Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, otręby, drożdże, sól i kminek. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto rękami. Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję, która nie będzie kleić się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, uformuj z niego rulon i pokrój na 4 równe części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Bułeczki przykryj materiałową szmatką i odstaw jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułeczki i piecz ok. 15 minut, aż urosną, a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do nich ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej