Koperek bardzo kojarzy mi się z wczesnym latem. Głównie dlatego, że jest składnikiem mojego ulubionego, litewskiego chłodnika. Gdy tylko czuję jego zapach, nachodzą mnie najlepsze, letnie wspomnienia.

bagietka koperkowa

Wczesnym latem więc stawiam na taki smak pieczywa. Piekę bagietkę, która momentalnie wypełnia moje mieszkanie wyjątkowym, chlebowym zapachem. Już po 20 minutach od wsadzenia jej do piekarnika, wyciągam piękną, chrupiącą i miękką w środku bagietkę, która uwodzi smakiem i zapachem. Lato w pełni!

bagietka koperkowa

Spróbujcie i wy, bo to niezwykle prosty sposób na poprawienie humoru sobie i całej rodzinie. My stajemy nad ciepłą bagietką i rozmawiamy w nieskończoność, krojąc niestety nie nieskończoną bagietkę.
Bagietka koperkowa
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g posiekanego koperku
  • 185 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki oprócz wody.
  2. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto.
  3. Zagniataj aż osiągnie jednolitą konsystencję i będzie odchodzić od rąk.
  4. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze kilka minut.m
  5. Pozostaw ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
  6. Ciasto po upływie tego czasu powinno urosnąć.
  7. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i uformuj rulon długości bagietki jaką chcesz zrobić.
  8. Umieść ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki jeszcze na ok. 30 minut.
  9. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  10. Wstaw blachę z ciastem do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieje.
  11. Odstaw do ostygnięcia.
  12. Jeszcze lekko ciepłą pokrój i posmaruj Smakowitą z masłem.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen