Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zioła prowansalskie, drożdże i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie zostawiamy je w misie, przykryte ściereczką na godzinę.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
2. W tym czasie obieramy i kroimy drobno pieczarki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Po 3 minutach dorzucamy pieczarki, a po następnych trzech listki rozmarynu, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy bułkę tartą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
formowanie
formowanie
3. Do ostudzonej masy dodajemy tarty ser. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, w razie potrzeby podsypujemy mąką i formujemy z każdej kulki placek. Na środku wykładamy 2 łyżki farszu, boki ciasta zbieramy ku środkowi.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut i stawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu oliwą i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Smakowita
Ostudzone bułeczki podajemy ze Smakowitą Pajdą.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 57 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 17 min