Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

Mamy różnych czytelników serwisu Smakowitychleb.pl

Niektórzy z Was chętnie do nas piszą miale lub komentują wpisy. Kiedy dowiadujemy się o tym, że nasze przepisy są testowane i się udają jesteśmy bardzo zadowolone. Bez takich wieści trudno by nam było zamieszczać przepisy regularnie, a wiedza o tym, że ktoś z nich korzysta wpływa na nas motywująco.

Pojawiają się też różnego rodzaju pytania i prośby. Staramy się być za każdym razem pomocne, a wiele spraw musimy odłożyć „na potem”, by w końcu mogły się one doczekać realizacji.

Tak było w przypadku np. przepisów na chleby Dukana (przepis tu i tu), które stworzyłam metodą prób i błędów, specjalnie z myślą o czytelnikach na tej diecie. Tym razem postanowiłam spełnić prośbę Pani Janiny, której synowie są na diecie bezglutenowej.

Zdaję sobie z tego sprawę, że musi to być bardzo kłopotliwe, aby zastąpić tradycyjny chleb osobom będącym na takiej diecie.

Jak to się mówi „Nie ma rzeczy niemożliwych”, a w tym przypadku jest to akurat prawdą. Całe szczęście, że mąkę można uzyskać nie tylko ze zbóż (jak np. pszenicy i żyta), które są zabronione w diecie bezglutenowej.

Dlatego do opracowania przepisu na chleb z myslą o takich osobach użyłam mąki ryżowej, ziemniaczanej i odrobiny mąki gryczanej. Wiem też, że w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością można dostać specjalne mieszanki mąk bezglutenowych. Swoją mieszankę stworzyłam z mąk, które miałam w kuchennej szafce, a pamiętam, że kupiłam je w markecie.

W przepisie ilość mąki ryżowej i ziemniaczanej można ze sobą zamienić, równie dobrze można też zrezygnować z mąki gryczanej i zastąpić ją np. mąką kukurydzianą. Ważne jest to, aby trzymać się proporcji między mąkami, a letnim mlekiem, bo te dwa najważniejsze składniki, które wpływają na konsystencję ciasta.

Chleb wyszedł z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Smakował mi, więc sądzę, że to może być naprawdę dobra alternatywa dla tradycyjnego pszennego, czy żytniego chleba.

chleb bezglutenowy

4.9 z 8 ocen

Chleb bezglutenowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 

 

Składniki
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 300 ml letniego mleka
  • jajko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Instrukcja
  1. W garnuszku gotujemy mleko, aby było letnie.
  2. Mąki łączymy ze sobą. Dodajemy drożdże, cukier i sól.
  3. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy mleko, cały czas wyrabiając ciasto łyżką lub miskerem.
  4. Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej mieszamy.
  5. Po kilku minutach przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią.
  6. Misę stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  7. Następnie wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem (u mnie okrągła, ale może być keksówka).
  8. Zwilżamy wodą dłonie i wygładzamy powierzchnię ciasta.
  9. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jeszcze 45 minut.
  10. Chleb pieczemy z 190 stopniach przez 35-45 minut. Chleb będzie gotowy w momencie, aż skórka się zarumieni, a po wbiciu w ciasto wykałaczki, będzie ona sucha.
  11. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy przez podaniem.

Newsletter

Zostaw swój adres e-mail - bezpłatnie powiadomimy Cię o nowych, chlebowych postach!

110 Odpowiedzi na “Chleb bezglutenowy”

  1. Pola
    Październik 11, 2012 godz. 01:30 #

    Chleb zrobiony, po 20 min doszczetnie zjedzony przez wszystkich wspolokatorow! Super przepis! Zamiast kilku mak, uzylam mieszanki bezglutenowej i wyszedl chrupiacy i puszysty. Dzieki dziewczyny !

    • Październik 12, 2012 godz. 14:14 #

      Cieszę się, pozdrawiam :)

  2. Donata
    Listopad 14, 2012 godz. 14:20 #

    W piątek będę sprawdzać ,bo mam klientkę ,której syn okazał się być chorym na celiakię i jeśli zasmakują bułeczki – bo to mam zamiar zrobić korzystając z tego przepisu, to ona kupi Thermomix ! Dam znać jak poszło !
    Donata

    • Listopad 14, 2012 godz. 21:21 #

      Super! Czekam w takim razie na wiadomość.
      Pozdrawiam serdecznie.

  3. Grażka
    Listopad 30, 2012 godz. 19:26 #

    świetny przepis!! zamiast mąki gryczanej dałam mąkę kukurydzianą. pozmieniałam też wartości mąki i 150g dałam mąki ziemniaczanej, 100g mąki kukurydzianej, a 70g mąki ryżowej.
    wyszło przepysznie :D no i w końcu smakuje w miare podobnie do normalnego chleba :D
    mąż (ma problem z glutenem) będzie na pewno zadowolony!! :)
    jak już zjemy to spróbuje z mąką gryczaną zamiast ryżowej :) trzeba urozmaicać, a co! ;)
    pozdrawiam i dziękuję ;)

    • Grudzień 1, 2012 godz. 15:04 #

      Bardzo się cieszę, że przepis się podoba.
      Dobry pomysł z eksperymentowaniem z mąkami. Dzięki smak się nie znudzi :)
      Pozdrawiam serdecznie.

  4. Agnieszka
    Luty 9, 2013 godz. 18:02 #

    Super przepis, ale mam pytanie do osób, któe go wypróbowały – czy którejś z was udało się zrobić smaczny chleb bezglutenowy, który NIE ZAWIERA MLEKA?? Od niedawna wiem, że musze obu tych rzeczy unikać i nie powiem, jest to duży problem na początku przygody z problemami zbożowo-mlecznymi;) Szukam czegoś co można zjeść powiedzmy ze smakiem, bo wafle ryżowe potrafią wyjść bokiem:(

    Z góry dzięki za odpowiedzi:)

  5. Basia
    Luty 11, 2013 godz. 12:58 #

    Jestem uczulona na gluten, mleko i jaja. Jak upiec chleb bez jaja i mleka? Z góry dziękuję za pomoc, bo ufam , że jest jakiś sposób!

    • Luty 12, 2013 godz. 09:59 #

      Witam.
      Postaram się przygotować taki przepis z myślą o Pani i innych osobach z takim problemem.
      Pozdrawiam serdecznie.

  6. ela
    Luty 13, 2013 godz. 07:21 #

    Rewelacyjny przepis. Zamiast mleka dałam mleko ryżowe, a zamiast jajka – trochę kleiku ryżowego. Jem 3 dzień i nie kruszy się. Trochę tylko wysechł i ma formę sucharków .

    • Luty 13, 2013 godz. 10:13 #

      Bardzo się cieszę, że przepis jest udany, a chleb trzyma się kilka dni.
      Pomysł na wprowadzenie mleka ryżowego i kleiku ryżowego jest świetny.

  7. Kaya
    Luty 13, 2013 godz. 20:33 #

    Mam pytanie. Czy ktos probowal zamiast drozdzy uzyc sody?.
    Troche by to uproscilo sprawe..
    Pozdro.

    • Luty 14, 2013 godz. 00:36 #

      W takim przypadku wyjdzie zupełnie inny chleb, który nie będzie musiał już wyrastać.
      Szczerze mówiąc nie wiem co by z tego było przy takich proporcjach. Stworzyłabym raczej nowy przepis. Postaram się za jakiś czas przygotować.
      Pozdrawiam.

    • anna
      Lipiec 19, 2013 godz. 08:26 #

      z sodą wychodzi paskudny w smaku :( próbowałam i nadawał się tylko do wyrzucenia…

  8. ela
    Luty 19, 2013 godz. 06:55 #

    Tosiu . Zajmij się bezglutkami. Nam brakuje fajnego chrupiącego chleba, bułeczki, bagietek i chałek. Tylko takich, gdzie w składzie nie ma gotowych mieszanek z chemią. Masz do tego talent. Będziesz obdarzona dozgodną wdzięcznością dużej grupy bezglutków.
    Z góry dziękujemy i z niecierpliwością czekamy

    • Luty 19, 2013 godz. 09:00 #

      Na przyszły tydzień miałam plan przygotować bułeczki sojowe. Będę starała się uzupełniać bazę przepisów bezglutenowych.
      Proszę jeszcze chwilę poczekać :)
      Pozdrawiam.

  9. Grzegorz
    Luty 21, 2013 godz. 08:45 #

    Witam serdecznie. Przypadkowo trafiłem na te stronkę i pełen podziwu jestem dla Ciebie Tosiu. Mam malutkie pytanko jeśli chodzi o wypiek chleba bezglutenowego. Jestem facetem i nie za bardzo kucharzyć potrafię ale ze względu na celiakię muszę zacząć. Widziałem u kolegi wypiekacz do chleba, czy taki bezglutenowy chlebek można też w takim cudeńku zrobić ? Chciałbym kupić taki wypiekacz ale nie wiem czy można w takim piec też bezglutenowy chlebek. Wiesz może coś na ten temat ? Pozdrawiam serdecznie !

    • Luty 21, 2013 godz. 09:12 #

      Witam serdecznie.
      Dziękuję za miłe słowa.
      Przechodzę do odpowiedzi na pytanie. Wypiek chleba jest możliwy w automacie do pieczenia. Nawet według tego przepisu, tylko trzeba by zwiększyć proporcje składników i umieszczać je w odpowiedniej kolejności w formie maszyny (inaczej się dobrze nie wymieszają). Jeśli będzie taka potrzeba, to chętnie służę pomocą i napiszę jak to zrobić.
      Pozdrawiam.

      • Agnieszka
        Maj 3, 2013 godz. 19:49 #

        Witam Cię Tosiu.
        Bardzo Cię proszę podaj mi co pokolei wkładać do automatu żeby upiekł się ten pyszny chlebek o ktorym tu piszecie. Synek jest na diecie bezglutenowej i nie ukrywam że bardzo się ucieszy z nowego chleba.
        Z góry dziękuję i pozdrawiam
        Agnieszka

        • Maj 4, 2013 godz. 09:51 #

          Dzień dobry.
          Kolejność umieszczania składników podawałam już wyżej w komentarzach, więc pozwolę sobie skopiować tekst:
          „Składniki w automacie umieszczamy według takiej kolejności: woda, oliwa/olej/roztopione masło, sól, cukier, mąka, suszone drożdże.
          W przypadku tego przepisu: mleko, jajko, sól, cukier, mąki, suszone drożdże.
          Można powiększyć proporcje dwukrotnie. Wybór nastawienia programu zależy od automatu.”
          Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)
          Tosia.

      • Ewa
        Marzec 27, 2014 godz. 12:23 #

        Prosze o podanie ilości składników do wypieku w automacie. Czy używać programu do bezglutenowych chlebów?

        • Marzec 30, 2014 godz. 11:46 #

          Pod wpisem jest już taki komentarz:
          „Składniki w automacie umieszczamy według takiej kolejności: woda, oliwa/olej/roztopione masło, sól, cukier, mąka, suszone drożdże.
          W przypadku tego przepisu: mleko, jajko, sól, cukier, mąki, suszone drożdże.
          Można powiększyć proporcje dwukrotnie. Wybór nastawienia programu zależy od automatu.”
          Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

  10. Małgorzata
    Luty 23, 2013 godz. 18:25 #

    chleb super,Użyłam mieszanki do wypieku chleba i dodałam bazylię

  11. ela
    Marzec 9, 2013 godz. 13:48 #

    Czekam na bułeczki sojowe i pozdrawiam

  12. Aneta
    Marzec 21, 2013 godz. 17:17 #

    Chciałam zapytać, jaką konsystencję powinno mieć ciasto po wyrobieniu?

    • Marzec 21, 2013 godz. 17:23 #

      Ciasto po wyrobieniu powinno być raczej dosyć gęste, trochę jak na placki lub podobne do konsystencji serka twarogowego.

  13. Aneta
    Marzec 21, 2013 godz. 19:38 #

    Dziękuję bardzo za odpowiedź, jutro zabieram sie do pieczenia:))

  14. Aneta
    Marzec 21, 2013 godz. 19:39 #

    Dziękuję za odpowiedź:))

  15. Nina
    Marzec 25, 2013 godz. 08:42 #

    Witaj Tosiu,
    Jesteś błogosławieństwem dla mojego wnuczka bezglutenowca.
    Dzięki za przepis na chleb, zaraz go wypróbuję.
    Gotowe chleby w sklepach nie są zbyt smaczne.
    Jedno pytanie, użyć drożdży suchych, czy rozrobić tradycyjnie?
    Pozdrawiam serdecznie

    • Marzec 25, 2013 godz. 09:05 #

      Dzień dobry.
      Rzeczywiście, trudno o smaczne chleby w sklepach, szczególnie bezglutenowe.
      Jeśli chodzi o drożdże, to mogą być świeże. Nie ma znaczącej różnicy w smaku, czy w cieście. Według mnie suszone drożdże instant są przyjemniejsze w użyciu i łatwiej się je przechowuje.
      W przypadku wykorzystania świeżych, należy dać ich dwukrotnie więcej (w tym przypadku 10 g). Wcześniej przygotować z nich rozczyn, rozcierając z cukrem i zalewając letnim mlekiem, tak aby przykryło drożdże.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia.

  16. Jacek
    Kwiecień 5, 2013 godz. 22:48 #

    Pani Tosiu, napisała Pani, że pomoże napisać kolejność wkładania składników potrzebnych do wypieku chleba bezglutenowego do wypiekacza chleba. Kupiłem takowy i teraz latam po internecie szukając przepisu na chleb, bo kupny jest strasznie drogi:-( Jeżeli jest to możliwe proszę Panią o pomoc (maszyna mimo, że może piec 1,5 kg, to w instrukcji piszą, że chleba bezglutenowego można zrobić tylko 1 kg). Serdecznie pozdrawiam i dziękuję – Jacek.

    • Kwiecień 6, 2013 godz. 09:47 #

      Nie ma problemu, już piszę co i jak.
      Składniki w automacie umieszczamy według takiej kolejności: woda, oliwa/olej/roztopione masło, sól, cukier, mąka, suszone drożdże.
      W przypadku tego przepisu: mleko, jajko, sól, cukier, mąki, suszone drożdże.
      Może Pan powiększyć proporcje dwukrotnie. Wybór nastawienia programu zależy od automatu.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia!

      • Jacek
        Kwiecień 9, 2013 godz. 10:39 #

        Pani Tosiu, serdecznie dziękuję za pomoc, dla mnie to zupełnie nowy temat, bo okazało się, że syn ma chorobę Duhringa. Kupno mąki urosło do problemu, gdyż każda jest do czegoś innego. Znalazłem w sklepie Marks&Spencer mąkę bezglutenową, ale nie wiem, czy nadaje się do wypieku chleba. Jeżeli nie sprawi Pani kłopot, by czasem zamieścić jakiś przepis, to byłbym bardzo zobowiązany. Jeżeli zawracam głowę na forum publicum, to proszę napisać, bo trochę się krępuję. Jeszcze raz dziękuję i ciepło pozdrawiam – Jacek.

        • Kwiecień 9, 2013 godz. 14:40 #

          Nie ma problemu. W miarę możliwości będę zamieszczała od czasu do czasu nowe przepisy na pieczywo bezglutenowe.
          Na blogu oprócz tego wpisu, znajduje się też przepis na bułeczki bezglutenowe z mlekiem sojowym: http://smakowitychleb.pl/buleczki-bezglutenowe-z-mlekiem-sojowym/
          Jeśli chodzi o mieszankę mąki bezglutenowej, trudno mi powiedzieć, jeśli nie widzę składu, ale wydaje mi się, że powinna być ok. Ja w przepisie po prostu zmieszałam kilka rodzajów mąki, tworząc taką mieszankę samodzielnie. Wszystkie mąki kupiłam w markecie.
          Pozdrawiam.

          • Jacek
            Kwiecień 13, 2013 godz. 23:42 #

            Pani Tosiu, zamówiłem wagę przez internet, by odmierzać Pani przepisy:-) Na początku tygodnia ruszę z wypiekami:-) Za wszystko dziękuję i pozwolę sobie niebawem podzielić się wynikami moich kulinarnych eksperymentów:-) Ciepło pozdrawiam – Jacek

          • Kwiecień 15, 2013 godz. 11:37 #

            Czekam w takim razie na wyniki eksperymentów :) W razie problemów z bezglutenowymi chlebami z automatu, postaram się przygotować przepis, ale być może uda się upiec z tych proporcji.
            Pozdrawiam.

  17. WIOLA
    Kwiecień 16, 2013 godz. 08:04 #

    Witam serdecznie,jestem mamą dwóch chłopców u których stwierdzono niedawno celiakię ,pieczemy chleb z podanych przez Panią składników ale mam jeden problem ,chlebek strasznie mi się kruszy,jeśli jest to możliwe to proszę o radę co mam zrobić aby się nie kruszył .bardzo mi zależy gdyż piekę go codziennie.pozdrawaiam

    • Kwiecień 16, 2013 godz. 09:58 #

      Dzień dobry.
      Mąki bezglutenowe, użyte w tym przepisie mają niestety to do siebie, że wchłaniają bardziej wodę niż mąka pszenna. W efekcie chleby wychodzą mniej puszyste, a bardziej zbite i mogą się kruszyć. Aby temu zapobiec, można spróbować dodać do ciasta odrobinę więcej płynu (ok. 50 ml) i zobaczyć, czy to pomoże.
      Więcej o problemach z wypiekami chleba znajdzie Pani tutaj: http://smakowitychleb.pl/dlaczego-moj-chleb-sie-nie-udal-czesc-1/
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków, które będą smakowały chłopcom.

  18. weronika
    Kwiecień 18, 2013 godz. 18:27 #

    mam pytanie: jaka średnice miała foremka (tortownica)?

    • Kwiecień 19, 2013 godz. 09:06 #

      Średnica formy wynosiła zaledwie 18 cm.

  19. Katarzyna
    Kwiecień 20, 2013 godz. 12:46 #

    Witam spodobała mi sę prostota przepisu jednak nie mogę korzystac z mleka ani jajek o soji czy jakimkolwiek nabiale to już nie wspomnę. Czy można zastapic mleko wodą, czy wpłynie to na jakość chleba? i co można dodać zamiast jajka?? Mój synek ma alergię, więc chciałam mu przygotować coś co moze jesć Pozdrawiam .

    • Kwiecień 20, 2013 godz. 14:07 #

      Dzień dobry.
      Zamiast mleka można oczywiście dać wodę, może zmienić się przy tym trochę smak chleba.
      Wiem, że w przepisach wegańskich, jajka zamienia się na zmiksowane tofu, puree z ziemniaków, mus jabłkowy lub bananowy. Sama jednak nie próbowałam tej metody, więc nie ręczę za sukces.
      Pozdrawiam.

  20. Jacek
    Kwiecień 21, 2013 godz. 19:33 #

    Pani Tosiu, zrobiłem chlebek wedle Pani przepisu, a drugi zrobiłem mnożąc składniki razy dwa:-) Chleb ważył 1,3 kg, a w instrukcji wypiekacza napisali, że chleb bezglutenowy nie powinien przekraczać 1 kg. Mam nadzieję, że jej nie zepsuję piekąc nieco większy:-)
    Mam jeszcze prośbę, czy zna Pani inne przepisy na bezglutenowe chlebki? Czy można dodać np. rodzynki, orzechy, bakalie, płatki? Słyszałem, że dodać można biały ser:-) Za dotychczasową pomoc ślę uściski, a proszę o jeszcze:-) Jacek.

    • Kwiecień 22, 2013 godz. 16:24 #

      To dobra wiadomość, że chlebki się udały :) Jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju dodatki do chlebów bezglutenowych w postaci bakalii, czy ziół, to jest to możliwe. Właściwie za każdym razem może Pan do tego samego chleba dodać inne dodatki, oczywiście pod warunkiem, że są wskazane w diecie bezglutenowej.
      Za jakiś czas przygotuję nowy przepis na chleb bezglutenowy. Proszę śledzić blog :)
      Pozdrawiam.

      • Jacek
        Kwiecień 22, 2013 godz. 17:16 #

        W takim razie czekam cierpliwie:-) Chyba do tego przepisu pasują również pestki ze słonecznika:-) Odpozdrawiam:-)

        • Kwiecień 22, 2013 godz. 20:18 #

          Tak, pestki słonecznika bardzo pasują.

  21. weronika
    Kwiecień 25, 2013 godz. 10:09 #

    Wczoraj zrobiłam – rewelacja! Chleb bezglutenowy ze sklepu jest okropny w porównaniu do tego cuda.
    Pomnozylam skladniki x 1,5 i zrobiłam w keksowce 30×12 cm. Wyrósł na 6cm czyli optymalnie :) nie kruszy sie, jest idealny!
    Ciekawa jestem czy mozna mleko zastąpić mlekiem sojowym?

  22. ania
    Maj 3, 2013 godz. 13:03 #

    czy jest szansa że chlebek wyjdzie jeśli zamiast mleka dam wodę i samo żółtko bez białka?

    • Maj 3, 2013 godz. 19:26 #

      Tak, powinien się udać, chociaż wyjdzie inny w smaku. Powodzenia :)

  23. ania
    Maj 3, 2013 godz. 20:30 #

    Zrobiłam chlebek, bo już mnie strasznie korciło żeby spróbować. Wyszedł marniutki :( Słabo wyrósł i nie jest tak ładny jak na zdjęciu :( Chleb piekłam w maszynie na programie bezglutenowym. Może to ten brak białka?

    • Maj 4, 2013 godz. 09:48 #

      Chleb bezglutenowy ma to do siebie, że za bardzo nie wyrasta. W przeciwieństwie np. do chleba pszennego, ponieważ mąką pszenna zawiera sporo glutenu.
      Być może to dlatego, że był po prostu pieczony w automacie lub z powodu modyfikacji przepisu. Ale wyszedł mimo wszystko jadalny? :)
      Powodzenia przy kolejnych wypiekach.

  24. Aneta
    Maj 12, 2013 godz. 00:39 #

    Kochani wszyscy, czytając te entuzjastyczne wpisy lżej robi mi się na sercu.trójka z czteroosobowej rodziny ma alergię ,wszyscy na gluten,dwoje na białko krowie, na białko kurze
    jedno na kukurydzę, ryż soję,fruktozę, o reszcie nie wspomnę
    czy da się z tego wyczarować jakiś chleb? najtrudniej ma 3-letnia córka, najwięcej uczulających produktów pozdrawiam i dziękuję

    • Maj 13, 2013 godz. 09:29 #

      Ma Pani bardzo trudną sytuację, ale na pewno da się coś wyczarować dla dzieci. Czy chleb gryczany wchodzi w grę?
      W drugiej połowie miesiąca na blogu pojawi się przepis na „chlebek życia” bez mąki, a jedynie z ziarnami i płatkami. Wiem jednak, że nie wszyscy mogą jeść płatki owsiane, w takiej sytuacji zastępuje je się płatkami ryżowymi, ale w tym wypadku to również odpada.
      Proszę śledzić przepisy i dać mi znać, czy mąka gryczana i płatki owsiane wchodzą w grę. Pozdrawiam.

  25. Dagmara
    Maj 16, 2013 godz. 21:47 #

    Czy ze świeżych drożdży należy zrobić rozczyn? Ile drożdży wtedy potrzeba ?

    • Maj 16, 2013 godz. 23:04 #

      Wykorzystałam tutaj drożdże suszone, ale mogą to być oczywiście także drożdże świeże ok. 10 g. Wystarczy je pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, zalać 50 ml letniego mleka (odjąć tę ilość już z przepisu). Składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut, a następnie rozczyn dodajemy do pozostałych składników według przepisu.

  26. Ania
    Maj 21, 2013 godz. 23:51 #

    Witam Pani Tosiu,
    Bardzo zainteresowal mnie Pani przepis, ale niestety oprocz nietolerancji glutenu, nie moge spozywac rowniez mleka, jajek i drozdzy :( o ile z mlekiem i jajkiem nie byloby problemu, bo pojawilo sie kilka komentarzy jak zastapic te skladniki, o tyle nie zauwazylam, zeby ktos pytal o drozdze. Ma Pani jakis pomysl na zastapienie drozdzy w tym przepisie? Bede wdzieczna za pomoc.
    Pozdrawiam

    • Maj 22, 2013 godz. 07:46 #

      Dzień dobry.
      Pani przypadek jest dosyć trudny, bo pozostaje mało opcji wypieku chleba, ale na pewno da się to zrobić!
      W przypadku tego przepisu zastąpienie drożdży jest praktycznie niemożliwe, dodanie proszku do pieczenia całkowicie zmieniłby przepis i wypiek. Ale może się Pani zainteresować tematem zakwasu ryżowego http://smakowitychleb.pl/zakwas-ryzowy/
      Jeszcze w tym miesiącu pojawi się na blogu przepis bez zakwasu i drożdży, za to z nasionami baby płesznik. Więcej szczegółów wkrótce!
      Pozdrawiam.

  27. Monika
    Maj 25, 2013 godz. 18:04 #

    Witam Pani Tosiu
    właśnie upiekłam chlebek wg Pani wskazówek. Mojej córci (3 latka) tak zasmakował, że nie mogła się doczekać aż do końca wystygnie i zjadła kanapkę z samym masełkiem (w końcu zjadła pieczywo).
    Bardzo dziękuję za ten przepis.

    Pozdrawiam i proszę o więcej.

    • Maj 27, 2013 godz. 10:06 #

      Dzień dobry.
      Bardzo się cieszę, że chlebek posmakował córce. Postaram się wkrótce przygotować nowy przepis na chleb bezglutenowy.
      Pozdrawiam.

  28. Jacek
    Czerwiec 4, 2013 godz. 23:57 #

    Witam Pani Tosiu, czy jakiś nowy przepis na chlebek przyszedł Pani do głowy? Może głupie pytanie, ale czy można wykorzystać ten chlebek ścierając go na tarce, by spanierować kotlety schabowe? Ciepło pozdrawiam – Jacek.

  29. Ela
    Sierpień 29, 2013 godz. 00:03 #

    Pani Tosiu, jestem zachwycona przepisem. Po wielu trudach w końcu natrafiłam na Pani genialny przepis. Dzisiaj spróbowałam swojego wypieku wg Pani przepisu i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że chleb bezglutenowy może mieć smak, dobry zapach, ładny kolor :)
    Chciałam dodać, że od siebie dorzuciłam jeszcze trochę mąki amarantusowej i gumy ksantanowej, żeby chlebek był bardziej pulchny. Jest na prawdę mięciutki. Ciekawe, czy będzie się kruszył, ale z oceną muszę poczekać do jutra!

    pozdrawiam, Ela

    • Sierpień 29, 2013 godz. 07:56 #

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu. Mam nadzieję, że dziś chleb nie będzie się kruszył i spełni Pani oczekiwania :)
      Pozdrawiam.

  30. Agnieszka
    Wrzesień 16, 2013 godz. 21:12 #

    Pani Tosiu,

    czy temperatura pieczenia, jaką Pani podaje, jest z termoobiegiem ?

    Dziękuję za ciekawy przepis i pozdrawiam

    Agnieszka

    • Wrzesień 16, 2013 godz. 22:26 #

      Pani Agnieszko.
      Temperatura pieczenia jest bez termoobiegu, gdyby było inaczej to podałabym taką informację. Chleb piekłam w trybie góra-dół.
      Mam nadzieję, że wypiek będzie smakował.
      Pozdrawiam serdecznie!

  31. Gosia
    Październik 7, 2013 godz. 12:25 #

    Witam Pani Tosiu,

    zastanawiam się co robię źle…ciasto za bardzo płynne, potem nie wyrasta, a po upieczeniu zakalec… Biedy mój mąż, który z konieczności choroby musi te moje wypieki kosztować. Przeczytałam Pani poradnik – co mogłoby pójść nie tak…, ale naprawdę wszystko robiłam wg przepisu. Patrząc po ilości udanych wypieków zaczęłam podejrzewać, że może moja waga lub miarka płynów mają jakiś defekt:) Ale dotychczas odmierzały wszystko ok:) Pozdrawiam!

    • Październik 8, 2013 godz. 09:39 #

      Witam serdecznie.
      A jakie mąki Pani wybrała? Bo nie musi to być koniecznie mąka ryżowa, ziemniaczana i gryczana. Ważne, aby były bezglutenowe i stanowiły ok. 320-350 g. Ciasto nie powinno być płynne, powiedziałabym, że raczej jak gęsta śmietana, albo nawet zbite ciasto (proszę zwrócić uwagę na zdjęcia). Proponuję Pani spróbować raz jeszcze, ale zamiast trzymać się gramatury, kontrolować konsystencję ciasta intuicyjnie, dodając np. mniej mleka.
      Tym, że ciasto nie wyrasta proszę się nie przejmować, chleby bezglutenowe nie rosną tak spektakularnie jak np. pszenne.
      Polecam też ten przepis http://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty-chleb-bezglutenowy/ , może sprawdzi się bardziej w Pani kuchni :)
      Pozdrawiam.

  32. dziadek
    Październik 14, 2013 godz. 09:22 #

    Tosiu POMOCY !!!

    Przez pół roku piekłem w automacie chleb pszenny ,przen-żytni i bułki drożdżowe wychodziły mi super.
    Teraz nastał czas na pieczenia bezglutenowego i tu PORAŻKA nie potrafie upiec chleb w y r o ś n i ę t y albo wychodzi zakalec albo zbity niewyrośnięty w smaku nawet dobry.
    Próbowałem różne receptury i składniki bez efektu.
    Maszyna ma ‚pieczenie bezglutenowe’
    działa tak:
    czas pieczenia 2.50 start – miesza nie podgrzewa
    2.40 stop lekko podgrzewa do T-35 st.C
    2.35 znowu miesza i utrzymuje T- w zakresie 35-45 st.C
    2.25 koniec mieszania
    2.25 – 1.10 wyrastanie T- w zakresie 35-45 st.C
    1.10 zaczyna pieczenie T ~~ 120 st.C jak inne automaty

    Ostatni przepis:
    100 g maka gryczana
    200g mąka kukurydziana
    100g mąka ryżowa
    35g drożdży świeże
    10g proszek do pieczenia bezglut.
    1 mŁ cukru
    1 mŁ soli
    2 DŁ oleju

    Mąki mieszam ze soba ręcznie
    drożdze + troszeczkę maki i wody + cukier mieszam i zostawiam w cieple na ok. 5-10 min wlewam do foremki [na dwa mieszadła] i dodaję letnią wodę + mieszankę mąk – konsystencja jak np. budyń

    Kombinowałem z ilością 20g drożdży i 50g drożdży także bez proszku do pieczenia.
    Zmieniałem też skład mieszanki maki np.
    150g gryczanej
    150g kukurydziana
    100g ryżowa
    50g z aramantusa
    50g ziemiaczana

    Próbowałem też opuścić pierwszą fazę mieszania – rozpoczynałem od czasu 2.35 – wszystko na nic

    • Październik 14, 2013 godz. 10:58 #

      Witam serdecznie.
      Ta różnica w pieczeniu wynika z faktu, że wypieki bezglutenowe nie rosną tak jak te na mące pszennej. Wychodzą bardziej zbite, na pewno nie tak spektakularne jak klasyczne pieczywo.
      Nie chciałabym ingerować w nie mój przepis, który został tu podany. Nigdy nie piekłam na proszku do pieczenia bezglutenowego, ale w przypadku użyciu drożdży uważam, że nie będzie już potrzebny.
      Do automatu nie trzeba wlewać letniego płynu tak jak przy normalnych wypiekach, bowiem maszyna sama podgrzewa formę stwarzając dla ciasta odpowiednią temperaturę.
      Z mojej strony mogę polecić dwa moje przepisy, które co prawda są przeznaczone do piekarnika, ale wiem, że czytelnicy próbowali ich również w automacie. Zarówno ten przepis pod którym piszemy, jak i ten: http://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty-chleb-bezglutenowy/
      Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam i życzę powodzenia przy dalszych wypiekach.

  33. Klementyna
    Październik 20, 2013 godz. 07:37 #

    wymieszałam składniki z Pani przepisu i wyszło mi ciasto konsystencji rzadkiej śmietany, wszystkie składniki odmierzałam na wadze, więc nie wiem czemu takie rzadkie wyszło, będę musiała chyba dosypać jakieś mąki

    • Październik 21, 2013 godz. 12:16 #

      Czy użyła Pani dokładnie takiej samej mieszanki mąk jak w przepisie? W wypiekach bezglutenowych można łączyć ze sobą różne gatunki mąk. Zdarza się jednak tak, że proporcje mogą się zaburzyć, wtedy należy słuchać swojej intuicji i dodać np. trochę więcej mąki, aby konsystencja ciasta była odpowiednia.
      Powodzenia!

  34. Jacek
    Październik 21, 2013 godz. 00:17 #

    Witam Pani Tosiu, długo się nie odzywałem, ale tak życie szybko płynie:-) Przepraszam, może coś przeoczyłem, ale obiecała Pani w maju nowy przepis na chlebek bezglutenowy.. Jeżeli coś nowego wpadło Pani w ręce, czekam niecierpliwie i serdecznie pozdrawiam – Jacek.

  35. Jacek
    Październik 21, 2013 godz. 00:29 #

    Pani Tosiu, zobaczyłem nowy przepis z mąką orzechową, ale ostatnio podała Pani kolejność umieszczania składników w maszynie do wypieku chleba. Przepraszam, że marudzę, ale wiem, że to ważne. Jeszcze raz dziękuję za pomoc – Jacek.

  36. Jacek
    Październik 22, 2013 godz. 01:46 #

    Pani Tosiu – bardzo dziękuję:-) Nie zwróciłem uwagi na dyskusję pod spodem. Pozdrawiam.

  37. wege Danka
    Listopad 26, 2013 godz. 17:26 #

    Serdecznie dziękuję za przepisy na chlebki dla bezglutenowców. Wprost ratuje nam Pani życie. Cieszę się, że trafiłam na Pani blog

  38. Emil
    Grudzień 9, 2013 godz. 18:53 #

    Mój wnuczek jest bezglutenowcem, więc jest przymus pieczenia chleba.Dla tych, co nie chcą lub nie mogą używać drożdży, polecam chleb bezglutenowy na zakwasie. Jest bardzo dobry i moja żonka sobie go chwali. Oto przepis:

    ok 3,5 łyżki stołowej (1/2 szklanki) mąki (ryżowej, gryczanej z niepalonej gryki, 1 – 2 łyżki soku jabłko-
    wego lub soku z cytryny, woda1/2 szklanki – obowiązkowo gazowana i dużo ciepła ok 30 stopni. Wymieszać i pozostawić pod przykryciem. Może być słoik (nie zakręcony). Mieszać co 12godzin. Co dobę natomiast dolewam 1/2 szklanki wody gazowanej i dosypuję 1/2 szklanki mąki. Tak przez 5 dni. Równolegle w ten sam sposób robię zakwas z mąki ryżowej. Do pieczenia chleba używam pół na pół zakwasu gryczanego i zakwasu ryżowego.

    Teraz chleb.
    Do miski wsypuję 2 szklanki mąki gryczanej i 2 szklanki mąki ryżowej. Dodaję 1 łyżkę cukru, 2 łyżeczki soli. Wlewam ok. 2/3 szklanki zakwasu gryczanego i tyle samo ryżowego oraz szklankę papki z siemienia lnianego ( 2 łyżki siemienia lnianego mielonego zalewam 1 szklanką wrzącej wody i zostawiam do wystygnięcia, po czym miksuję blenderem)oraz 3 łyżki oleju i mieszam dodając wg. potrzeby wodę gazowaną. Ciasto nie jest zbyt gęste – daje się wlać do małej keksówki.Wlewam do połowy wysokości, może 1 cm. więcej. Zostawiam do wyrośnięcia nawet na całą noc, jeżeli ciasto wyrabiam wieczorem. Ważne, by między ostatnim dokarmianiem zakwasu, a wyrabianiem ciasta minęło 12 godzin. Wtedy „głodny” zakwas lepiej rośnie, co powoduje wzrost naszego chlebka. Jak chleb podwoi swoją objętość, to wstawiam do piekarnika, podpalam gaz i piekę w temperaturze 180 – 200 stopni C. ok 50 minut. To trzeba wypraktykować indywidualnie w zależności od piekarnika, konsystencji ciasta chlebowego, a nawet od właściwości użytej mąki. Sprawdzam patyczkem, czy jest upieczony. Chlebek po wyjęciu trzeba wyjąć z formy na kratkę, że odpoczął i nie był zbyt wilgotny.
    Uwaga! Można do chleba dodać 2 – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (wg. upodobań), to zapobiega opadaniu chlebka.

    Uwaga bezglutenowcy !
    Używana mąka musi pochodzić z pewnego źródła. Najlepiej samemu ją zemleć. Nie może też znaleźć się w pobliżu mąk glutenowych, bo chlebek może zawierać wówczas śladowe ilości glutenu.

    Smacznego

    • Grudzień 9, 2013 godz. 19:12 #

      Dziękujemy za przepis. Na pewno znajdą się zainteresowani tematem, a Pana przepis przyda się wielu osobom.
      Pozdrawiam.

  39. Agnieszka
    Styczeń 14, 2014 godz. 11:43 #

    Czy w przepisie chodzi o drożdże suszone? Ile dać w takim razie świeżych?

    • Styczeń 14, 2014 godz. 20:10 #

      Tak, chodzi o drożdże suszone. 2 łyżeczki to ok. 10 g świeżych drożdży.

  40. Magda
    Luty 4, 2014 godz. 13:10 #

    Witam, nie do końca rozumiem jak to jest z tymi drożdżami… Podobno świeżych trzeba dodać 2 razy tyle co suszonych. Czy więc świeżych trzeba dodać 4 łyżeczki, czy 2?

    • Luty 4, 2014 godz. 13:14 #

      Witam.
      Nie przeliczałabym na łyżeczki drożdże suszone na świeże. Lepiej zrobić to przy pomocy wagi, 2 łyżeczki suszonych drożdży instant to ok. 10 g świeżych, czyli 1/10 klasycznej kostki.
      Używając świeżych drożdży trzeba najpierw zrobić zaczyn.
      Pozdrawiam.

      • praktyk
        Październik 3, 2014 godz. 19:47 #

        Coś pani namieszała z tym przeliczaniem drożdży suchych na świeże ;)
        W praktyce wygląda to nieco inaczej – drożdże granulowane kupujemy zazwyczaj w saszetkach po 7g i przeznaczone są do wypieku ciasta z 500g mąki = drożdży świeżych na tę samą ilość mąki potrzeba 25g, czyli 1/4 kostki.

        • Październik 3, 2014 godz. 19:59 #

          Dzień dobry :)
          Przykro mi, ale nie zgadzam się z Pana opinią, ponieważ nie ma uniwersalnego przelicznika ilości drożdży na mąkę. A to dlatego, że są różne rodzaje ciasta drożdżowego. Inne proporcje drożdży w stosunku do mąki stosuje się w cieście drożdżowym z kruszonką, inne w focacci, chlebkach pita, czy bułeczkach. Wszystko zależy od tego jaką konsystencję i rodzaj ciasta chcemy otrzymać.
          A znanym przelicznikiem jest ilość drożdży suszonych x 2 = drożdże świeże.

  41. Dagna
    Marzec 1, 2014 godz. 15:27 #

    Wyszedł pyszny, dziękuję! Następnym razem pokombinuję z dodatkami typu zioła :D

  42. Ewa
    Marzec 14, 2014 godz. 17:42 #

    Jutro będę go robiła :) zdam relację :)

  43. Ewa
    Marzec 15, 2014 godz. 15:17 #

    Bardzo fajny i smaczny :) dosypałam jeszcze słonecznik łuskany – 5 łyżek :)

  44. Marzec 30, 2014 godz. 22:06 #

    A ja mam pytanie z innej beczki. 100 gram maki jak sie przeklada na szklanki? Bo nie mam takiej wagi kuchennej malej a w internecie jest rozpietosc od 2 do 4 szklanek, takze … Moglby mi cheleb nie wyjsc:p

    • Marzec 31, 2014 godz. 09:55 #

      Niestety to wszystko też zależy od rodzaju mąki i jej typu. Razowa ma inną wagę niż bezglutenowa, czy pszenna chlebowa.
      Mogłabym sprawdzić teraz na szklanki, ale to zależy o jaką konkretnie mąkę Pani chodzi.

      • Marzec 31, 2014 godz. 15:41 #

        O wszystkie trzy:) bo jak mowie nie mam wagi a chcialabym proporcje dobre zachowac. Chyba bede musiala sobie taka mala wage sprawic;)

        • Marzec 31, 2014 godz. 18:00 #

          Tzn te trzy ktore sa w przepisie:)

        • Kwiecień 1, 2014 godz. 09:34 #

          Koniecznie, wagę można kupić już za ok. 30 złotych, a to naprawdę ułatwia pracę w kuchni i sprawia, że chleby będą wychodziły perfekcyjnie :)
          Chciałabym pomóc, ale niestety nie mam w tej chwili mąki bezglutenowej w szafkach. Proponuję wykorzystać 2 szklanki i proporcje z przepisu i w czasie wyrabiania ciasta kontrolować jego konsystencję, dodając więcej mąki lub płynu.
          Oprócz gramatury, ważne jest też kontrolowanie konsystencji ciasta.
          Pozdrawiam!

          • Kwiecień 1, 2014 godz. 10:34 #

            Tak zrobię:) dziekuję z apomoc:)
            i za wagami już się rozglądałam i rzeczywiscie są tanie, myslalam ze to wiekszy wydatek:)

          • Kwiecień 1, 2014 godz. 19:30 #

            Chlebek wyszedł pyszny:) chrupiąca skórka i mięciutki w środku. Taki jak powinien byc:)
            Nastepnym razem musze tylko mniejszej formy uzyc, bo chcialabym zeby byl wyzszy:)
            Dziekuje za przepis:)

  45. Ania
    Kwiecień 14, 2014 godz. 19:32 #

    Czy mozna taki chleb upiec w maszynie do chleba?

    • Kwiecień 14, 2014 godz. 19:40 #

      Tak, można. Dyskusja na ten temat znajduje się już w komentarzach.
      Składniki w automacie umieszczamy według takiej kolejności: woda, oliwa/olej/roztopione masło, sól, cukier, mąka, suszone drożdże.
      W przypadku tego przepisu: mleko, jajko, sól, cukier, mąki, suszone drożdże.
      Podobnie postępujemy z tym przepisem na bezglutenowy chleb wieloziarnisty: http://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty-chleb-bezglutenowy/

      • Ania
        Kwiecień 14, 2014 godz. 19:50 #

        Super, dziekuje, czy tak samo moge zrobic chleb w maszynie z przepisu na CHLEB GRYCZANY?

        • Kwiecień 14, 2014 godz. 19:57 #

          Niestety, podejrzewam, że chleb z samej mąki gryczanej wyszedłby za twardy i za suchy, gdyby został upieczony w automacie.

  46. Ania
    Czerwiec 2, 2014 godz. 22:15 #

    Upiekłam dzisiaj kolejny bezglutenowy chlebek. Tym razem zerknęłam na wasz przepis. Jednak po lekkim doświadczeniu dodałam ponad 300 ml ciepłej wody i szklankę kefiru, a z innego przepisu 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego, które zalewam wrzątkiem. Chlebek wyrósł jak oszalały. Nie ma mowy o zakalcu :) Polecam PS. Moja ulubiona wersja : z prażonymi nasionami.

  47. Ania
    Czerwiec 11, 2014 godz. 12:33 #

    Po pełnoziarnistym nie zostało już nawet echa. Mąż podkrada mi moje chlebki. Tym razem zrobiłam wersję
    kefir 250 g
    sorgo 100 g
    amarantus 50
    skrobia ziemniaczana 50
    m.kukurydziana 100 g
    m. gryczana 200 g
    duża garść słoneczniku wcześniej zasmażonego i zmielonego ( lepiej wchłaniają się witaminy)
    300 ml letniej wody
    2łyżeczki drożdży instant
    łyżeczka cukru
    Te chlebki bezglutenowe na m. gryczanej jak mają więcej płynów, to lepiej wyrastają i nie są zbite. Nawet po kilku dniach można je śmiało zjeść. Ewentualnie wystarczy lekko podreanimować w microweli i gotowe :) Z normalnymi chlebkami dla męża nie ma tyle zachodu.

    • Czerwiec 11, 2014 godz. 22:45 #

      Super, dziękuję za komentarz i za proporcje nowej wersji, na pewno komuś się przydadzą :)

Zostaw komentarz

Ocena: