Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Mąkę łączymy z drożdżami i wodą. Mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Przykrywamy je folią spożywczą i zostawiamy na 12-16 godzin w temperaturze ok. 21 stopni.
wyrabianie
wyrabianie
2. Następnego dnia umieszczamy w misie mąkę, sól, drożdże, przygotowane wcześniej poolish oraz wodę. Całość mieszamy za pomocą miksera z hakiem przez 3 minuty na najniższej prędkości. Następnie mieszamy jeszcze 3-3,5 minuty na średniej prędkości. Po tym czasie ciasto powinno być elastyczne i niezbyt luźne.
wyrastanie
wyrastanie
3. Przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny. Po godzinie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i je składamy. Umieszczamy ponownie w misie na kolejną godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Formujemy kule, które zostawiamy na posypanej mąką powierzchni, złączeniem ku górze. Przykrywamy folią lub ściereczką. Po 10-30 minutach formujemy dwie bagietki. Układamy je między fałdami ściereczki (widoczne na zdjęciu). Przykrywamy dodatkowo ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte bagietki (które można dodatkowo naciąć) pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 240 stopni przez ok. 25 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 25 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 25 min