Chleb bezglutenowy
Wyzwanie brzmiało: upiecz chleb bezglutenowy. Oczywiście, nie jest to zadanie tak proste, jak upieczenie „zwykłego” chleba, ale podjęłam się go z entuzjazmem. Dlatego dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem, z którego powstaje chleb równie pyszny, co jego tradycyjne odpowiedniki, a jednak bezglutenowy.
Takich przepisów przygotowałam zresztą później więcej, dlatego możecie też sprawdzić, jak przygotować chleb bezglutenowy ze szpinakiem i twarogiem, chleb bezglutenowy ze śliwką czy chleb z mąki gryczanej.
Tajemnice idealnego chleba bezglutenowego
Pieczenie chleba bezglutenowego w zasadzie nie różni się aż tak bardzo od takiego z tradycyjnych składników. Cały sekret tkwi w doborze mąk i proporcjach, by gotowy produkt wyszedł elastyczny i smaczny. Chleb bez glutenu często kojarzy się z konsystencją, która pozostawia wiele do życzenia. Jednak dzięki kilku trikom można uzyskać wspaniałą, sprężystą strukturę oraz chrupiącą skórkę, której nie powstydziłby się żaden tradycyjny bochenek.
Chleb bezglutenowy – alternatywa dla każdego
Taki chleb to konieczność dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu. Ale to także doskonały wybór dla tych, którzy chcą urozmaicić swoją dietę lub poszukują alternatywy dla tradycyjnego pieczywa. Eksperymentowałam z różnymi rodzajami mąk bezglutenowych, od gryczanej po kokosową. Doprowadziło mnie do miejsca, w którym wiem już, że przygotowanie smacznego pieczywa bez glutenu jest możliwe. Sprawdźcie sami, czy przypadnie Wam ono do gustu. Przepis, który znajdziecie niżej, jest naprawdę prosty.
Wymieńmy się doświadczeniami
Jedną z rzeczy, które uwielbiam w pieczeniu chleba, jest możliwość dzielenia się własnymi odkryciami. Mam nadzieję, że Wy też podzielicie się swoimi! Macie jakieś doświadczenia z chlebem bezglutenowym? Z jakiej mąki, czy mieszanki mąk, wychodzi Wam najlepiej? Czy istnieje przepis, który zmienił Wasze podejście do bezglutenowego pieczenia?
Zachęcam Was do dzielenia się w komentarzach swoimi historiami, sukcesami a nawet kuchennymi wpadkami!
Z przepisów na pieczywo bezglutenowe mogę polecić jeszcze ten chleb na zakwasie ryżowym lub szybkie bezglutenowe podpłomyki, również w takiej wersji. A dla zaangażowanych domowych piekarzy i piekarek mam przepis na bezglutenowy zakwas na bazie mąki gryczanej, czyli zakwas gryczany.