, cukier, posiekany rozmaryn (ok. 1 łyżki), pokrojone w kostkę jabłko, sodę oczyszczoną i dolewamy mleko. Mieszamy do połączenia składników.
formowanie
2 min
formowanie
2. Tak przygotowane ciasto na scones wałkujemy na grubość 1 cm.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wycinamy kółka o średnicy 8 cm.
przygotowywanie wierzchu
2 min
przygotowywanie wierzchu
4. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blasze, smarujemy z wierzchu białkiem i dekorujemy rozmarynem.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Scones wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C, aż staną się rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej