Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. W garnuszku gotujemy mleko, aby było letnie. Mąki łączymy ze sobą. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy mleko, cały czas wyrabiając ciasto łyżką lub miskerem. Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej mieszamy. Po kilku minutach przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Misę stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Następnie wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem (u mnie okrągła, ale może być keksówka). Zwilżamy wodą dłonie i wygładzamy powierzchnię ciasta. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jeszcze 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Chleb pieczemy z 190 stopniach przez 35-45 minut. Chleb będzie gotowy w momencie, aż skórka się zarumieni, a po wbiciu w ciasto wykałaczki, będzie ona sucha. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy przez podaniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.91 z 11 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min