Rozpoczął się sezon na jesienne grzyby. Pierwsze w tym roku grzybobranie jeszcze przede mną, ale już mam plany, aby grzyby wykorzystać w chociaż jednym chrupiącym wypieku. Zanim jednak to nastąpi, sięgam po ogólnodostępne pieczarki, którymi możemy cieszyć się przez cały rok.
Podsmażyłam je z rozmarynem, cebulą, czosnkiem, następnie wymieszałam z bułką tartą i serem. Farsz wylądował w środku bułeczek pełnoziarnistych, które dzięki temu stały się bardziej wilgotne, a świetnie nadają się także do zapakowania ich w pudełko na uczelnię lub do pracy.
No dobrze… zrobiliśmy, dokładnie z przepisem… bułki niby fajne, ale… ciasto cholernie ciężkie! Podzielenie tej porcji na 6 bułek poskutkowało tym, że bułka jest duża, ciężka tak, że można nią zabić 🙂 następnym razem raczej spróbowałbym z tej porcji zrobić 10 mniejszych bułeczek … także dobre, ale bez rewelacji
Wypieki z ciemnej mąki nie są łatwe, bo mąka pełnoziarnista czy razowa jest ciężka, ma otręby i wypieki na niej mogą wyjść zbite. Polecam ostatni przepis na fit bułki: https://smakowitychleb.pl/trojkatne-fit-bulki/
Do ciasta dodałam namoczone płatki i siemię lniane, to nadało im lekkości 🙂
Raczej to wszystko, co fit to jakoś… niesmaczne jest 😉 myślałem, że tylko sklepowy ciemny chleb i bułki są niedobre… ale własne jednak też 😉 wiem, wiem… białe niezdrowe, ale co zrobić 😉
To nie jest prawda, proszę spróbować przepisu, który poleciłam, zmieni Pan zdanie.
Inna sprawa jest taka, że jak całe życie je się białe pieczywo, to później nasze podniebienie musi się przyzwyczaić do nowego, szlachetniejszego smaku.
Większość ciemnego pieczywa ze sklepu jest barwiona, więc niewiele ma wspólnego ze zdrowiem.
Proszę spróbować fit bułek 🙂
Muszę stanąć do walki!!! Jeszcze nigdy nie piekłam samodzielnie pieczywa, ale ten przepis aż się prosi o wypróbowanie! Szkoda, że nie na szklanki/łyżki bo moja waga żyje swoim życiem … mimo wszystko „próba nie strzelba”! Przepis podany jest bardzo dokładnie, ale jeśli będę miała wątpliwości mogę otrzymać pomoc?
Trzymam kciuki, w razie pytań proszę pisać 🙂
A czy zamiast mąki pszennej można użyć orkiszowej pełnoziarnistej i zakwasu żytniego?
Można z samej pełnoziarnistej, ale trzeba dać więcej wody. Co do zakwasu, nie można, bo modyfikowanie przepisów z drożdżami na te z zakwasem nie ma sensu, zmienia się absolutnie wszystko. Przepisy z zakwasem są za to w dziale zakwas na blogu 🙂
Upiekłam . Pyszności , z tym, że do bułeczek , pod farsz ,
wsunęłam plasterek bekonu , bo akurat był w lodówce .
Ludzie !!! Miało być do pracy , do szkoły … tak myślałam .
Skąd ? zanim się położyli – wszystko zjedli .
Do szkoły dostali po 2 zł .
Przeżyli , ale o niczym innym nie mówią , tylko o pieczarkach .
Na razie bułeczki są większym rarytasem niż pizza .
To mnie cieszy .
Dziękuję za pomysł ..
Mnie też to cieszy, że bułeczki są większym rarytasem niż pizza 🙂
Polecam też ten przepis na pieczarkowe bułki: https://smakowitychleb.pl/orkiszowe-buleczki-pieczarkami/
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.