Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki aż stworzą jednolitą masę.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyłóż 30 centymetrową prostokątną foremkę papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do foremki, uklep i przykryj materiałową szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce na noc (ok. 8 godzin) do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść foremkę w piekarniku i piecz ok. 25-30 minut aż chleb zbrązowieje. Wyjmij z foremki i wystudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita
Chleb podajemy ze Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 4.2 z 5 ocen
Czas całkowity: 8 godz 25 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 25 min