Prostszego chleba chyba nie znajdziecie!

Irish soda bread, czyli tradycyjny irlandzki chleb sodowy to zdecydowanie najprostszy i najszybszy chleb, jaki miałam okazję robić. Jego najważniejszym składnikiem jest soda oczyszczona (nie mylić z proszkiem do pieczenia!), która pełni w chlebie funkcję  środka spulchniającego zamiast drożdży. Soda w połączeniu z mąką i maślanką nie potrzebuje już czasu na leżakowanie i fermentację. Wystarczy połączyć składniki na chleb, krótko wyrobić i włożyć go do piekarnika, gdzie pięknie wyrasta :)

Jest jednak pewien haczyk tego szybkiego chlebka. Ze względu na fakt, że nie robimy go na drożdżach - szybko traci świeżość. Najlepiej smakuje pierwszego dnia, zaraz gdy ostygnie po upieczeniu. Następnego dnia wspaniale się nadaje na fantastyczne grzanki :)

Irlandzki chleb sodowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
 
Składniki
  • 225 g mąki pszennej typ 650
  • 225 g mąki pełnoziarnistej
  • 300 ml maślanki
  • łyżka miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • 100 ml wody
Instrukcja
  1. Maślankę wlewamy do rondelka razem z wodą, dodajemy łyżkę miodu (podgrzany straci wartości odżywcze, ale nada ciastu ciekawego smaku) i gotujemy chwilę na małym ogniu. Napój mleczny powinien być letni, mieć ok. 35-45 stopni.
  2. W misce mieszamy mąki, sodę oczyszczoną oraz sól. Powoli dolewamy letnią maślankę i wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasto formujemy podłużny chleb, którego wierzch poziomo nacinamy, tworząc równoległe kreski. Chleb przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika na 30-40 minut. Upieczony wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 2.25 z 4 ocen