Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy płatki owsiane, drożdże sól. W jednym rondlu topimy masło i dodajemy je do suchych składników. W drugim rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Wlewamy je powoli do misy i wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem. Stawiamy w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 11 części, z każdej z nich formujemy kształtną bułeczkę. Układamy je ciasno w okrągłej formie (posmarowanej masłem) i przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem jajka i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy przez 30 minut, aż będą rumiane.
Smakowita
Upieczone bułeczki wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min