Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy do mąki.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wrzucamy posiekany koperek, dodajemy sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy krótko ciasto jedynie do połączenia składników.
formowanie
formowanie
3. Ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i cienko wałkujemy. Wykrawamy z ciasta przyszłe pieczywo o dowolnym kształcie, ja wybrałam do tego okrągłą wykrawaczkę o średnicy 12 cm. Ciasto można również podzielić na prostokąty, albo wyciąć np. gwiazdki. Tak przygotowanie pieczywo kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
pieczenie
pieczenie
4. Pieczemy metoda góra-dół w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni. Po ok. 20 minutach chrupkie pieczywo będzie upieczone. Chlebki przechowujemy w blaszanej puszce lub owinięte ściereczką w chlebaku.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 35 min
Czas wyrastania: 15 min
Czas wypieku: 20 min