Chleb pełnoziarnisty z automatu

Chleb z automatu

Automat do wypieku chleba idealnie się sprawdza w momentach w których nie mamy czasu piec.

Ostatnio tak rozpieściłam swojego mężczyznę zbyt często unoszącym się w domu zapachem domowego chleba, że w dniach, w których nie mam kiedy go upiec zaczyna się domagać wypieków. W takiej sytuacji kieruję go do zaufanej piekarni, albo wyciągam maszynę do chleba.

Potrafi ona ułatwić zdecydowanie życie. Wystarczy w odpowiedniej kolejności wsypać składniki i po ok. 3 godzinach mamy gotowy świeżutki chleb. Nie musimy zagniatać ciasta, obserwować, czy rośnie jak należy, formować go i pilnować, czy ładnie się piecze.

Zazwyczaj wybieram program ze średnio zarumienionym wierzchem, a dzięki temu uzyskujemy chrupiącą skórkę. Lubię prosty i nieskomplikowany chleb pełnoziarnisty.

Może spodoba się i Wam :)

Chleb pełnoziarnisty z automatu
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g otrębów owsianych
  • łyżeczka suszonych drożdży instant
  • półtorej łyżeczki soli
  • półtorej łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 270 ml wody
Instrukcja
  1. Składniki umieszczamy w formie automatu według odpowiedniej kolejności :
  2. woda,
  3. oliwa,
  4. sól,
  5. cukier,
  6. mąka pszenna,
  7. mąka pełnoziarnista,
  8. drożdże.
  9. Włączamy 3 program - chleb pełnoziarnisty, wybieramy wagę chleba 700 g i nastawiamy średni tryb zarumienienia skórki.
  10. Kiedy automat wyda charakterystyczny dźwięk, w którym można dodać ostatnie składniki, dodajemy otręby owsiane.
  11. Kolejny sygnał automatu będzie oznaczał, że chleb jest upieczony. Wyciągamy formę z automatu i wyjmujemy z niech chleb. Studzimy na kuchennej kratce.

Chlebek wykonany przez Panią Bożenę w konkursie Smakowite wypieki czytelników 

Newsletter

Zostaw swój adres e-mail - bezpłatnie powiadomimy Cię o nowych, chlebowych postach!

12 Odpowiedzi na “Chleb pełnoziarnisty z automatu”

  1. Teresa
    Czerwiec 14, 2013 godz. 21:30 #

    Witam serdecznie !Od niedawna eksperymentuję z pieczeniem chleba w automacie z gotowych mieszanek z Lidla.Mam problem po upieczeniu,jak wyciągać z gotowego już chleba mieszadełek.Zawsze zostają wyrwane skórki i potem przy krojeniu kromki się rozpadają.Może Ktoś mi będzie mógł poradzić co robić.
    Z góry serdecznie dziękuję.

    • Czerwiec 16, 2013 godz. 10:08 #

      Witam serdecznie.
      Napiszę Pani szczerze, jedyne co mogę Pani to nie korzystać z gotowych mieszanek o wątpliwym składzie. Przygotowanie samodzielnie ciasta nie jest trudniejsze od zmieszania takiego produktu, a ma Pani pewność tego co je. To zmienia smak i jakość wypiekanego chleba.
      Mieszadło można wyciągnąć z wyrastającego chleba po ostatnim wyrabianiu ciasta. Proszę zerknąć do instrukcji, można sprawdzić kiedy następuje ten moment. Dzięki temu w chlebie pozostanie od spodu tylko mała dziurka.
      Pozdrawiam.

  2. Sierpień 29, 2013 godz. 08:42 #

    Witam,
    dobry prosty przepis :) Ja użyłam mąki orkiszowej (razowej i chlebowej) i wyszedł świetny!
    Pozdrawiam!

  3. Marek
    Listopad 14, 2013 godz. 16:23 #

    Niestety nie wyszedł.. chociaż przy wykorzystaniu automatu zdarza mi się to niezmiernie rzadko tym razem coś poszło nie tak.. przede wszystkim chleb dobrze nie wyrósł.. powstała mało kształtna bryłka podrośniętego chleba..
    .. zastanawiam się czy łyżeczka drożdży na podniesienie pełnoziarnistej mąki to wystarczająca ilość.. ale skoro innym wyszło.. no cóż.. poszukam innego przepisu

    • Listopad 14, 2013 godz. 16:55 #

      Przykro mi, że chleb się nie udał. Drożdży na pewno nie było tu za mało. Patrząc na proporcje płynu raczej też nie, ale mąka mące jest nierówna, przy pełnoziarnistym wypieku być może zabrakło 30-50 ml więcej wody i przez to wyszła mało kształtna bryła.
      Może ten przepis http://smakowitychleb.pl/francuski-chleb-z-automatu/ bardziej się sprawdzi w Pana automacie?
      Pozdrawiam :)

  4. pawel
    Luty 1, 2014 godz. 23:29 #

    Ja używam drożdży suchych Dr.Oetkera,każdy chlebek ładnie wychodzi. Ja robię tak :
    250-300 ml wody ciepłej
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    dwie łyżki oleju
    150g mąki typ 650
    350g mąki pełnoziarnistej typ 2000
    torebka suchych drożdży
    w takiej kolejności wrzucam, maszynę włączam a później wyciągam gorący chlebek
    pozdrawiam

    • Kasia.B.
      Październik 11, 2014 godz. 09:28 #

      Bardzo dobry przepis, też go stosuję od lat i jest niezawodny. Jeśli mam ochotę na inne dodatki to zmniejszam ilość którejś mąki i dodaję jakieś ziarna, np: słonecznik, dynię, siemię lniane lub wszystkie na raz, a czasem olej zastępuję stopionym masłem. Tak więc ten przepis podstawowy jest znakomity

  5. Sierpień 12, 2014 godz. 09:33 #

    Robię chleb w maszynie wg podobnego przepisu tego przepisu i jest super :-) Tylko zawsze się denerwuję, że środkiem chleb opada, choć widzę, że chyba tak musi być. Nie da się tego opadania wyeliminować? Gdy piekę w piekarniku jest fajnie wyrośnięty. Pozdrawiam i dziękuję za przepisy :-)

    • Sierpień 13, 2014 godz. 11:10 #

      Chleb pełnoziarnisty z automatu może potrzebować trochę więcej drożdży, może wtedy nie będzie opadał. Niestety wypieki z automatu mają taki urok, że bywają z nimi problemy, zostaje dziura, czasem lekko opadają, dlatego zdecydowanie bardziej preferuję piec tradycyjnie w piekarniku.
      Pozdrawiam serdecznie :)

  6. seeliasz
    Grudzień 21, 2014 godz. 14:36 #

    Witam a ja mam takie pytanko bo przepis jest na chleb 700g a moj automat ma opcje najmniejsz 750g czy jesli zaz nacze opcje 750g to chleb sie uda czy do tego przepisu trzeba dodac jeszcze np maki

    • Grudzień 21, 2014 godz. 18:07 #

      Dzień dobry.
      Ja bym się nie sugerowała tak dokładnie gramaturą podaną w programie maszyny, chleb na pewno się uda :)

  7. Marta
    Marzec 15, 2015 godz. 23:39 #

    Witam

    Ja do przygotowania ulubionego w domu chleba pszenno-żytniego, robionego w maszynie używam takich składników:
    około 2 „chlusty” oleju wprost na mieszadła
    około 300ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki miodu/cukru
    400g mąki pszennej typ 650
    400g mąki żytniej z pełnego przemiału typ 2000
    1,5 łyżeczki drożdży instant

    Proporcje podane na „oko” ponieważ jak to bywa, czasem trzeba dodać wody czy mąki, piekę na programie do pieczywa pełnoziarnistego (dłuższe wyrastanie) zarumienienie skórki średnie. Często dodaję też po 2łyżki pestek dyni, siemienia lnianego oraz słonecznika przy 2gim mieszaniu. Chleb zawsze ładnie wyrasta, nigdy jeszcze nie „opadł” na środku, jest wilgotny, skórka chrupiąca. Co do mieszadeł, to nie wyciągam ich, piekę chleb z mieszadłami w „środku”, wydaje mi się, że rozprowadzają one dodatkowo ciepło podczas wyrastania/pieczenia po całym cieście.
    Przepis oczywiście jako przepis podstawowy, można dodać zioła, płatki, otręby według uznania.

    Polecam gorąco posiadaczom maszyn do wypróbowania. Dla odważnych, próbowałam piec z tego przepisu również w piekarniku, ale zawsze skórka wychodziła za mocno spieczona a chleb na środku opadał. Polecam popróbować :)

    Pozdawiam

Zostaw komentarz

Ocena: