Im więcej piecze się w domu chlebów, tym bardziej można zrozumieć, że można stworzyć niepoliczalną ilość wypieków o różnych kombinacjach smakowych. Jedne chleby będą nam tak smakowały, że będzie się je często powtarzało, inne będą smaczne, ale za mało, by znów je upiec. Wtedy będzie się poszukiwało nowych smaków,

Ja lubię wracać do tych najsmaczniejszych chlebów, ale jednocześnie zbyt bardzo lubię pracować nad nowymi wypiekami, by ograniczać się do ulubionych.

Nie potrafię wskazać, który chleb jest moim numerem jeden. Wszystko zależy od tego na co mam ochotę. Czasami wolę zjeść i upiec chleb drożdżowy, innym razem wilgotny i ciężki chleb żytni na zakwasie.

Wczoraj zdecydowałam się na lekki chleb na zakwasie. Dlaczego?

Chleby pieczone na zakwasie żytnim kojarzone są chyba najczęściej z żytnimi chlebami, mocno zbitymi i kwaskowatymi. Mimo charakterystycznego kwaskowatego posmaku, stosując zakwas można też uzyskać chleb o delikatniejszym smaku. Tak tak ten mleczny.

Jest to chleb o tyle mieszany, bo na bazie mąki pszennej, lecz z zakwasem żytnim. Płyn w cieście chlebowym stanowi mleko, które nadaje mu delikatności.

Ma naprawdę ciekawy smak i chętnie go jeszcze kiedyś upiekę, bo bardzo szybko zniknął.

chleb mlecznychleb mleczny

Chleb mleczny na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 230 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 470 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 300 ml letniego mleka
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy. Mieszamy z cukrem, solą i dokarmionym 10 godzin wcześniej zakwasem.
  2. Mleko podgrzewamy w rondelku, aby było letnie.
  3. Zaczynamy wlewać mleko i powoli wyrabiać ciasto. Dzięki temu, składniki się ze sobą odpowiednio połączą. Po kilku minutach, ciasto będzie wyrobione, lekko gęste, lepiące, ale swobodnie będzie można je przełożyć przy pomocy rąk do oprószonej mąką misy. Taką misę przykrywamy ściereczką lub szczelnie folią spożywczą, stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, zagniatamy minutę i przekładamy do oprószonego mąką koszyka do wyrastania chleba (można zastąpić durszlakiem). Koszyk można też wyłożyć ściereczką lub folią, aby ciasto się do niego nie przyklejało.
  5. Ciasto na chleb przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, koszyk odwracamy dnem do góry, przerzucając chleb na blaszkę.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Na dole piekarnika stawiamy miseczkę z 3 kostkami lodu. Dzięki temu piekarnik będzie zaparowany.
  8. Blaszkę z ciastem chlebowym wkładamy i pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb pieczenia góra-dół, nastawiamy temperaturę na 200 stopni. Chleb pieczemy 30 minut, aż skórka będzie lekko rumiana.
  9. Przed krojeniem chleb studzimy.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen