W lipcu, zamieściłam na blogu przepis na chleb bezglutenowy (wpis tutaj). W tym czasie odezwało się do mnie bardzo dużo osób, które są na diecie bezglutenowej. Przepis sprawdził się w ich kuchniach doskonale, ale proszono o więcej pieczywa tego typu na blogu.

Czasami odzywają się do nas też czytelnicy, których bliscy nie mogą spożywać pszenicy, żyta i jęczmienia. Starają się oni wprowadzać do ich menu pieczywo, sprawiając im w ten sposób radość i urozmaicając codzienne posiłki. Zdarza się i tak niestety, że niektórzy równocześnie nie mogą też spożywać nabiału.

Celiakia nie oznacza, że trzeba w ogóle rezygnować z pieczywa. Po prostu różni się ono znacząco od klasycznych chlebów i bułek z przeciętnych piekarń. Muszą być bowiem pieczone przy użyciu mąki wskazanej przy tej diecie np. mąki ryżowej, kukurydzianej, czy gryczanej. Chleb z tych mąk wychodzi trochę bardziej zbity niż z mąki pszennej, ale nie znaczy to, że nie może być smaczny.

Dziś udało mi się upiec chrupiące bezglutenowe bułeczki z pięknie popękaną skórką (dzięki dodatkowi mąki ryżowej). Do ciasta dodałam mleko sojowe, bo uznałam, że nada im więcej smaku niż woda. Oczywiście w przepisie tym można także wykorzystać mleko krowie. Nie skupiałam się na dodatkach w postaci np. przypraw.

Chciałam przygotować proporcje na bułeczki, z których każdy mógłby skorzystać i zmodyfikować je po swojemu, wybierając za każdym razem inne ulubione dodatki. Mam nadzieję, że przepis przyda się wielu osobom. Na koniec chciałam dodać, że naprawdę są smaczne!

 P1140011bułeczki bezglutenowe z mlekiem sojowym

Bułeczki bezglutenowe z mlekiem sojowym
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 3
 
Składniki
  • 300 g mąki bezglutenowej (np. ryżowa, kukurydziana, gryczana, amarantusowa)
  • 150 ml mleka sojowego niesłodzonego
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy suszone drożdże, cukier i sól.
  2. W rondelku podgrzewamy mleko sojowe, aby było letnie, lecz nie gorące.
  3. Stopniowo wlewamy mleko do miski z suchymi składnikami i zaczynamy wrabiać ciasto (łyżką lub mikserem). Po kilku minutach wyrabiania, przekładamy kulę z ciasta do miski. Przykrywamy ją folią spożywcza lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. W wyrośniętego ciasta formujemy 3 okrągłe bułeczki. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
  5. Bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen