Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdże oraz cukier z solą. Powoli wlewamy na przemian letnią wodę i oliwę, wyrabiając ciasto. Po 5 minutach ciasto osiągnie formę elastycznej kuli.
wyrastanie
wyrastanie
2. Przekładamy ją do posypanej miski mąką. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. W tym czasie miękkie masło lub twarożek mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczypiorkiem. Pastę przyprawiamy pieprzem i solą.
formowanie
formowanie
4. Po godzinie, gdy ciasto podwoi objętość, wyciągamy je na oprószony mąką blat. Ciasto cienko rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x25 cm. Dzielimy je na 4 pasy. Paski smarujemy pastą, i każdy z nich kroimy na 4 kwadraciki. Kwadraciki z ciasta zginamy na pół. Foremki na muffiny smarujemy masłem lub oliwą i obsypujemy bułką tartą. Układamy w \"dołkach\" kwadraciki z farszem czosnkowym (widoczne na zdjęciu). Czynność powtarzamy.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Formę z przyszłymi bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki w foremkach pieczemy przez 15-17 minut, aż się zarumienią. Upieczony wyciągamy z formy i studzimy.
Smakowita
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min