Chrupkie pieczywo z młodymi ziemniakami
Chrupkie pieczywo z młodymi ziemniakami pojawiło się w mojej kuchni, bo… Uwielbiam eksperymentować w temacie wypieku domowego chleba i mam też sprawdzone patenty, które odkryłam jakiś czas temu. Na przykład dodawanie do ciasta ziemniaków nadaje wypiekom nie tylko rustykalnego, wiejskiego charakteru, ale też specyficznego smaku. Dodatek ten często spulchnia także pięknie ciasto na chleb.
Rozpoczął się już sezon na młode ziemniaczki i trudno by mi było uwierzyć w to, że zostały komuś z obiadu. Są zbyt pyszne, aby było ich za dużo! Jeśli jednak się tak stało lub po prostu gotujecie dużą partię ziemniaków do kilku dań, to polecam je rozgnieść i dodać do szybkiego ciasta na chrupkie pieczywo.
Ciasto na pieczywo nie wymaga dodatku drożdży czy zakwasu. Wystarczy mąka (u mnie żytnia razowa i pszenna chlebowa), do tego sól, odrobina tłuszczu i letnia woda. Dodatki to już kwestia indywidualna, czasem dodam pesto i ziarna, innym razem suszone pomidory. A kolejna wersja to właśnie ziemniaczana 🙂
Mam nadzieję, że będzie Wam się przyjemnie chrupało chrupkie pieczywo z młodymi ziemniakami!
Inne przepisy na chrupiące domowe przekąski
Wszystko schrupane? Po więcej pysznych przekąsek zapraszam na stronę z przekąskami. Od siebie gorąco polecam tę domową wersję chrupkiego pieczywa z dodatkiem suszonych pomidorów oraz ziaren. Kolejna zdrowa i polecana przekąska to krakersy marchewkowe. Polecam też pomidorowy podpłomyk – to alternatywa dla tradycyjnego pieczywa.
Z miłośnikami chrupiących wypieków dzielę się przepisem, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Bułki tygrysie są znane ze swojej charakterystycznej, chrupiącej „tygrysiej” skórki – to prawdziwy rarytas w świecie domowego pieczenia. A jeśli bułki to za mało, to upieczcie chleb tygrysi.